- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Femeile, mai bune la teorie la examenul auto, în schimb bărbaţii se descurcă mai bine la practică
Femeile se decurcă mai bine la partea de teroie a examenului pentru şoferi, în timp ce bărbaţii deţin supremaţia la proba practică, potrivit unui sondaj al Institutului Român de Cercetări Economico-Sociale şi Sondaje.
Femeile, mai bune la teorie la examenul auto, în schimb bărbaţii se descurcă mai bine la practică (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)
De asemenea, opt la sută dintre elevii şcolilor de şoferi nu se gândesc la siguranţa lor, a pasagerilor din maşină sau a celorlalţi participanţi la trafic atunci când se urcă la volan, însă 84 la sută dintre candidaţi se consideră pregătiţi pentru a şofa după finalizarea cursurilor, potrivit sondajului.
Bogdan Ciocănel, manager la Institutul Român de Cercetări Economico-Sociale şi Sondaje (IRECSON), a arătat joi la Forumul Internaţional pentru Siguranţă Rutieră că 84 la sută dintre elevii şcolilor de şoferi intervievaţi în cadrul unui sondaj de opinie se cred pregătiţi să şofeze după ce termină cursurile şcolii, în timp ce 35 la sută dintre aceştia spun că nu sunt "în totalitate" pregătiţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
De cealaltă parte, 15 la sută dintre candidaţi se simt total nepregătiţi pentru a conduce un autovehicul pe drumurile publice la finalizarea şcolii de şoferi.
În plus, peste 60 la sută dintre instructorii şcolilor văd o asemănare între ei şi profesorii de liceu, însă aproximativ 68 la sută dintre cursanţi nu sunt de acord cu această perspectivă.
De asemenea, o mare parte dintre candidaţi şi instructori (aproximativ 88 la sută de ambele părţi) sunt de părere că elevii sunt conştienţi de responsabilităţile ce decurg din statutul de şofer.
Bogdan Ciocănel a precizat că studiul este unul pilot, care a fost realizat în luna mai, în mai multe şcoli de şoferi din Capitală. El a adăugat că, în funcţie de impactul acestuia, studiul ar putea fi extins la nivel regional sau chiar naţional.
Examenul de şoferi este mai sever în România decât în UE
Totodată, şeful Serviciului Examinări de la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule (DRPCIV) din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), Gino Boşman, a declarat pentru MEDIAFAX că promovabilitatea la examenul pentru obţinerea permisului de conducere este, în toată ţara, de peste 27 la sută.
Spre deosebire de România, media europeană de promovabilitate este de 32 la sută, ceea ce indică un examen mai sever în ţara noastră, a spus Boşman.
Cele mai slabe rezultate s-au înregistrat în judeţul Caraş-Severin (18 la sută), iar la extrema cealaltă se situează judeţul Cluj, unde promovabilitatea este de 40 la sută. Potrivit lui Boşman, scopul DRPCIV este eliminarea extremelor.
Femeile se descurcă mai bine cu partea de teorie
În ceea ce priveşte împărţirea pe sexe, femeile se descurcă mai bine la partea de teorie (54 la sută trec testul), însă la proba practică a examenului de condus bărbaţii deţin supremaţia (60 la sută din bărbaţi iau proba, spre deosebire de numai 40 la sută din femei).
De asemenea, cel mai mare grad de promovabilitate (40-47 la sută) a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-45 de ani, procentele scăzând pe măsură de vârsta scade sub sau creşte peste acest interval.
Şeful Serivicului Examinări a mai precizat că, potrivit estimărilor Poliţiei Rutiere, accidentele cauzate de şoferi începători reprezintă 16-17 la sută din total, ceea ce este îngrijorător.
Boşman a adăugat că, prin sprijinul ARR, al Poliţiei Rutiere şi al auditorilor care vor inspecta proiectele de drumuri naţionale şi autostrăzi, speră ca numărul incidentelor rutiere să scadă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO