Feroviarii au renunţat la protestele din Capitală

Feroviarii au renunţat la protestele programate pentru miercuri, în Capitală, acceptând oferta prezentată de ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, constând în creşterea salariului minim la 500 de lei de la 1 martie şi la 540 de la 1 iulie.

Urmărește
12 afișări
Imaginea articolului Feroviarii au renunţat la protestele din Capitală

Feroviarii au renunţat la protestele din Capitală

Feroviarii şi reprezentanţii Ministerului Transporturilor au convenit, marţi, pentru o majorare de salariu de aproximativ 12 la sută. Astfel, angajaţii CFR vor primi un salariu minim de 500 de lei de la 1 martie, urmând ca de la 1 iulie acesta să crească la 540 de lei.

Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a declarat, marţi, la finalul întâlnirii cu sindicaliştii, că cele două părţi au ajuns la o soluţie de mijloc, urmând să se semneze un act adiţional valabil până la 31 decembrie 2008 care să prevadă o majorare a salariului în raport cu hotărârea de Guvern privind salariul minim pe economie de 500 de lei 1 ianuarie şi de 540 de la 1 iulie. Orban a precizat că feroviarii vor primi salariul mărit de la 1 martie, pentru că nu se va acorda majorarea retroactiv.

Demnitarul a adăugat că sindicaliştii şi reprezentanţii Ministerului Transporturilor vor trebui să găsească soluţii pentru a susţine această majorare, referindu-se la măsuri pentru creşterea veniturilor companiilor.

Preşedintele Federaţiei Mişcare Comercial, Gheorghe Popa, a declarat, la finalul întâlnirii de la Ministerul Transporturilor, că organizaţia sindicală renunţă la mitingul şi marşul programate pentru miercuri, aşteptând ca în jumătate de oră să semneze actul adiţional privind majorarea salarială convenită. Şi liderul sindical a mai spus că cele două părţi au convenit să ia împreună o serie de măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă în CFR.

"Nu suntem pe deplin mulţumiţi de ceea ce am obţinut. Au realizat şi cei din minister că este imposibil să semnăm un act adiţional la contractul colectiv de muncă, care ar însemna un salariu sub cel minim pe economie", a declarat Popa.

Gheorghe Popa a mai spus că feroviarii din ţară au fost anunţaţi să nu mai vină miercuri în Capitală.

Înainte de întâlnirea cu ministrul Transporturilor, sindicaliştii au discutat cu reprezentanţii celor trei companii feroviare.

Federaţia Mişcare Comercial a cerut Primăriei Capitalei aprobare pentru organziarea unui marş şi a unui miting în 26 martie, în Capitală. Cererea a fost aprobată, săptămâna trecută, de municipalitate.

Vineri, ministrul Transporturilor i-a invitat pe reprezentanţii feroviarilor la negocieri. Reprezentanţii sindicaliştilor susţineau atunci că aşteaptă din partea Ministerului Transporturilor o ofertă îmbunătăţită de majorare a salariilor pentru a nu mai ajunge la proteste.

De la începutul anului, feroviarii au oprit de două ori activitatea, ultima dată în 5 martie. Peste 50.000 de feroviari s-au aflat atunci, timp de două ore, în grevă de avertisment, trenurile de călători şi de marfă aflate în mişcare fiind oprite în prima staţie de pe traseu, iar cele care aveau ora de plecare după 7.00 fiind oprite în gări până la ora 9.00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici