Fifor dezminte jocuri de culise pentru achiziţionarea corvetelor: Exemple clasice de fake news

Fostul ministru al Apărării Mihai Fifor a scris, joi pe Facebook, că informaţiile apărute în spaţiul public despre diferite aranjamente sau jocuri de culise legate de achiziţionarea celor patru corvete multifuncţionale sunt exemple clasice de fake news.

Urmărește
1208 afișări
Imaginea articolului Fifor dezminte jocuri de culise pentru achiziţionarea corvetelor: Exemple clasice de fake news

Fifor dezminte jocuri de culise pentru achiziţionarea corvetelor: Exemple clasice de fake news

„Se vehiculează de câteva săptămâni bune, în spaţiul public, o teorie aberantă cum că la Ministerul Apărării se fac tot felul de aranjamente, tot felul de jocuri de culise, de săptămâni bune se ţese o întreagă teorie a conspiraţiei în jurul procedurii de achiziţie a celor patru corvete multifuncţionale. Se rup televizoarele cu dezvăluiri peste dezvăluiri, cu ştiri bombă, toate, din păcate exemple clasice de ceea ce denumim fake news. Pot spune, fără nicio rezervă, că nimeni, niciodată, pe toată durata mandatului meu de ministru, nu a încercat ca măcar să abordeze acest subiect cu mine sau cu vreunul dintre colegii mei. Nimeni, niciodată, nu a încercat să facă presiuni pentru a influenţa, în vreun fel sau altul, vreuna din procedurile de achiziţie aflate pe rol. Spun apăsat lucrul acesta şi îl susţin în orice moment”, a scris Mihai Fifor, joi pe Facebook.

Senatorul PSD a adăugat că pentru procedura de achiziţie a corvetelor au fost elaborate de către experţi documentaţii elaborate, chiar şi o Hotărâre a Guvernului. Social-democratul a adăugat că, la fel cum a explicat şi actualul ministru al Apărării Mihai Leş, procedura urmează prevederile legale, uneori lucrându-se mai multe luni până la atribuire.

„Fiecare procedură de achiziţie are în spate documentaţii îndelung elaborate de către experţii militari, avizate de structuri specializate, în cazul corvetelor, fiind vorba chiar de o Hotărâre a Guvernului, care normează procedura de achiziţie. Aşa cum a afirmat şi colegul meu, ministrul Leş, fiecare procedură urmează întocmai prevederile legale, momentul atribuirii fiind stabilit prin actele normative şi numai în urma finalizării tuturor paşilor prevăzuţi de lege. Nu întâmplător, dată fiind importanţa unei astfel de proceduri, se lucrează uneori luni bune până la atribuire. Nu întâmplător, pentru achiziţii peste o anumită valoare, se cere avizul Parlamentului României şi al CSAT”, a explicat Fifor.

Fostul ministru a mai spus că obiectivul final este cel de înzestrarea a Armatei cu cele mai bune echipamente militare.

„Scopul final este acela de a înzestra Armata României cu tehnică şi echipamente din cele mai performante, cu întoarcerea în industria românească a cât mai mult din cei 2% alocaţi din PIB pentru apărare, prin transfer tehnologic şi cooperare industrială. Acest lucru este perfect valabil şi pentru achiziţia celor patru corvete multifuncţionale. Orice alte poveşti lansate în spaţiul public sunt doar simple speculaţii de presă, fără nicio acoperire reală”, a completat social-democratul.

Acesta a mai precizat că o „speculaţie ieftină” a fost şi cea legată de demisia sa din funcţia de ministru al Apărării, explicând că portofoliul i-a fost încredinţat în CEx al PSD, cu „susţinerea nemijlocită” a preşedintelui partidului, Liviu Dragnea.

„Lucrurile stau la fel şi în ceea ce priveşte decizia mea de a demisiona din funcţia de ministru al apărării. Acest portofoliu mi-a fost încredinţat prin votul colegilor mei de partid din Comitetul Executiv, la propunerea şi cu susţinerea nemijlocite ale preşedintelui Liviu Dragnea. Am decis să părăsesc portofoliul de la Apărare pentru a mă implica mult mai mult în activitatea de partid, în pregătirea celor doi ani electorali care ne aşteaptă. Acesta este şi motivul pentru care am fost propus de preşedintele Liviu Dragnea, ca preşedinte al Consiliului Naţional, o funcţie care mă onorează şi mă obligă în egală măsură.

A spune că am demisionat sub presiunea cuiva sau pentru orice alt motiv legat de procedurile de achiziţie din cadrul ministerului, nu reprezintă decât o speculaţie ieftină, fără nicio acoperire, menită a genera noi tensiuni inutile în spaţiul public. Cred că este momentul ca aceste aberaţii să înceteze. Ele nu reprezintă decât un alt atac iresponsabil asupra uneia dintre cele mai respectate instituţii din ţară, Armata României. Onoare şi Patrie!”, a conchis Mihai Fifor.

Pe 4 decembrie 2018, ministrul Apărării Naţionale Gabriel Leş a declarat, cu privire la procedura de achiziţie a corvetelor, că intenţia acestuia şi a ministerului este să cumpere ceea ce România are nevoie, iar corvetele să răspundă cerinţelor operaţionale.

„Este încă în termen (procedura de achiziţie a corvetelor - n.r). Este la audit. Este o achiziţie de 1,6 miliarde de euro. Intenţia mea şi a Ministerului Apărării este extrem de clară: să cumpărăm ceea ce e nevoie la aşa sumă mare, să răspundă cerinţelor operaţionale şi să integrăm cât mai mult în industria noastră de apărare”, spunea atunci Leş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici