Finanţarea învăţământului preuniversitar particular acreditat ar putea fi preponderent de la buget

Senatorii au adoptat, marţi, o propunere legislativă care prevede ca finanţarea învăţământului preuniversitar particular acreditat să se facă preponderent de la bugetul de stat şi de la bugetele locale.

Urmărește
65 afișări
Imaginea articolului Finanţarea învăţământului preuniversitar particular acreditat ar putea fi preponderent de la buget

Finanţarea învăţământului preuniversitar particular acreditat ar putea fi preponderent de la buget (Imagine: Nicu Mircea/Mediafax Foto)

Senatul a adoptat, cu 82 de voturi "pentru", şase "împotrivă" şi patru abţineri, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii 84/1995 a învăţământului.

Propunerea legislativă, care a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor, îi are ca iniţiatori pe senatorul PSD Ecaterina Andronescu şi deputatul PSD Cristian Dumitrescu, pe senatorii PDL Mihail Hărdău, Orest Onofrei, Alexandru Pereş şi deputatul PDL Maria Ardeleanu şi pe deputatul PNL Cristian Adomniţei.

Potrivit proiectului, unităţile de învăţământ obligatoriu organizat prin învăţământ preuniversitar particular acreditat vor funcţiona ca unităţi finanţate din fonduri alocate de la bugetul de stat, de la bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale pe a căror rază îşi desfăşoară activitatea şi din alte surse.

În actul normativ se mai arată că alocarea fondurilor pentru finanţarea de bază a unităţii de învăţământ se face pe baza aceleiaşi formule de finanţare, care ia în considerare costul standard pe elev sau preşcolar, numărul de elevi sau preşcolari din unitatea de învăţământ, precum şi factorii de corecţie dependenţi de densitatea de elevi în zonă, severitatea dezavantajelor, de limba de predare şi alţi factori.

Potrivit legii, alocaţia financiară stabilită ca parte din finanţarea de bază ce revine unui elev sau preşcolar se alocă şi unităţii de învăţământ obligatoriu organizat prin învăţământul preuniversitar particular acreditat în care este înscris elevul.

Comisia pentru învăţământ propusese iniţial plenului respingerea iniţiativei legislative, motivând că Executivul a adoptat un nou proiect al Legii educaţiei, care se află, în prezent, în dezbaterea comisiei.

Senatorii au respins raportul negativ propus de comisie şi au adoptat proiectul în varianta iniţiatorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici