- Home
- Social
- ALBA IULIA, (20.08.2019, 18:37)
- Ioana Sfârlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ferma unui bogătaş din Epoca Romană, descoperită de arheologi, la Alba Iulia
Un complex de locuit din epoca romană, descoperit în cartierul albaiulian Oarda de Jos, este cercetat de arheologi români şi canadieni în cadrul proiectului „Vilele romane de la Apulum”. Descoperirea reprezintă vila unui om foarte bogat care a trăit în Epoca Romană.
Urmărește
376 afișări
Ferma unui bogătaş din Epoca Romană, descoperită de arheologi, la Alba Iulia
Potrivit arheologilor, complex agricol de tip „vila rustica” a fost descoperit în prima campanie de cercetare, desfăşurată în lunile martie şi august 2018, cu ajutorul unor fotografii aeriene, măsurători geofizice, topografie, investigaţii de suprafaţă sistematice şi probe prelevate din sol.
Complexul are o suprafaţă de 2,3 hectare şi este format dintr-o clădire principală şi mai multe anexe gospodăreşti: grajduri, depozite, hambare, iar în lunile iulie-august ale acestui an s-a desfăşurat prima campanie de săpături arheologice, prin cercetarea clădirii principale şi a unei anexe gospodăreşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
Arheologii au stabilit că nu este vorba despre o simplă fermă, ci de vila unui om foarte bogat, deoarece au găsit marmură în clădirea principală, fragmente de tencuială pictată şi bucăţi din amfore pentru vin. De asemenea, săpăturile au scos la iveală faptul că vila avea la dispoziţie apă curentă, iar în interiorul ei se aflau mai multe săli de baie.
Pe lângă această clădire mai fost descoperite mai multe fundaţii şi un acoperiş dărâmat.
Cercetarea a mai cuprins şi o anexă gospodărească şi s-au mai descoperit cuptoare de ardere, monede, obiecte din os şi vase.
De asemenea, pe aceeaşi arie au mai fost găsite urme de locuire aparţinând perioadei celtice din a doua vârstă a fierului, precum şi epocii dacice.
Arheologii au spus că investigaţiile vor contiuna în anii următori pentru rezolvarea tuturor problemelor istorice şi arheologice legate de rolul jucat în economia Daciei romane şi a oraşului Apulum de aceste complexe de exploataţie agricolă intensivă de tip vila rustica.
Un alt obiectiv al cercetărilor care se vor derula în anii viitori este constituit de clarificarea caracterului aşezărilor celtice şi dacice din aceeaşi zonă şi a rolului lor în economia agricolă a epocilor respective.
Proiectul internaţional „Vilele romane de la Apulum” este realizat în colaborare de către University of British Columbia din Vancouver (Canada), Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Academia Română, filiala Cluj-Napoca, prin Institutul de Arheologie şi Istoria Artei, având ca instituţii asociate: Universitatea „1 Decembrie” din Alba Iulia, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva şi Muzeul Banatului Timişoara.
Proiectul este finanţat printr-un grant de cercetare multianual de Agenţia de Granturi din Canada şi prin fonduri asigurate de către Consiliul Judeţean Alba, prin Muzeul Naţional al Unirii.
Citește pe alephnews.ro: COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
România este pe primul loc la consumul de droguri în trafic. Expert antidrog: „Sunt zeci, sute sau poate chiar mii de tineri care au nevoie de ajutor”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:30
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
astăzi, 20:58
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat