- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fermierii solicită de urgenţă redeschiderea PNRR în vederea salvării României de seceta din agricultură
Asociaţia Forţa Fermierilor solicită de urgenţă un acord politic naţional, între toate partidele parlamentare, pentru renegocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă în vederea introducerii finanţării agriculturii naţionale.
Membrii asociaţiei consideră că România se află la o răscruce în ceea ce priveşte asigurarea securităţii alimentare a cetăţenilor săi. Un drum duce, dacă nu se vor lua măsuri urgente, către preţuri uriaşe la alimente pe termen mediu şi lung, o clasă a producătorilor agroalimentari extrem de sărăcită şi vulnerabilă, o dependenţă de produsele alimentare venite din afara ţării şi de prăbuşire a satului românesc, susţine un comunicat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
WSJ: Rusia este suspectată de trimiterea de dispozitive incendiare în avioanele care aveau destinaţia SUA şi Canada
-
Greva de la Boeing, încheiată cu o victorie uriaşă pentru angajaţi
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
Cealaltă cale, pe care AFF propune ca România să meargă în urma unor decizii înţelepte, conduce la asigurarea securităţii alimentare prin acoperirea consumului în mare majoritate din producţie internă, la creşteri de preţuri suportabile pentru români, la fermieri prosperi, care să concureze pe picior de egalitate cu omologii lor din UE, la o creştere economică impresionantă pentru mulţi ani de acum înainte şi la un viitor bun pentru mediul rural.
Asociaţia reaminteşte că, deşi au fost anunţate de către fostul ministru al Agriculturii, două obiective majore care să fie finanţate din PNRR, şi anume sistemul de irigaţii şi reţeaua de depozite regionale, acestea nu s-au mai regăsit în documentul final, din motive niciodată explicate clar. „În actualul context internaţional tulbure, cu războiul din Ucraina la graniţele UE, considerăm că există o oportunitate evidentă ca oficialii Comisiei Europene să manifeste mult mai multă flexibilitate în a accepta modificarea PNRR, pentru asigurarea securităţii alimentare a României, în mod direct, şi pentru a contribui la buna funcţionare a pieţelor agroalimentare europene, în mod indirect. Este nevoie doar de o acţiune politică hotărâtă şi facem un apel la clasa politică să nu îşi bată joc de viitorul acestei ţări, lăsând-o pradă secetei, scumpirilor necontrolate şi lipsei de produse agroalimentare autohtone pe rafturile magazinelor”, arată asociaţia.
Asociaţia Forţa Fermierilor a trimis ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, o listă cu zece propuneri care ar putea relansa sectorul agroalimentar românesc şi ar putea deschide drumul pentru ca România să devină o putere agroalimentară a Uniunii Europene. Facem un apel către decidenţii politici de la nivel guvernamental şi parlamentar să ne sprijine în implementarea acestor măsuri extrem de benefice pentru securitatea alimentară a României.
Vă prezentăm, în cele ce urmează, propunerile membrilor AFF:
REDESCHIDEREA PNRR. Finanţarea pentru refacerea şi construcţia sistemului naţional de irigaţii – inclusiv Canalul Siret-Bărăgan, precum şi construcţia unei reţele de depozite regionale pentru produsele agroalimentare.
PLATA SUBVENŢIILOR APIA. Plata într-un timp cât mai scurt a subvenţiilor agricole. Fermierii înregistrează continuu întârzieri ale plăţii, perioade foarte lungi între momentul autorizării la plată de către APIA şi virarea efectivă a banilor în conturi.
AJUTOR DE STAT MOTORINĂ. Majorarea ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură la 3 lei/litru pentru anul 2022 sau găsirea unor soluţii pentru ca fermierii să poată achiziţiona carburant direct redus, fără a mai fi nevoie să aştepte cu lunile returnarea accizei.
SUBVENŢIE ÎNGRĂŞĂMINTE. Acordarea unei subvenţii pentru îngrăşăminte, sprijin de care să beneficieze producătorii agricoli, având astfel libertatea de a-şi alege furnizorul de fertilizanţi care îi oferă cele mai bune condiţii.
PROGRAME DE FINANŢARE. Demararea într-un timp cât mai scurt a programelor de finanţare cu credit garantat de către stat. Activarea programelor depinde de un ordin comun al MADR şi MFP.
INTERVENŢIE PE PIAŢĂ. Cuantificarea consumului de hrană, pe categorii de produse, până în octombrie 2023, iar ulterior limitarea sau, în situaţii excepţionale, chiar interzicerea exportului la categoriile de materii prime şi/sau produse finite, care se vor regăsi pe lista cu produse deficitare (în urma întocmirii acesteia).
BURSĂ AGRICOLĂ ROMÂNEASCĂ. Crearea unui mecanism de monitorizare reală şi obiectivă a preţurilor de tranzacţionare a cerealelor, plantelor tehnice şi oleaginoase, în Portul Constanţa. La acest moment, Bursa Română de Mărfuri deţine aceste date, dar le publică cu întârziere de minim 2 săptămâni, astfel încât informaţiile nu mai sunt utile decât celor care au interes să distorsioneze piaţa.
IMPLEMENTAREA PNDR ŞI PNS. Accelerarea sesiunilor de accesare a fondurilor europene şi simplificarea procedurilor la AFIR. Având în vedere numărul de salariaţi, remuneraţia acestora şi infrastructura de care beneficiază AFIR, sunt de neacceptat rapoarte publicate cu întârziere de câteva luni şi sesiuni defectuos gestionate.
LEGE A CALAMITĂŢILOR NATURALE. Elaborarea la nivelul MADR a unei legi privind calamităţile naturale şi forţa majoră în agricultură pentru protejarea producătorilor agricoli în contextul unor fenomene extreme precum secetă, inundaţii etc.
GENETICĂ PRODUSĂ LA NIVEL NAŢIONAL. În sectorul zootehnic, susţinerea imediată a fermelor de elită, din toate speciile, în care se folosesc biotehnologii de reproducţie, asigurându-se astfel un număr mare de produşi cu performanţe deosebite, într-un interval de timp scurt. În sectorul vegetal, constituirea imediată a unei bănci de gene, suficient de mare, care să asigure seminţele pentru înfiinţarea culturilor pentru următorii 2-3 ani.
”Dorim să transmitem un mesaj tuturor consumatorilor români, greu afectaţi în aceste momente de scumpirile masive la produsele alimentare. Fermierii sunt şi ei consumatori şi sunt loviţi de exact aceleaşi probleme, ca fiecare dintre dumneavoastră. Dacă pe un produs alimentar plătiţi, în acest moment, un preţ dublu faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut trebuie să înţelegeţi că scumpirea nu a fost produsă de către reprezentanţii sectorului agroalimentar românesc şi banii respectiv nu se regăsesc în buzunarele fermierilor. Dimpotrivă. Pe unele sortimente de mâncare, produsele din afara ţării reprezintă 60% sau 70% din consum. Dacă aceste alimente s-au scumpit, banii dumneavoastră pleacă în afara ţării, fermierul român nu vede un leu din aceştia. Dacă vorbim de sortimente unde mâncarea este, totuşi, din producţie internă, sumele plătite de dumneavoastră în plus merg pentru plata tarifelor majorate la electricitate, gaze naturale, carburanţi, îngrăşăminte, şi aşa mai departe. Şi dumneavoastră, şi producătorii agroalimentari, fiecare român în parte, cu toţii suntem victimele ale unei situaţii de neacceptat: dependenţa de mâncarea de afară care înseamnă scumpiri masive şi lipsa de decizii pentru a-i face puternici pe fermierii români, fără de care nu putem să avem un viitor pentru satul românesc. Putem face repede primul pas: irigaţii peste tot în ţară. Precum sunt drumurile, naţionale sau judeţene, aşa trebuie să fie şi infrastructura care să aducă apă fermierilor români: o reţea care să împânzească Moldova, Muntenia, Dobrogea, Oltenia, Transilvania, Banatul, Crişana sau Bucovina. Dacă vom face asta cu banii din PNRR, vom avea asigurată securitatea alimentară pentru decenii de acum înainte. Curaj, stimaţi politicieni!”, a spus Vlad Macovei, preşedintele Asociaţiei Forţa Fermierilor.
Asociaţia Forţa Fermierilor este o organizaţie profesională legal constituită şi care reprezintă interesele tuturor categoriilor de producători agroalimentari din România, indiferent de mărime, sector sau regiune. AFF se luptă pentru drepturile şi interesele legitime a 20.000 de membri înscrişi direct sau care fac parte din organizaţii afiliate la Asociaţia Forţa Fermierilor. AFF acordă gratuit membrilor consultanţă juridică şi pentru accesarea fondurilor europene, precum şi suport mediatic şi de petiţionare pentru toate problemele sesizate de către membri. AFF este partener de dialog instituţional al autorităţilor publice centrale şi locale, pentru atingerea obiectivului membrilor noştri de a pune agricultura în ofensivă.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO