Fierbe Dunărea la Galaţi. Fenomenul are o explicaţie ştiinţifică
This browser does not support the video element.
Joi dimineaţă, la Galaţi, au fost cel mult 6 grade Celsius, în timp ce apa Dunării a fost mult mai caldă. De obicei, în această perioadă a anului, apa fluviului are în jur de 15 grade. Diferenţă de temperatură provoacă formarea aburilor pe fluviu şi oferă senzaţia că Dunărea dă în clocot.
Fenomenul nu reprezintă un pericol pentru navigaţie, iar autorităţile fluviale nu sunt nevoite să ia măsuri speciale. La fel ca în perioadele cu ceaţă, navigatorii de pe Dunăre utilizează radarul care indică eventualele obstacole.
„Fenomenul apare atunci când diferenţa dintre temperaturile din timpul zilei şi cele din timpul nopţii sunt mari. Este ca o evaporare, ca o ceaţă. Acest fenomen apare dimineaţa şi poate ţine până în jurul prânzului, când se ridică soarele. Este într-adevăr spectaculos. Apare îndeosebi în această perioadă, când temperatura apei scade. Astăzi, de exemplu, temperatura apei este de 14, 5 grade. Pentru navigaţie, nu este periculos, dar se recomandă să se desfăşoare cu atenţie, să se folosească semnalele sonore”, a declarat Dorian Dumitru, specialist în navigaţie şi fost director al Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos.
Navigatorii mai spun că fenomenul de fierbere a Dunării are loc de două, trei ori pe an, în special toamna şi iarna.