- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Femeile au intrat pe teritoriul Muntelui Athos, în ciuda interdicţiei
Aproape 500 de persoane, dintre care mai multe femei, au intrat, marţi, pe teritoriul Muntelui Athos, în nordul Greciei, loc sacru al religiei ortodoxe interzis femeilor, pentru a protesta împotriva uzurpării mânăstirilor de pe terenurile publice.
Femeile au intrat pe teritoriul Muntelui Athos, în ciuda interdicţiei
Această incursiune a avut loc în cadrul unei manifestaţii a mai multor locuitori din regiune, reuniţi într-o "mişcare intermunicipală a cetăţenilor din Halkidiki", peninsula unde se situează Muntele Athos.
Manifestanţii au mers câţiva metri pe teritoriul acestei republici monastice, la intrarea în Muntele Athos, înainte ca poliţiştii să îi împiedice să avanseze.
"Este vorba de un act simbolic, am încălcat abatonul", nume dat actului de interzicere a femeilor să păşească în acea zonă, care datează din anul 1045, a precizat purtătoarea de cuvânt a manifestanţilor, Kyriaki Malama.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape 2200 de voturi diferenţă. Marja se măreşte / Călin Georgescu, primul cu 22,95%
-
Vasile Bănescu a comentat rezultatul alegerilor: Drumul spre sinucidere naţională e nebănuit de scurt şi aparţine populismului
-
Vîlceanu: PNL trebuie să-şi schimbe conducerea toată şi trebuie să plece de la guvernare imediat
Oamenii au revendicat drepturile de stăpânire a aproape 8.300 de hectare de păduri şi de terenuri din cinci sate de la mânăstirile de pe munte.
"Cerem intervenţia guvernului şi a Uniunii Europene pentru ca mânăstirile să înceteze să mai fie deasupra legii. Misiunea călugărilor este ordin religios, nu trebuie să se ocupe de afaceri", a adăugat Malama.
Poliţiştii au indicat că şase femei riscă să fie acuzate pentru că nu s-au supus interdicţiei.
Mai multe mişcări feministe, în Grecia şi în străinătate, au încercat să ridice interdicţia, care datează din Evul Mediu şi a cărei nerespectări se poate plăti cu închisoare între două şi 12 luni.
În anii 2002 şi 2003, Parlamentul European a cerut Greciei să renunţe la interdicţie, în numele egalităţii dintre sexe, însă acest lucru nu s-a realizat.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO