FEN cere aplicarea de urgenţă a legii de majorare a salariilor profesorilor

Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN) cere noului ministru al Educaţiei şi Guvernului aplicarea de urgenţă şi necondiţionată a legii de majorare cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice, ameninţând cu reluarea protestelor dacă actul normativ nu va fi pus în aplicare.

Urmărește
18 afișări
Imaginea articolului FEN cere aplicarea de urgenţă a legii de majorare a salariilor profesorilor

FEN cere aplicarea de urgenţă a legii de majorare a salariilor profesorilor

Consiliul Naţional al Federaţiei Educaţiei Naţionale a decis, în şedinţa de sâmbătă, să ceară noului ministru al Educaţiei şi Guvernului aplicarea de urgenţă şi necondiţionată a Legii 221/2008 privind majorarea salariilor din învăţământ, se arată într-un comunicat de luni al federaţiei.

FEN susţine că actul normativ trebuie aplicat cu atât mai mult cu cât ordonanţa de urgenţă pentru amânarea aplicării acestei legi a fost declarată neconstituţională.

"Avem o lege care trebuie aplicată, o lege pe care nu am fost şi nici nu suntem dispuşi să o negociem. Cerem noului guvern să nu invoce moştenirea dezatruoasă lăsată de Executivul condus de Călin Popescu Tăriceanu şi să aplice legea. Solicităm membrilor Guvernului să fie consecvenţi principiilor enunţate în campania electorală şi să nu se dezică de promisiunile făcute. În cazul în care actul normativ nu va fi pus în aplicare, Consiliul Naţional al FEN a hotărât reluarea acţiunilor de protest", susţine secretarul general al FEN, Constantin Ciosu, citat în comunicat.

Totodată, FEN precizează că la nivelul organizaţiilor teritoriale afiliate au fost începute acţiunile în instanţă împotriva Guvernului, pentru respectarea Legii 221/2008.

Federaţia sindicală solicită noului ministru al Educaţiei o întâlnire, pentru a stabili de comun acord graficul implementării punctelor prevăzute în Pactul Naţional pentru Educaţie, însuşit de toate partidele parlamentare, precum şi demararea reformei în conformitate cu prevederile Strategiei "Educaţie şi Cercetare pentru Societatea Cunoaşterii", asumată de federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ.

Premierul desemnat, Emil Boc, declara, vineri, la finalul discuţiilor cu reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor, că le-a cerut partenerilor sociali "un răgaz" în ceea ce priveşte majorarea salariilor profesorilor, pentru a vedea care este starea "vistieriei ţării", declarând că problema urmează a fi analizată.

Actualul premier desemnat, liderul democrat-liberal Emil Boc, afirma, în 3 noiembrie, în campania electorală, că prima măsură pe care o va lua guvernul PDL după ce va câştiga alegerile va fi aplicarea actului normativ de majorare a salariilor profesorilor.

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, pe 24 octombrie legea de mărire cu 50 la sută a salariilor din Educaţie de la 1 octombrie. Guvernul a decis, patru zile mai târziu, prin ordonanţă de urgenţă, ca termenul de aplicare a legii privind majorarea cu 50 la sută a salariilor profesorilor să fie prorogat până la 1 aprilie 2009. Ulterior, Executivul a emis o nouă ordonanţă care prevede că salariile profesorilor vor fi majorate gradual cu până la 28 la sută, de cele mai mari creşteri urmând să beneficieze cadrele didactice cu venituri reduse.

Prima ordonanţă de prorogare a termenului de majorare a salariilor a fost declarată neconstituţională.

Legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor, for decizional, cu unanimitate de voturi. Executivul liberal condus de premierul Călin Popescu Tăriceanu a refuzat însă aplicarea ei, legea devenind subiectul unor intense dispute, în lunile octombrie şi noiembrie, ajungându-se chiar la tranşarea problemei la Curtea Constituţională.

Liderul PDL, Emil Boc, a ajuns chiar să acuze de ipocrizie fosta guvernare, arătând că lipsa banilor invocată de Tăriceanu pentru a nu majora salariile profesorilor "este o minciună" atâta timp cât clientela politică a PSD şi PNL a beneficiat ultimii ani de peste 600 de milioane de euro din bani publici. Aflat la Braşov pentru a prezenta componenta turistică a programului de guvernare propus de PDL pentru perioada 2008-2012, Emil Boc a acuzat Guvernul Tăriceanu de "ipocrizie" şi l-a somat să aplice legea de majorare a salariilor profesorilor, votată deja de Parlament şi promulgată, la acea dată, de preşedinte.

Candidatul nominalizat pentru funcţia de ministru al Muncii, Marian Sârbu (PSD), a primit, sâmbătă, avizul favorabil din partea comisiilor de Muncă ale celor două Camere, întrunite în şedinţă comună, cu 29 de voturi "pentru", patru "împotrivă" şi nicio abţinere.

După avizul Comisiilor pentru Muncă, Marian Sârbu a declarat că principala dificultate pe care o va avea în timpul mandatului va fi sigur finanţarea.

Întrebat la audieri despre legea pensiilor pentru grupele I şi II de muncă şi legea privind majorarea salariilor profesorilor, Marian Sârbu a spus că nu au fost trecute până acum termene exacte de aplicare a lor, răspunsul urmând să fie aflat la finalizarea bugetului pe 2009.

Totodată, Sârbu a subliniat că nici majorarea punctului de pensie de la 1 ianuarie 2009 nu este sigură, până nu se finalizează proiectul legii bugetului.

Citeşte şi:

Ordonanţa de amânare a majorării salariilor în educaţie, publicată în MO

Băsescu a promulgat legea de mărire cu 50% a salariilor din educaţie

Majorarea salariilor profesorilor, amânată până în aprilie

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici