- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (24.01.2020, 19:39)
- Razvan Tupa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Filarmonica ”Transilvania” infirmă zvonurile îmbolnăvirii muzicienilor săi cu coronavirus
Filarmonica de Stat ”Transilvania” infirmă atât zvonurile că muzicienii săi ar fi călătorit în China în cadrul unui turneu cât şi afirmaţiile că ar fi posibili purtători ai coronavirusului, arată un comunicat remis MEDIAFAX.
Urmărește
1034 afișări
Sursa FOTO: Profimedia Images
”În ultimele zile, au apărut prin presă fel de fel de informaţii, care au răspândit zvonuri legate de muzicieni din Filarmonica de Stat «Transilvania» care ar fi participat, alături de mai mulţi artişti ai Filarmonicii de Stat «Banatul» şi de alţi artişti din alte oraşe, într-un turneu în China şi că ar fi posibili purtători ai coronavirusului chinez”, explică reprezentanţii instituţiei.
Din cauza multitudinii mesajelor şi întrebărilor primite din partea presei, legate de această situaţie, clujenii s-au simţit obligaţi să adopte o poziţie oficială şi să infirme aceste zvonuri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Oana Andreica, secretarul muzical al instituţiei, cea care se ocupă de organizarea oricăror turnee sau concerte de-ale Filarmonicii de Stat ”Transilvania”, declară: ”În aceasta perioadă nu a existat niciun turneu în care să fi fost implicaţi membri ai Orchestrei sau ai Corului Filarmonicii de Stat «Transilvania», toate evenimentele artistice ale instituţiei având loc la Cluj. În egală măsură, nu s-a semnat niciun protocol de colaborare cu alte instituţii muzicale, prin care angajaţi ai acestei instituţii să ia parte la vreun turneu”.
Reprezentanta instituţiei arată că au fost făcute verificări legate de implicarea personală, în afara contractelor şi evenimentelor instituţiei, a unor muzicieni care fac parte din Filarmonica de Stat ”Transilvania”.
Rareş Sângeorzan, liderul Sindicatului Orchestrei Filarmonicii de Stat ”Transilvania”, confirmat: ”Putem declara cu certitudine că nici un angajat al Filarmonicii de Stat «Transilvania» nu a participat la turneul organizat în China. În urma discuţiilor cu colegii de la Timişoara şi de la Arad, am primit confirmarea faptului că nu au fost implicaţi membrii Filarmonicii din Cluj în această deplasare.
Un număr de 18 muzicieni ai Filarmonicii „Banatul” din Timişoara vor sta acasă 10 zile ca măsură de prevenţie după ce s-au întors dintr-un turneu în China, în timpul căruia au cântat şi în oraşul Wuhan, unde a izbucnit epidemia de coronavirus.
Directorul Filarmonicii „Banatul” din Timişoara, Ioan Coriolan Gârboni, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că muzicienii au ajuns marţi din China.
„Colegii mei au fost 49 de zile într-un turneu în China şi au avut un concert în zona Wuhan, dar atunci nu era epidemie declarată, nu era nimic, iar ulterior doar au tranzitat aeroportul, fără să ajungă în oraş. Au ajuns marţi după amiază din China şi nu au avut niciun fel de filtru, nici pe aeroportul din Germania, nici pe cel din România. Văzând, totuşi, ce se întâmplă, noi, ca instituţie, i-am rugat să se prezinte la cei care se ocupă cu medicina muncii şi să fie consultaţi ca să nu fie probleme. Am început o corespondenţă cu DSP Timiş şi am hotărât, cu de la mine putere, ca aceşti colegi să stea acasă în următoarele 10 zile, preventiv, să evite colectivităţile. Îmi asum responsabilitatea, le voi da o motivare medicală, dar sper să nu aibă probleme de sănătate”, a spus Gârboni.
Potrivit acestuia, din grupul de muzicieni care a fost în China au făcut parte 18 membri ai Filarmonicii „Banatul”, trei ai Operei din Timişoara, iar restul până la 45 au fost alte oraşe din ţară.
„Joi le voi trimite celorlalţi un mesaj cu rugămintea de a se prezenta la medic pentru un consult”, a subliniat directorul Filarmonicii „Banatul” din Timişoara.
Ioan Coriolan Gârboni a precizat că cei 18 muzicieni ai filarmonicii vor fi plătiţi pe perioada şederii acasă şi vor face studiu individual.
În acelaşi timp, Directorul DSP Cluj, Mihai Moisescu, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că doi artişti din Cluj sunt izolaţi la domiciliu pentru 14 zile, după ce s-au întors din turneul din China şi dacă vor avea simptome de febră sau tuse cei doi vor fi transferaţi la Spitalul de Boli Infecţioase.
„Doi muzicieni clujeni, care s-au întors din turneul din China, sunt auto-izolaţi la domiciliu pe o durată de 14 zile. Starea lor de sănătate este foarte bună, am vorbit cu ei. Dacă în această perioadă vor prezenta simptome de febră, tuse sau dificultăţi la respiraţie, vor trebui să apeleze 112 şi vor fi transferaţi al Spitalul de Boli Infecţioase Cluj-Napoca”, a spus Moisescu.
Cei doi muzicieni nu sunt angajaţi ai Filarmonicii „Transilvania” sau ai Operei Naţionale Române ci ar fi vorba, se pare, de un student instrumentist şi de fost angajat al Operei Maghiare, care e pensionar.
Zece oraşe din China au fost puse în carantină de autorităţi, ca măsură de a precauţie pentru opri răspândirea noului coronavirus depistat iniţial la Wuhan din provincia Hubei, care până în acest moment a ucis 25 de persoane, iar peste 830 de oameni au fost infectaţi.
Coronavirusurile fac parte dintr-o mare familie de virusuri care provoacă boli diverse, de la răceala comună la SARS, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Simptomele sunt şi ele diverse, de la febră la insuficienţă renală, iar, în unele cazuri, la deces. Unele se transmit uşor de la o persoană la alta, altele, nu.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Muzicieni din Cluj şi Arad, izolaţi la domiciliu după un turneu în China. „Nu am ştiut de coronavirus”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe