- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (27.11.2012, 12:34)
- Departamentul Eveniment
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fiii fostului rector al Universităţii Oradea, trimişi în judecată într-un dosar privind diplomele false
Teodor Traian Maghiar şi Marius Adrian Maghiar, fiii fostului rector al Universităţii din Oradea Teodor Maghiar, au fost trimişi în judecată în dosarul privind diplomele de licenţă false eliberate unor cetăţeni italieni care nu au fost înmatriculaţi şi nu au urmat cursuri la această instituţie.
Urmărește
601 afișări
Teodor Maghiar (Imagine: Lorand Szilagyi/Arhiva Mediafax Foto)
Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au trimis în judecată pe Teodor Traian Maghiar, fost rector al Universităţii din Oradea şi fost decan al Facultăţii de Medicină în perioada 1994 - 2007, pentru 33 de fapte de fals intelectual.
Totodată, Marius Adrian Maghiar, fost decan al Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii din Oradea în perioada 2004 - 2007, va fi judecat în acelaşi dosar pentru şapte fapte de fals intelectual, se arată într-un comunicat de presă de marţi al Parchetului instanţei supreme.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
Procurorii au dispus încetarea urmăririi penale faţă de Teodor Maghiar, care a fost cercetat pentru 76 de fapte de fals intelectual, întrucât acesta a decedat în 28 septembrie.
Potrivit rechizitoriului trimis instanţei de către procurori, Teodor Traian Maghiar, în calitate de rector al Universităţii din Oradea, respectiv decan al Facultăţii de Medicină, funcţii deţinute în perioada 1994 - 2007, a semnat şi eliberat 11 diplome de licenţă, 17 diplome de studii aprofundate, trei certificate de absolvire a studiilor postuniversitare de perfecţionare şi două diplome de conferire a titlului de "doctor în osteopatie" pe numele unor cetăţeni străini, atestând în fals că aceştia ar fi urmat şi absolvit, în condiţiile legii, studii universitare sau postuniversitare organizate la instituţia de învăţământ superior pentru anumite domenii şi specializări, deşi nu au frecventat cursurile organizate şi nici nu au susţinut examenele de licenţă sau colocviile la sediul acestei universităţi, ori nu au fost înmatriculaţi la universitate.
De asemenea, procurorii îl acuză pe Marius Adrian Maghiar că, în calitate de decan al Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii din Oradea, funcţie deţinută în perioada 2004 - 2007, a semnat şi eliberat şase diplome de licenţă pe numele unor cetăţeni italieni, atestând în fals că aceştia ar fi urmat şi absolvit studii universitare pentru specializarea stomatologie, deşi aceştia nu au frecventat cursuri organizate la această instituţie de învăţământ sau nu au fost înmatriculaţi la universitate.
Teodor Maghiar, în calitate de rector al Universităţii din Oradea, funcţie deţinută în perioada 1994 - 2007, a semnat şi eliberat 40 de diplome de licenţă, 24 de diplome de studii aprofundate, 11certificate de absolvire studii postuniversitare de perfecţionare şi o diplomă de doctor în management, pe numele unor cetăţeni italieni, atestând în fals că aceştia ar fi urmat şi absolvit studii universitare sau postuniversitare organizate pentru anumite domenii şi specializări, deşi aceştia nu au frecventat cursuri organizate la această instituţie de învăţământ şi nici nu au susţinut examenele de licenţă sau colocviile la sediul acestei universităţi, ori nu au fost înmatriculaţi la universitate, au notat procurorii în rechizitoriul trimis instanţei.
Cauza a fost preluată de Parchetul instanţei supreme, prin rezoluţie a procurorului general, având în vedere complexitatea acesteia.
Dosarul va fi judecat de magistraţii Judecătoriei Oradea, instanţă care urmează să dispună măsura complementară a anulării tuturor diplomelor de licenţă, certificatelor de absolvire, diplomelor de studii aprofundate, precum şi a actelor prin care s-au conferit unor persoane titluri ştiinţifice sau academice semnate sau eliberate de către cei trei inculpaţi, a precizat sursa citată.
În 2008, Teodor Maghiar a fost trimis în judecată de către DNA, pentru fals intelectual, fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals, sub acuzaţia că în perioada ianuarie 2000 - ianuarie 2004 a falsificat cifra de şcolarizare a universităţii cu scopul ca instituţia să primească bugete mai mari decât cele cuvenite în baza numărului real de studenţi şi masteranzi şcolarizaţi la forma de învăţământ fără taxă.
În octombrie 2010, Maghiar a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la opt ani de închisoare, magistraţii menţinând, în vederea recuperării prejudiciului cauzat bugetului de stat, şi măsura sechestrului asigurător instituită asupra averii sale, la solicitarea DNA.
Ulterior, în decembrie 2011, Curtea de Apel Bucureşti a decis reducerea pedepsei la cinci ani de închisoare, ridicând totodată şi sechestrul asigurător. Dosarul era în dezbaterea instanţei supreme, în faza recursului, la data la care Teodor Maghiar a decedat, instanţa urmând să constate încetarea cauzei.
La jumătatea lunii noiembrie 2008, Ministerul Educaţiei anunţa că face controale în toate cele 13 instituţii de învăţământ superior cu profil medical, de stat şi private, verificările vizând înmatricularea, mobilitatea şi transferul studenţilor străini în România.
Printre cele 13 universităţi verificate s-a aflat şi Universitatea Oradea, iar investigaţia a repus pe tapet şi vechiul scandal legat de eliberarea de diplome de studii aprofundate aferente unor discipline care nici măcar nu există în România. Eliberarea acelor diplome a fost semnalată de fostul decan Mircea Ifrim, intrat în conflict cu familia Maghiar după îndepărtarea sa de la conducerea facultăţii.
În urma informaţiilor privind nereguli la unele facultăţi de medicină, legate de presupusa eliberare a unor diplome de licenţă fictive pentru cetăţeni italieni, Adrian Maghiar a demisionat din funcţia de decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea.
Adrian Maghiar a renunţat la funcţie în 17 noiembrie 2008, problema privind eliberarea unor diplome false pe numele mai multor cetăţeni italieni fiind readusă în atenţie de fostul decan Mircea Ifrim, prin declaraţiile făcute unui post de televiziune, potrivit cărora "Facultatea de Medicină din Oradea a trimis în Italia criminali cu diplomă".
Citește pe alephnews.ro: Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe