Prima pagină » Social » Un subcomisar şi doi gardieni, reţinuţi privind uciderea unui deţinut de la Penitenciarul Galaţi

Un subcomisar şi doi gardieni, reţinuţi privind uciderea unui deţinut de la Penitenciarul Galaţi

Un subcomisar şi doi gardieni de la Penitenciarul Galaţi, suspectaţi că au participat la uciderea în bătaie a unui deţinut, la începutul lunii iunie, au fost reţinuţi de procurorii gălăţeni, urmând să fie prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.
Un subcomisar şi doi gardieni, reţinuţi privind uciderea unui deţinut de la Penitenciarul Galaţi

Subcomisarul Cătălin Ghibea şi gardienii Bucur Codrean şi Nicu Chiriac au fost reţinuţi, miercuri, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, potrivit Ministerului Public.

Ghibea le-ar fi permis celor doi gardieni să îl bată pe deţinutul Constantin Sandu, în noaptea de 3 spre 4 iunie, imobilizându-l la mâini şi picioare, motiv pentru care este acuzat de complicitate la omor calificat.

Victima a murit, a doua zi, din cauza rănilor create de loviturile cu picioarele şi bastonul, în zona abdomenului, a pieptului, a feţei şi a picioarelor.

Anchetatorii au stabilit că Ghibea nu a intervenit pentru a opri violenţa gardienilor şi nu a menţionat, în procesul verbal de predare-primire, că s-a petrecut vreun incident în timpul serviciului său de pază.

Cei trei suspecţi urmează să fie prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Cercetările continuă în acest caz pentru stabilirea împrejurărilor şi a tuturor persoanelor implicate.

După incident, Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a declanşat o anchetă internă.

În urma investigaţiilor, comisia de anchetă a constatat că nouă ofiţeri şi şapte agenţi din cadrul Penitenciarului Galaţi au manifestat neglijenţă şi superficialitate în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, depăşirea atribuţiilor de serviciu şi manifestarea unui comportament necorespunzător faţă de persoana privată de libertate sau atitudine tolerantă faţă de comiterea unor abateri disciplinare ale subordonaţilor, se arăta într-un comunicat din 14 iunie remis de ANP.

Pentru opt ofiţeri cu funcţii de conducere a fost sesizată Comisia de disciplină din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. De asemenea, pentru un ofiţer şi şapte agenţi cu funcţii de execuţie a fost sesizată Comisia de disciplină din cadrul Penitenciarului Galaţi.

De asemenea, Administraţia Naţională a Penitenciarelor a sesizat procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi.

În cazul incidentului de la Penitenciarul Galaţi, ANP arăta că, din primele cercetări rezultă că, pe fondul unei stări de agitaţie psiho-motorie şi a refuzului de a primi orice tratament medical, s-a intervenit pentru imobilizarea persoanei deţinute, considerându-se faptul că aceasta reprezenta un pericol pentru celelalte persoane private de libertate din cameră de deţinere.