Prin Facilitatea Schengen, Uniunea Europeană a finanţat acţiuni la noile frontiere externe ale Uniunii, pentru punerea în aplicare a acquis-ului Schengen şi a controlului la frontierele externe, se arată în bilanţul activităţii PFR pe 2010.
Şeful instituţiei, Ioan Buda, a declarat, marţi, la prezentarea materialului, că PFR a derulat 97 de contracte finanţate prin Facilitatea Schengen, în valoare de 158,2 milioane de euro.
El a precizat că, astfel, peste 90 la sută din banii alocaţi Poliţiei de Frontieră au fost absorbiţi în anul trecut.
Poliţia de Frontieră a cumpărat, prin aceste fonduri, echipamente tehnice şi IT, mijloace de transport şi nave, a reabilitat sedii operative ale Poliţiei şi a primit echipamente şi autospeciale dotate cu dispozitive performante de supraveghere a frontierei externe a UE.
În dotarea PFR au intrat 38 de ambarcaţiuni, atât pentru frontiera maritimă, cât şi pentru cea fluvială şi vizând alte râuri de frontieră, gradul total de dotare prin implementarea proiectelor finanţate prin Facilitatea Schengen ajungând la 99 la sută.
Pe frontiera terestră, PFR a primit peste 1.300 de autovehicule şi echipamente, inclusiv ATV-uri şi autospeciale de transport câini. În prezent, pe linie de mobilitate terestră, dotarea totală a ajuns la un grad de 70 la sută. Instituţia are în vedere continuarea programelor de dotare, inclusiv pentru celelalte echipamente specifice de supraveghere şi control.
Totodată, în cadrul procesului de aderare la Spaţiul Schengen, PFR a organizat şi a participat la 13 misiuni de sprijin şi îndrumare, precum şi cinci misiuni de autoevaluare, pentru pregătirea evaluărilor experţilor Schengen. Acestea au vizat domeniile supravegherea frontierei, infrastructură şi echipamente, control şi proceduri, Sistemul Informatic Schengen (SIS) şi pregătire personal.
Implementarea sistemului informatic al PFR, e-SIF, proiectat de specialiştii instituţiei, a fost astfel apreciat de experţii europeni la toate evaluările Schengen, fiind construit după specificaţiile din documentele privind SIS II.
Comisiile de evaluare au apreciat, în mod deosebit, nivelul echipamentului tehnic disponibil, precum şi participarea activă în cadrul activităţilor sub egida Frontex (Agenţia Europeană pentru nagementul Cooperării Operaţionale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene).
PFR mai precizează că în raportul privind frontierele maritime experţii europeni apreciază că unele măsuri adoptate de autorităţile române pot fi considerate exemple de bune practici în domeniu, respectiv implementarea Sistemul de Supraveghere şi Control la Marea Neagră (SCOMAR) – unul din cele mai performante sisteme de supraveghere a frontierelor maritime din Europa.
La bilanţul Poliţiei de Frontieră au participat şeful instituţiei, Ioan Buda, ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş şi secretarul de stat în MAI, şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, Ioan Dascălu.