FEN: În unele judeţe profesorii nu şi-au primit salariile pe noiembrie

Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) susţine că în mai multe judeţe nu sunt asigurate fondurile pentru achitarea salariilor profesorilor pe luna noiembrie şi cere Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului să deblocheze de urgenţă aceste fonduri.

Urmărește
31 afișări
Imaginea articolului FEN: În unele judeţe profesorii nu şi-au primit salariile pe noiembrie

FEN: În unele judeţe profesorii nu şi-au primit salariile pe noiembrie

"După ce a anulat prin ordonanţe de urgenţă repetate legea de majorare a salariilor personalului didactic începând cu data de 1 octombrie, Executivul nu este în stare nici măcar să asigure salariile pentru sfârşitul de an. Suntem în situaţia în care în preajma sărbătorilor de iarnă colegii noştri riscă să nu îşi primească salariile. Dacă săptămâna trecută credeam că este o situaţie punctuală, astăzi am constatat că în tot mai multe judeţe nu sunt asigurate fondurile pentru achitarea salariilor pe luna noiembrie. Am înţeles de la primari că au avertizat prefecţii asupra acestei situaţii, însă fiind campanie electorală Guvernul a dat bani doar în funcţie de coloratura politică", susţine secretarul general al FEN, Constantin Ciosu, citat într-un comunicat de marţi.

Reprezentanţii FEN cer Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului să deblocheze de urgenţă fondurile necesare pentru asigurarea salariilor pe luna noiembrie şi să sancţioneze persoanele vinovate de această situaţie, în conformitate cu articolul 38, alineatul 4 din Contractul colectiv de muncă unic la nivel de ramură - Învăţământ.

Totodată, federaţia sindicală susţine că va adopta toate măsurile legale pentru anularea Hotărârii de Guvern privind standardele de referinţă pentru asigurarea calităţii în învăţământul preuniversitar, considerând că acest act normativ a fost elaborat şi adoptat "în mod abuziv" de către Executiv, fără discutarea lui cu partenerii sociali.

"O astfel de decizie ar fi trebuit susţinută de un studiu şi de un program pilot. În plus, la ora actuală nu există suportul legislativ necesar implementării acestei iniţiative. Considerăm că ar fi fost normal ca prima dată să negociem suportul legislativ pentru implementarea Strategiei susţinută de toate partidele politice şi de societatea civilă şi doar după aceea să discutăm problemele sistemului de salarizare", a adăugat Constantin Ciosu.

Potrivit Hotărârii de Guvern privind standardele de referinţă pentru asigurarea calităţii în învăţământul preuniversitar, adoptată în 25 noiembrie, instituţiile din învăţământul preuniversitar trebuie să asigure o comunicare permanentă cu părinţii, să introducă programe de diminuare a violenţei în şcoală, iar cadrele didactice trebuie să demonstreze un nivel ridicat de cunoaştere a activităţii în cadrul unităţii şcolare.

Citeşte şi:

FEN: Tăriceanu dă banii învăţământului ca mită electorală

Guvernul a decis ca salariile profesorilor să fie majorate gradual cu 28%

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici