- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video FENOMEN FOARTE RAR: Tornadă la Vama Veche. Ce spun meteorologii- VIDEO
O puternică tornadă pe mare a putut fi văzută, marţi, în jurul orei14.00, la Vama Veche. Vârtejul de aer a fost atât de puternic încât a antrenat şi apa mării în zona în care s-a format.
Localnicii spun că nu au mai vazut un asemenea fenomen. La această oră, în Vama Veche e furtună puternică, iar în unele zone ale staţiunii curentul este oprit.
METEOROLOGI: Fenomenul produs la Vama Veche se numeşte trombă marină şi se produce în perioada caldă
Directorul Centrului Meteorologic Dobrogea a explicat că fenomenul produs pe apă se numeşte trombă marină, iar dacă are loc pe uscat poartă deumirea de tornadă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Protest la Universitate, în București, față de Călin Georgescu: „Iubirea de țară nu e legionară”
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
-
Nicolae Ciucă a demisionat din funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal
Potrivit directorului Centrului Meteorologic Dobrogea, tromba marină este un fenomen întâlnit în anotimpul cald şi format pe suprafaţa apei.
"Fenomenul produs pe apă se numeşte trombă marină, iar dacă are loc pe uscat este o tornadă. Fenomenul de astăzi (n.r - marţi) a fost cauzat de diferenţa de temperatură de la suprafaţa apei, care era de 24-25 de grade, şi o masă de aer mai rece, sub un nor Cumulonimbus", a declarat directorul Centrului Meteorologic Dobrogea pentru corespondentul MEDIAFAX.
El a menţionat că viteza de deplasare a trombei marine coincide cu cea a sistemului noros şi poate ajunge până la 100 de metri pe secundă. În cadrul acestui fenomen sunt ridicate picături de apă, peşti, broaşte şi sunt aruncate pe mal, iar dacă fenomenul are loc pe uscat atunci angrenează particule de praf, resturi de vegetaţie sau alte obiecte ridicate de la sol, a mai spus directorul Centrului Meteorologic Dobrogea.
Vasile Torică a mai afirmat că asemenea fenomene se produc în perioada caldă pe suprafaţa apei şi şi-a amintit de un eveniment asemănător petrecut în 2002 la Gura Portiţei.
"S-a mai întâmplat în 2002 la Gura Portiţei în iulie, iar o lună mai târziu a fost tornada de la Făcăieni, din judeţul Ialomiţa", a precizat sursa citată.
O trombă marină a putut fi observată marţi, în jurul prânzului, în localitatea Vama Veche, din judeţul Constanţa.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO