Fenechiu contestă modul de stabilire a regimului de detenţie, el executând pedeapsa în regim închis

Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul "Transformatorul" şi care execută pedeapsa în regim închis la Penitenciarul Iaşi, a depus la Judecătoria Iaşi o contestaţie privind modul în care i s-a stabilit regimul de detenţie.

Urmărește
342 afișări
Imaginea articolului Fenechiu contestă modul de stabilire a regimului de detenţie, el executând pedeapsa în regim închis

Fenechiu contestă modul de stabilire a regimului de detenţie, el executând pedeapsa în regim închis (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto)

Contestaţia fostului ministru faţă de modul în care i s-a stabilit regimul de detenţie a fost depusă la Judecătoria Iaşi, în 18 martie.

"Acţiunea este pe rol, ştiu că este vorba în această cauză despre contestarea modului în care i s-a stabilit regimul de detenţie de către comisia penitenciarului. În cazul unor astfel de acţiuni, ele se depun la judecătoria din raza căreia se află penitenciarul cu judecătorul care a pronunţat încheierea. Nu ştiu exact situaţia. Dacă încheierea este dată de către un judecător de la Bucureşti, atunci se poate pune în discuţie declinarea cauzei", a declarat, luni, pentru corespondentul MEDIAFAX, judecătorul Florin Colipcă, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Iaşi.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Iaşi, Gabriela Topoliceanu, a spus că Fenechiu s-a adresat direct instanţei, astfel că nu ştie care este obiectul contestaţiei acestuia.

"Nu cunosc să existe o asemenea acţiune. Orice deţinut poate contesta ori judecătorului delegat ori instanţei la fel ca orice altă cerere pe care o face cu privire la executarea sentinţei. La noi se stabileşte regimul conform legislaţiei, mai departe, dacă orice deţinut este nemulţumit de clasificarea primită se adresează instanţei", a declarat, luni, pentru corespondentul MEDIAFAX Gabriela Topoliceanu.

Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu beneficiază în continuare de condiţii de carantină la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi, fiind considerat o "persoană cu risc de vulnerabilitate".

În 24 februarie, o comisie care s-a instituit la Bucureşti a stabilit că Fenechiu va avea un regim de detenţie închis, moment în care ar fi trebuit să fie mutat într-o zonă a închisorii denumită "blocul vechi", unde sunt cazate, în fiecare celulă, câte 25 - 30 de persoane.

Fenechiu este cazat într-o celulă din blocul de carantinare, cu opt locuri, din care sunt ocupate doar cinci, alături de fostul ministru aflându-se fratele acestuia, Lucian, precum şi Bogdan Damian, de asemenea condamnat în dosarul "Transformatorul", precum şi Ion Mărghidan, fost director al Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova şi un alt deţinut.

"Având în vedere faptul că atât deţinutul nominalizat, cât şi ceilalţi deţinuţi din camera de deţinere unde acesta este custodiat în prezent au solicitat în scris conducerii penitenciarului Iaşi să li se acorde protecţia necesară, în virtutea funcţiilor publice deţinute anterior arestării, cererile acestora au fost analizate de către o comisie care a stabilit includerea lor în categoria persoanelor cu risc de vulnerabilitate, potrivit reglementărilor în vigoare. Plecând de la cele prezentate, la repartizarea pe secţii şi camere de deţinere, trebuie să se ţină seama şi de măsurile de siguranţă, de asigurare a ordinii şi disciplinei, de asigurarea unei protecţii corespunzătoare, sens în care activităţile zilnice, cât şi cazarea se realizează separat, cu scopul de a preveni evenimentele negative", se arăta într-o adresă a conducerii penitenciarului, semnată de către directorul unităţii de detenţie, Marius Vulpe, şi de comisarul de penitenciare Marian-Pompiliu Dima, director adjunct economic-administrativ.

Făcând parte dintr-o procedură de renovare periodică, celula în care se află cazat în prezent Relu Fenechiu a fost renovată complet cu puţin timp înainte ca acesta să fie condamnat.

Conducerea Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi susţinea, în adresa respectivă, că nu există posibilităţi de separare a personelor vulnerabile faţă de restul deţinuţilor, în cazul celor care sunt condamnaţi la un regim închis.

Penitenciarul din Iaşi a avut, conform aceluiaşi document, şi două contracte de prestări servicii de munci necalificate în construcţii încheiate cu una dintre firmele lui Relu Fenechiu, Fene Grup, în 2006 şi în 2008. În 2006, contractul a avut valoarea de 5.541 şi au lucrat 20 de deţinuţi, iar în 2008 au muncit tot 20 de deţinuţi, valoarea contractului fiind de 15.160 de lei.

Relu Fenechiu a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul "Transformatorul", la sfârşitul lunii ianuarie, de instanţa supremă, şi s-a predat Poliţiei Judeţene Iaşi, fiind încarcerat în arest alături de fratele său, Lucian Fenechiu, şi Mihai Bogdan Damian. În 2 februarie, Fenechiu a fost transferat la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi.

La aceeaşi pedeapsă au fost condamnaţi fratele fostului ministru al Transporturilor, Lucian Fenechiu, şi Mihai Bogdan Damian. Ioan Turbatu, director general al Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova în perioada 2002-2004, şi Ion Mărghidan, director general al aceleiaşi instituţii în perioada 2004-2005, au fost condamnaţi la câte şase ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu în formă calificată. Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002-2005, a primit o pedeapsă de şapte ani de închisoare cu executare şi cinci ani interzicerea unor drepturi, pentru abuz în serviciu în formă calificată.

Instanţa a mai dispus ca cei şase inculpaţi să plătească, în solidar, peste 5,7 milioane de lei, reprezentând daune materiale către SISEE Moldova.

Deputatul PNL Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2012, în dosarul cunoscut ca "Transformatorul", fiind acuzat că prin firmele sale a vândut transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei.

Deputatul Relu Fenechiu, în vârstă de 48 de ani, a fost preşedintele PNL Iaşi din 2004, din 2008 a deţinut funcţia de vicepreşedinte al PNL la nivel central, iar după decizia instanţei a demisionat din PNL.

De asemenea, Fenechiu a fost ministru al Transporturilor timp de şapte luni, până în iulie 2013, când s-a retras din această funcţie ca urmare a condamnării în primă instanţă în dosarul "Transformatorul".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici