Filă de istorie. Se construieşte un pod mobil de lemn, ca în secolul 17, la intrarea în Cetatea Făgăraş

Au început lucrările pentru construcţia celui de-al doilea pod al Cetăţii Făgăraş, la intrarea principală a monumentului istoric. Acesta va fi construit din lemn, va avea 50 de metri lungime şi va avea o parte mobilă caare se va ridica la fel cum se întâmpla în secolul 17.

Urmărește
478 afișări
Imaginea articolului Filă de istorie. Se construieşte un pod mobil de lemn, ca în secolul 17, la intrarea în Cetatea Făgăraş

FOTO Liviu Ardelean

În ciuda lucrărilor de amploare care au loc la Cetarea Făgăraş, accesul este permis în continuare vizitatorilor.

„Ne apropiem de final cu proiectul de restaurare a Cetăţii. Acum suntem chiar la realizarea podului ridicător de pe latura de est, pe care îl vom integra într-un ceremonial împreună cu garda cetăţii. Deşi se lucrează, accesul turiştilor este permis de marţi până duminică între orele 8.00 – 17.00, neexistând niciun risc din cauza lucrărilor. Până în prezent, au fost restaurate cele două ziduri de apărare ale cetăţii şi s-a amenajat drumul de strajă între acestea, iar între zid şi şanţul de apărare s-au realizat alei pietonale, împreună cu zona de belvedere. La fostele grajduri princiare au fost realizate lucrări de amenajare a spaţiilor ce vor fi destinate atelierelor de creaţie, unde se vor desfăşura activităţi atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. La demisol s-au realizat spaţii pentru depozitarea pieselor de patrimoniu. S-a restaurat şi bastionul Szabo, unde vom avea o expoziţie dedicată gărzii cetăţii; vor fi expuse armuri, echipamente, arme. Să nu uităm de primul pod realizat, pe latura de nord, chiar în dreptul porţii istorice. În curtea interioară au fost restaurate ancadramentele, tot ce înseamnă piatră. Şi, bineînţeles, a fost schimbat în totalitate acoperişul cetăţii – poate una dintre cele mai importante lucrări care a avut loc”, spune Elena Băjenaru, directorul Muzeului Ţării Făgăraşului.

Lucrările pentru consolidarea, restaurarea şi conservarea unuia dintre cele mai importante monumente din România au început în luna mai a anului 2020, fiind finanţate cu fonduri europene.

Construirea a două poduri din lemn, dintre care unul mobil, reprezintă principala modificare ce vizează completarea aspectului de castel fortificat din perioada de glorie a secolului al 17 -lea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici