Video Filmul jafului de la Banca Transilvania din Cluj. Avocatul acuzaţilor: Imaginile ar putea fi cheia demonstrării nevinovăţiei lor

Vlad Hosu, avocatul celor doi tineri judecaţi în dosarul jafului petrecut în 2009 la o filială din Cluj-Napoca a Băncii Transilvania, spune că imaginile de pe camerele de supraveghere ale băncii, apărute pe un portal de ştiri, ar putea fi "cheia demonstrării nevinovăţiei celor doi".

Urmărește
713 afișări

Imaginile jafului de la o filială a Băncii Transilvania din cartierul clujean Mănăştur, din februarie 2009, au apărut pe portalul de ştiri ftr.ro.

În imaginile surprinse de camerele de luat vederi în timpul jafului de la Banca Transilvania se poate observa cum două persoane mascate s-au strecurat printre oamenii care aşteptau la coadă la bancomatul din afara băncii şi au intrat în sediu. Paznicul a încercat să blocheze intrarea, dar a fost anihilat imediat, cu un pistol cu electroşocuri. Unul dintre atacatori a rămas să-l păzească, timp în care celălalt bărbat s-a îndreptat către casierie.

Pe imagini se observă cum angajatele şi-au păstrat calmul, iar una chiar a încercat să opună rezistenţă celui care a pătruns în zona unde se aflau ghişeele.

Clienţii au fugit sau s-au aplecat lângă mobilier, iar angajaţii s-au ascuns sub tejghele. Singurul paznic al băncii a stat cu aparatul de electroşocuri la cap tot timpul jafului.

Oamenii care stăteau afară la coadă au văzut prin vitrină toată spargerea, în timp ce unul dintre ei tranzacţiona la bancomat.

Jaful a durat 66 de secunde, hoţii reuşind să fure 256.000 de lei. După ce au luat banii, hoţii s-au făcut nevăzuţi la fel de repede cum au acţionat în bancă.

Avocatul Vlad Hosu, apărătorul tinerilor judecaţi pentru jaful de la Banca Transilvania - Dan Andrei Hosu şi Bogdan Baciu - a declarat că imaginile de pe camerele de supraveghere ar putea fi "cheia demonstrării nevinovăţiei celor doi".

"Aceste imagini au fost o probă pe care am propus-o în apărarea lui Hosu şi Baciu. Analiza imaginilor de către SRI a arătat că atacatorii au alte înălţimi faţă de Hosu şi Baciu, astfel că aceste imagini ar putea fi cheia demonstrării nevinovăţiei celor doi. Am vorbit şi cu părinţii lui Hosu şi Baciu, care îmi spuneau că un părinte îşi recunoaşte copilul şi mascat, dar cei doi nu sunt Andrei Hosu şi Bogdan Baciu. Şi eu îi cunoşteam mai de mult pe cei doi (avocatul Vlad Hosu este vărul lui Andrei Hosu - n.r.) şi am avut aceeaşi impresie, că nu sunt ei cei care au atacat banca", a spus Vlad Hosu.

Mihai Giurgea, un alt avocat al celor doi, a afirmat că imaginile de pe camerele de supraveghere confirmă ipoteza că nu Hosu şi Baciu sunt atacatorii.

"Eu am văzut imaginile mai demult, am revăzut acum imaginile şi nu contează părerea mea, contează că ceea ce se vede pe imagini, corelat cu măsurătorile făcute de SRI din care rezultă înălţimi diferite, duce la ideea că nu Hosu şi Baciu sunt autorii jafului", a spus Mihai Giurgea.

Cei doi tineri sunt judecaţi în arest în acest caz, iar ultima probă care se discută în dosar este legată de o analiză ADN care se va realiza la Institutul de Criminalistică din Bonn, Germania.

În 13 februarie 2009, o filială a Băncii Transilvania din cartierul Mănăştur din Cluj-Napoca a fost jefuită, iar hoţii au furat echivalentul în lei a aproape 70.000 de euro.

Presupuşii autori ai jafului au fost prinşi, în 19 ianuarie 2010, în urma unor percheziţii făcute de echipaje ale IPJ Cluj şi ale Direcţiei de Operaţiuni Speciale ale Poliţiei. Cei doi suspecţi, Bogdan Baciu şi Dan Andrei Hosu, au fost reţinuţi în aceeaşi zi şi ulterior arestaţi, ei fiind trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, pentru tâlhărie.

La termenul din 5 octombrie 2010, avocaţii celor doi au cerut revocarea măsurii arestării, susţinând că a apărut o probă nouă, o expertiză tehnico-ştiinţifică, pe baza imaginilor de pe camerele de supraveghere, care a fost făcută la cererea avocaţilor inculpaţilor.

Vlad Hosu, unul dintre avocaţii celor doi tineri arestaţi, declara că la dosar s-a primit un răspuns de la Institutul de Tehnologii Avansate, din cadrul SRI, care a efectuat o expertiză tehnico-ştiinţifică, pe baza imaginilor de pe camerele de supraveghere, care a fost făcută la cererea avocaţilor inculpaţilor.

"Prin expertiza tehnico-ştiinţifică efectuată s-a stabilit că unul dintre autori, cel despre care parchetul spune că ar fi Bogdan Baciu, are o înălţime de 1,84 metri plus minus 1,6 centimetri. Înălţimea pe care o dovedim cu înscrisuri medicale a lui Bogdan Baciu este de 1,78 metri, deci este o diferenţă de şase centimetri între Bogdan Baciu şi adevăratul autor al infracţiunii. În cazul lui Hosu Andrei, acesta are o înălţime de 1,72 metri, iar adevăratul autor are 1,74 metri, plus minus doi centimetri, deci s-ar încadra în această marjă de eroare", declara Vlad Hosu.

Instanţa a respins însă cererea de revocare a măsurii arestării preventive a celor doi tineri.

La termenul din 28 februarie de la Tribunalul Cluj, avocaţii celor doi tineri au cerut instanţei înlocuirea măsurii arestării cu interdicţia de a părăsi localitatea şi au depus, în sprijinul solicitării, caracterizări din partea a peste o sută de persoane din care rezultă că tinerii nu reprezintă pericol social.

Tribunalul Cluj a admis cererea avocaţilor, dispunând punerea în libertate a celor doi tineri, dar decizia nu era definitivă. De altfel, decizia a fost atacată cu recurs de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj.

Recursul s-a judecat, în 8 martie, la Curtea de Apel Cluj, unde cei doi tineri au cerut să fie eliberaţi drept cadou pentru mamele lor, însă instanţa a admis recursul Parchetului şi a dispus ca Andrei Hosu şi Bogdan Baciu să rămână în arest.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici