Vankay fusese arestat preventiv, vineri, pentru zece zile, de către magistraţii Judecătoriei Braşov sub acuzaţiile de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, însă avocatul său a făcut imediat recurs, care a fost judecat, în cursul după-amiezii de vineri, la Tribunalul Braşov, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Tiberiu Ţărmure, avocatul lui Ladislau Vankay, a atacat cu recurs decizia susţinând că au fost coroborate două infracţiuni pentru ca bărbatul să poată fi arestat, ceea ce nu este legal.
"S-a admis recursul şi Ladislau Vankay a fost pus în libertate. Decizia este definitivă. S-a curmat un abuz în care voiau să îl închidă pentru că voia să se folosească de bunul lui", a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX Tiberiu Ţărmure, avocatul lui Ladislau Vankay.
Ladislau Vankay a fost reţinut, joi seară, de procurorii Parchetului Tribunalului Braşov.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Braşov, comisar şef Liviu Naghi, în urma cercetărilor s-a stabilit că în perioada 3 aprilie-22 iulie bărbatul a blocat cu intenţie, de 22 de ori, şoseaua de centură a municipiului Braşov, la intrarea dinspre Dârste, aducând astfel atingere dreptului la liberă circulaţie al celorlalţi participanţi la traficul rutier, a declarat Naghi.
Conform acestuia, prin acţiunile sale Vankay a adus atingere bunelor moravuri şi a tulburat grav ordinea şi linistea publică, iar din această cauză a fost reţinut pentru 24 de ore în baza unei ordonanţe emise de un procuror în cursul serii de joi.
Ladislau Vankay a blocat de mai multe ori breteaua de legătură între Braşov şi Săcele, sub pasajul de la Dârste, prin proteste inedite: s-a aşezat cu maşina de-a latul şoselei, şi-a marcat teritoriul cu vopsea roşie, a construit un zid de cărămidă pe mijlocul drumului şi chiar a făcut grătar pe carosabil şi a invitat la masă câţiva prieteni şi presa.
Pentru acţiunile sale, bărbatul s-a ales cu câteva procese-verbale pentru blocarea unui drum public, conform Ordonanţei 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
Vankay a câştigat terenul respectiv la sfârşitul lunii februarie, printr-o decizie definitivă şi irevocabilă a Tribunalului Braşov. Pe terenul acestuia se află unul dintre pilonii pasajului rutier de la Dârste, care leagă localităţile Braşov şi Săcele. Deşi podul Dârste a fost construit între 2003 – 2005, bărbatul a cerut instanţei ca Primăria Braşov să elibereze terenul pe care îl deţine abia în 2007. Atât Judecătoria, cât şi Tribunalul Braşov au admis cererea braşoveanului în februarie 2009. Podul a fost construit între anii 2003 – 2005 şi a fost prima etapă a tronsonului I al şoselei de centură a Braşovului.
Vankay deţine, conform unei decizii judecătoreşti, un teren de circa 460 de metri pătraţi în municipiului Braşov şi 1.500 de metri pătraţi în zona Săcele.
Pasajul Dârste este o lucrare de utilitate publică şi reprezintă un nod rutier între drumul naţional dintre DN1 Bucureşti – Braşov şi şoseaua de centură a Braşovului.