- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fetiţa care a căzut într-un puţ a fost scoasă la suprafaţă decedată
Fetiţa care a fost scoasă moartă din puţul de zece metri în care căzuse, joi dimineaţă, a fost găsită blocată în ultimul tub al puţului, a declarat unul dintre membrii echipei de intervenţie de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Călăraşi.
Fetiţa care a căzut într-un puţ a fost scoasă la suprafaţă decedată (Imagine: mediafax Foto)
Potrivit sursei citate, operaţiunea de scoatere a fetiţei a fost foarte dificilă din cauza adâncimii mari a puţului şi a diametrului foarte mic al acestuia.
"Într-o primă fază a operaţiunii, am săpat cu excavatorul pe lângă tub, iar după aceea, văzând că nu putem ajunge la fetiţă, am desfăcut puţul tub cu tub, până când au rămas doar două tuburi. Atunci a fost acea operaţiune de a o scoate cu frânghia. Erau două tuburi pe fundul puţului, ea era în ultimul, am prins-o cu un laţ de mânuţă, dar n-am putut să o tragem pentru că îi puteam disloca mâna. Nu a răspuns la comenzi şi nici la strigătele noastre", a spus şeful echipei de descarcerare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Potrivit acestuia, fetiţa era umflată, probabil din cauza apei.
"Era umflată din cauza apei, probabil. Probabil că s-a înecat, dar acest lucru va fi stabilit în urma necropsiei", a mai spus şeful echipei de descarcerare.
Acesta a adăugat că pompierii s-au mai confruntat cu astfel de operaţiuni, dar puţurile erau mai mari şi atunci au putut intra cu uşurinţă să salveze victimele.
Corpul copilului va fi transportat la morgă, pentru efectuarea necropsiei şi stabilirea cauzelor morţii.
În momentul scoaterii la suprafaţă a tărgii cu fetiţa moartă, bunica acesteia a leşinat.
Fetiţa în vârstă de doi ani şi opt luni a căzut, joi dimineaţă, într-un puţ adânc de zece metri, aflat în curtea familiei sale, din localitatea Vâlcelele, judeţul Călăraşi.
Tatăl fetiţei, Ion Văcăruş, a declarat că a lipsit puţin de acasă pentru că s-a dus la o vecină să îşi încarce telefonul şi că, în momentul în care s-a întos, a văzut-o pe copilă urcată pe marginea puţului şi că a încercat să o prindă, dar aceasta a alunecat pe tubulatură.
Fetiţa a fost scoasă moartă, în jurul orei 16.45, din puţul în care căzuse, după o operaţiune dificilă care a durat aproximativ opt ore.
Medicii SMURD care au încercat, timp de câteva minute, resuscitarea copilei au constatat că semnele vitale ale acesteia sunt inexistente, fiind declarat decesul. Fetiţa a fost scoasă la suprafaţă acoperită, pe o targă.
Ovidiu Tătăranu, purtătorul de cuvânt al ISU Călăraşi, a declarat că echipele de salvatori au făcut "tot ceea ce a fost omeneşte posibil", însă nu au mai putut să o salveze pe fetiţă.
"Operaţiunile de resuscitare a fetiţei s-au oprit, iar din păcate medicii au declarat decesul acesteia. Din punctul nostru de vedere, operaţiunea a decurs în condiţii dificile din cauză că oricând se putea prăbuşi pământ peste fetiţă, dar şi peste oamenii nosştri. Din păcate, cu toate eforturile medicilor, copila nu a mai putut fi salvată şi a fost declarată decedată. Deocamdată, nu se poate spune care au fost cauzele decesului", a declarat Tătăranu.
Şeful ISU Călăraşi: Şansele ca fetiţa să supravieţuiască erau mici, după opt ore petrecute în apă
Şansele de supravieţuire ale fetiţei erau mici, în condiţiile în care aceasta era îmbrăcată sumar şi a stat cu picioarele în apă timp de peste opt ore, afirmă şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Călăraşi, colonelul Gheorghe Popa.
"Era greu ca fetiţa, care a stat cu picioarele în apă, să supravieţuiască, după aproape nouă ore. Urmează ca medicii legişti să stabilească dacă a murit din cauza hipotermiei, a înecului sau din altă cauză", a declarat colonelul Popa.
Potrivit acestuia, la operaţiunea de recuperare a fetiţei au participat zece cadre de la descarcerare şi paramedici de la SMURD, iar pompierul care scos-o pe copilă a venit voluntar să ajute, deşi era liber.
Popa a precizat că, în momentul în care a căzut, copilul era îmbrăcat într-un maieu.
"Cert este faptul că partea de jos a trupului a fost în apă. Am avut noroc cu primarul din comună, care ne-a pus la dispoziţie câteva utilaje cu care am săpat pământul, foarte tare de altfel, pentru că, dacă n-am fi avut utilajele, cred că săpam la lopată şi acum. Fetiţa a căzut practic în picioare într-un loc strâmt, unde nu mai putea face nicio mişcare", a mai declarat colonelul Gheorghe Popa, şeful ISU Călăraşi.
George Oroianu, viceprimarul comunei Vâlcelele, a declarat că părinţii fetiţei nu au serviciu, dar că beneficiază de ajutor social şi lucrează cu ziua. Totodată, potrivit viceprimarului, vecinii spun că cei trei copii ai familiei erau îngrijiţi, chiar dacă situaţia materială a familiei era precară.
Poliţia Călăraşi a întocmit dosar penal pentru moarte suspectă
Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Călăraşi au întocmit un dosar penal pentru moarte suspectă, în cazul fetiţei care a căzut în puţ.
Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Călăraşi, subinspector Ramona Tudor, în acest caz este aşteptat rezultatul necropsiei făcute de medicii legişti ai Serviciului Medico-Legal Călăraşi, pentru stabilirea cauzelor decesului fetiţei.
Conform sursei citate, în următoarele zile vor fi audiaţi părinţii copilului, pentru a se stabili dacă aceştia au responsabilitate penală în privinţa morţii fetiţei.
Direcţia de Protecţie a Copilului Călăraşi va face o anchetă la familia fetiţei
Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Călăraşi va începe, vineri, o anchetă, la familia fetiţei, urmând să verifice şi dacă autorităţile locale aveau în evidenţă această familie.
Potrivit directorului Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Călăraşi, Mihai Roibu, ancheta se va desfăşura la familia copilului şi la Primăria localităţii Vâlcelele, pentru a se stabili dacă fetiţa a beneficiat de o îngrijire corespunzătoare şi dacă autorităţile locale au în evidenţă această familie, cu o situaţie materială precară.
"Vrem să stabilim dacă părinţii şi-au îndeplinit obligaţiile şi dacă au dat dovadă de grijă faţă de cei trei copii, dar şi dacă au supravegheat-o pe fetiţă. Pe de altă parte, vrem să vedem dacă familia, care o situaţie financiară precară, este în evidenţa Primăriei, dacă s-au făcut anchete sociale de către autorităţile locale şi care au fost rezultatele acestora. Urmează să stabilim dacă familia şi-a îndeplinit obligaţiile şi în funcţie de concluziile noastre, dacă se constată deficienţe, urmează să dispunem măsuri care pot ajunge până la decăderea din drepturi a părinţilor", a declarat, joi seară, corespondentului MEDIAFAX directorul Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Călăraşi.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 09:13
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul
-
astăzi, 08:46
Trump ameninţă să redobândească controlul asupra Canalului Panama