- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Federaţiile din învăţământ pichetează de marţi Parlamentul
Toate federaţiile din învăţământ pichetează Parlamentul, începând de marţi, fiind nemulţumite de prevederile din proiectul Legii educaţiei, a declarat joi prim-vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu.
Federaţiile din învăţământ pichetează de marţi Parlamentul (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
Hancescu a precizat că sindicaliştii din educaţie vor picheta Parlamentul de marţi până joi timp de două săptămâni.
Sindicaliştii spun că nu vor accepta titularizarea la nivelul unităţii şcolare, iar dacă Ministerul Educaţiei nu va renunţa la această variantă, protestele vor culmina cu greva, blocarea anului şcolar şi boicotarea examenelor naţionale.
O altă problemă care îi nemulţumeşte pe sindicalişti este componenţa consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ. Sindicaliştii vor ca reprezentanţii unităţii şcolare să reprezinte jumătate din consiliu, iar din cealaltă jumătate să facă parte autorităţile locale şi părinţii, în timp ce Ministerul Educaţiei vrea ca fiecare din aceste autorităţi să reprezinte o treime.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
Sindicaliştii din învăţământ nu sunt de acord nici cu trecerea clasei a IX-a la gimnaziu, iar reprezentanţii Ministerului Educaţiei nu renunţă la această variantă propusă în proiectul Legii educaţiei.
Deputaţii din Comisia de învăţământ au aprobat, în 30 aprilie, după patru ore de dezbateri la proiectul Legii educaţiei, ca învăţământul obligatoriu să fie de zece clase, prin includerea clasei pregătitoare în ciclul primar şi a clasei a IX-a în ciclul gimnazial. Membrii comisiei au votat astfel varianta propusă de Guvern, împotriva acesteia pronunţându-se doar reprezentanţii PSD.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, prezent la dezbateri, a susţinut că aceasta este "o măsură fundamentală" şi că trecerea clasei a IX-a la gimnaziu este prevăzută pentru elevii care încep în acest an clasa a V-a. Funeriu a precizat că varianta Guvernului prevede un ciclu primar de cinci ani (prin includerea clasei pregătitoare), cinci ani - ciclul gimnazial (prin includerea clasei a IX-a) şi trei ani cel liceal.
Guvernul a aprobat în 12 aprilie proiectul Legii educaţiei, documentul fiind transmis în Parlament spre dezbatere în regim de urgenţă.
Deputaţii din Comisia pentru învăţământ au început în 27 aprilie dezbaterile pe articole ale noi Legi a educaţiei. Votul final la raportul privind proiectul Legii educaţiei va fi dat de Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor pe 7 mai, potrivit calendarului de lucru aprobat de Biroul Permanent.
Luna martie a reprezentat debutul acţiunilor de protest ale cadrelor didactice, care anunţau că nu mai trec în catalog notele şi calificativele elevilor. În 25 martie, sindicaliştii din învăţământ au organizat un miting în Piaţa Victoriei, urmat de un marş de protest. Tot în 25 martie au fost suspendate cursurile în şcoli, pentru dezbateri pe proiectul Legii educaţiei, sindicaliştii reclamând că acesta nu a fost trimis cadrelor didactice pentru a fi analizat înainte de a fi aprobat în Guvern.
Cadrele didactice afiliate la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia "Spiru Haret" şi Federaţia Educaţiei Naţionale au fost, în 22 aprilie, în grevă generală de o zi, nemulţumite de scăderea veniturilor după intrarea în vigoare a legii salarizării, de disponibilizările anunţate şi de noua Lege a educaţiei.
Sindicaliştii din învăţământ au avertizat atunci că dacă autorităţile nu găsesc o rezolvare la problemele din educaţie, ar putea intra în grevă generală pe termen nelimitat, la sfârşitul lunii mai - începutul lunii iunie, care va duce la neîncheierea situaţiei şcolare, deci la blocarea anul şcolar.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO