Fenomenul Cyberbullying ia amploare. Copiii resimt consecinţele hărţuirii în lumea virtuală la fel ca în viaţa reală

  • Internetul are numeroase avantaje, însă există şi mulţi factori de risc pot conduce la consecinţe grave.
  • Fenomenul cyberbullying este în creştere, iar pericolele se extind şi în offline.
  • Telefonul Copilului a înregistrat în primele şase luni ale anului aproape 2.500 de cazuri de abuzuri raportate, cu 15,1% mai multe sesizări decât anul trecut.
  • Mulţi tineri refuză să discute cu părinţii sau cu cineva specializat, de teamă, ruşine sau frica de a fi neînţeles.
  • Psiholog: „Efectele hărţuirii online pot rămâne până la maturitate, iar comportametul victimei va fi unul controlat de frică.”
Urmărește
389 afișări
Imaginea articolului Fenomenul Cyberbullying ia amploare. Copiii resimt consecinţele hărţuirii în lumea virtuală la fel ca în viaţa reală

Mulţi dintre noi am trecut prin experienţa hărţuirii on-line şi ştim cât de neplăcut este. Odată cu avansarea tehnologiei, apar din ce în ce mai multe cazuri de cyberbullying. Mai exact, de intimidare, terorizare, brutalizare, hărţuire.  Printre formele abuzurilor sesizate se regăsesc: mesaje denigratoare, intimidare prin răspândirea de zvonuri, informaţii false şi bârfe, şantaj privind utilizarea unor imagini cu victimele aflate în situaţii neadecvate sau distribuirea de pagini online cu conţinut neadecvat minorilor.

Psihologii pun accentul pe relaţia copil-părinte. Copiilor le este frică să ia atitudine şi, ca întâmplările nefericite să nu ramana captive, părinţii trebuie să intervină în faza incipientă. Însă, din nefericire, adulţii au tendinţa să intervină gălăgios, motiv pentru care copiii preferă să păstreze secretul.

Aceste lucruri sunt cauzate din lipsa compasiunii şi promovării toleranţei şi a diversităţii din partea mediului academic. Cumva, la şcoală ar trebui ne bazam şi pe abilităţile socio-emoţionale pe care le are elevul, nu doar pe capacitatea de a memora un comentariu la română sau de a rezolva o problemă la matematică”, este de părere Andreea Sabina Spătariu, lider Asociaţia Elevilor Constanţa.

„Agresiunea în zona virtuală are unele particularităţi, cum ar fi: insistenţa, se poate face foarte frecvent, subtilitatea şi forma de abuz, care poate fi în scris, prin filmuleţe, prin insinuări, prin diferite mesaje inregistrate pe care copiii le primesc. Copiii şicanaţi în lumea virtuală simt consecinţele bullying-ului la fel ca în viaţa reală. Se simt umiliţi, vulnerabili şi slabi”, spune Keren Rosner, psiholog.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici