Femei în IT: Jumătate cred că pandemia le-a întârziat progresul în carieră

Deşi previziunile arătau că restricţiile din pandemie vor duce la o schimbare pozitivă a industriei IT în lupta pentru egalitatea de gen şi şanse, aproape jumătate din femeile care lucrează în domeniul Tehnologiei consideră că efectele pandemiei COVID-19 au întârziat progresul lor în carieră.

Urmărește
753 afișări
Imaginea articolului Femei în IT: Jumătate cred că pandemia le-a întârziat progresul în carieră

Femei în IT: Jumătate cred că pandemia le-a întârziat progresul în carieră

Aproape jumătate dintre femeile care lucrează în domeniul tehnologiei consideră că efectele pandemiei COVID-19 au întârziat progresul lor în carieră, în ciuda faptului că un procent similar consideră că egalitatea de gen, atât de necesară, este mai probabil să se realizeze prin implementarea sistemelor de lucru la distanţă, transmite Kaspersky.

În timp ce viaţa în timpul pandemiei a fost evidenţiată ca un posibil accelerator pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, în ceea ce priveşte funcţiile din domeniul IT, prejudecăţile persistente au împiedicat această potenţială perioadă de descoperire.

În general, se prevedea că restricţiile impuse de pandemie vor duce la o schimbare pozitivă a industriei IT în lupta pentru egalitatea de gen. Prin eliminarea diferenţelor din perspectivă socială şi de planificare familială, s-ar fi putut elimina şi stereotipurile tradiţionale legate de disponibilitate şi longevitate, atunci când vine vorba despre cariera femeilor.

Impactul pandemiei COVID-19 a accelerat deciziile companiilor sau chiar le-a forţat să adopte peste noapte această nouă regulă şi, într-o anumită măsură, această predicţie a accelerat lucrurile în mod pozitiv, în ceea ce priveşte mentalitatea generală a industriei.

 

Ce arată raportul „Women in Tech”

 

Noul raport „Women in Tech” realizat de Kaspersky, intitulat „Where are we now? Understanding the evolution of women in technology”, constată că aproape o treime dintre femeile care lucrează în industria tehnologică preferă, într-adevăr, să lucreze de acasă decât de la birou. Un procent similar declară că funcţionează mult mai eficient atunci când lucrează de acasă şi până la 33% au dezvăluit că au mai multă autonomie atunci când nu lucrează într-un birou.

Cu toate acestea, mai multe informaţii din acest raport evidenţiază faptul că posibilitatea alegerii sistemului de muncă la distanţă pentru femeile din domeniul Tehnologiei nu este chiar egal cu progresul social în această dinamică de „lucru de acasă”.

Circa jumătate din femeile care lucrează în IT s-au străduit să gestioneze munca şi viaţa de familie din martie 2020 – o variabilă care e foarte însemnată în America de Nord, dar care este o tendinţă consecventă la nivel mondial.

Motivele acestui dezechilibru devin mai clare. Când respondentele au fost întrebate despre sarcinile de zi cu zi care afectează productivitatea sau progresul muncii, 60% au spus că au făcut majoritatea activităţilor ce ţin de curăţenia în casă, comparativ cu 47% dint bărbaţi, 63% au fost responsabile de şcoala la domiciliu, comparativ cu 52% din bărbaţi şi 54% din femei au fost nevoite să-şi modifice programul de lucru mai mult decât partenerul de sex masculin, pentru a avea grijă de familie. Ca urmare, 50% din femei consideră că efectele COVID-19 le-au îngreunat, mai degrabă, progresul general al carierei.

„Cealaltă tendinţă semnificativă pe care a accelerat-o pandemia este coexistenţa angajaţilor care lucrează la distanţă cu cei care lucrează în regim hybrid, în cadrul aceleiaşi organizaţii. Aceasta poate fi o provocare pentru femeile care lucrează de la distanţă, deoarece acestea pot interacţiona mai puţin cu membrii conducerii, care lucrează de la birouri. Acest lucru le poate reduce şansele de a fi luate în considerare pentru tipul de sarcini complexe care stau la baza promovărilor în cadrul companiei. Angajatorii trebuie să fie conştienţi de aceste dezavantaje şi să planifice activitatea companiei în consecinţă, pentru a le minimiza”, comentează dr. Patricia Gestoso, head of scientific customer support la Biovia, câştigătoarea ediţiei Women in Software Changemakers din 2020 şi membru proeminent al reţelei profesionale de femei, Ada’s List.

Deşi aceste exemple de inegalităţi sociale nu sunt specifice domeniului tehnologiei, ele indică o barieră care împiedică femeile să valorifice trecerea de anul trecut la munca la distanţă.

Până la 41% din femeile din IT (comparativ cu 34% din bărbaţi) consideră că un mediu de lucru egal ar fi cel mai bun pentru progresul în carieră, iar 46% consideră că munca la distanţă este o modalitate optimă de a atinge această egalitate.

Sectorul tehnologic trebuie, acum, să îşi valorifice experienţa acumulată în pandemie, în speranţa că stereotipurile sociale permit ca această direcţie să continue în lunile şi anii următori.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici