Finanţatorii echipei de fotbal Petrolul Ploieşti, Daniel şi Nicolae Capră, rămân în arest preventiv

Finanţatorii echipei de fotbal Petrolul Ploieşti, Daniel şi Nicolae Capră, rămân în arest preventiv, a decis, marţi, definitiv, Curtea de Apel Ploieşti, după ce cei doi ceruseră înlocuirea arestării preventive cu arestul la domiciliu, transmite corespondentul MEDIAFAX..

Urmărește
322 afișări
Imaginea articolului Finanţatorii echipei de fotbal Petrolul Ploieşti, Daniel şi Nicolae Capră, rămân în arest preventiv

Daniel Capră (Imagine: Mediafax Foto / Daniel Mich)

Magistraţii Curţii de Apel Ploieşti au decis, marţi, să respingă contestaţiile formulate de către fraţii Daniel şi Nicolae Capră la decizia Tribunalului Prahova, care respinsese ca neîntemeiate, în 25 februarie, cererile de înlocuire a măsurii arestării preventive cu arestul la domiciliu.

Soluţia pronunţată, marţi, de Curtea de Apel Ploieşti este definitivă.

Tot marţi, primarul din Ploieşti, Iulian Bădescu (PSD), secretara municipiului Oana Iacob şi una dintre juristele Primăriei, Iulia Alexandru, se află la DNA Ploieşti, unde dau declaraţii în calitate de suspecţi într-un dosar privind finanţarea din bani publici a echipei de fotbal Petrolul Ploieşti, patronată de fraţii Daniel şi Nicolae Capră.

Primarul Iulian Bădescu a declarat, marţi, înainte să intre la audieri la DNA Ploieşti, că acuzaţiile din dosarul finanţării echipei Petrolul Ploieşti - trafic de influenţă, abuz în serviciu şi luare de mită - i se par aberante şi că, probabil, "domnul Capră a fost presat sau sfătuit, din arest, să dea declaraţii împotriva sa.

Bădescu a mai spus că presupune că percheziţiile şi chemarea sa la DNA sunt urmare a unui posibil denunţ făcut de patronul Clubului de Fotbal Petrolul Ploieşti, Daniel Capră.

"Probabil că domnul Capră (n.r. - Daniel Capră), de acolo din arest, a fost sfătuit sau presat să dea o declaraţie împotriva mea. Acest zvon circulă de mult timp în piaţa ploieşteană", a mai spus Iulian Bădescu.

Primarul a mai spus că "toată această poveste se pare că a pornit de la o directoare care a plecat din Primărie, ea fiind cea care a refuzat să semneze documentele". "În calitatea ei de director economic, a depus o plângere în primă instanţă pe acest lucru", a spus primarul.

Bădescu a precizat că acest dosar este de mai bine de un an şi şase luni în anchetă la DNA, arătând că a fost chemat de către anchetatori o singură dată să dea declaraţii în calitate de martor.

Edilul a adăugat că aceste decizii nu au afectat bugetul local şi că banii au fost alocaţi de Consiliul Local din buget, cu votul unanim al tuturor consilierilor locali.

Înaintea audcerii la DNA Ploieşti, primarul Iulian Bădescu a spus că are calitatea de suspect în dosarul în care procurorii DNA au făcut percheziţii, marţi dimineaţă, la sediul Primăriei.

Primarul Ploieştiului a precizat că ancheta DNA vizează finanţarea de către Consiliul Local a Asociaţiei ”Lupii Galbeni”, prin intermediul căreia echipa de fotbal Petrolul Ploieşti a primit fonduri pentru performanţele competiţionale.

Edilul a mai spus că atunci când el a preluat mandatul de primar Curtea de Conturi a stabilit că există un contract de asociere între Primăria Ploieşti şi SC Petrolul Ploieşti, societate privată, prin care municipiul a dat timp de trei ani câte 17 milioane de lei pentru finanţarea echipei de fotbal.

Bădescu a spus că anchetatorii caută toate documentele care au legătură cu această asociere.

"S-a stabilit ca acest contract de asociere este ilegal. În calitatea mea de primar am recuperat banii indicaţi de Curtea de Conturi şi, în acelaşi timp, Consiliul Local a reziliat acest contract. Era un contract de performanţă cu Asociaţia Sportivă «Lupii Galbeni», prin care se premiau jucătorii care obţineau performanţe, cum a fost Cupa României pentru Petrolul Ploieşti. Aceste documente au fost verificate de Ministerul de Finanţe, de Curtea de Conturi, de Prefectură, din punct de vedere al legalităţii, şi nu a fost stabilit absolut niciun lucru ilegal", a mai declarat primarul Ploieştiului.

Bădescu a adăugat că oportunitatea finanţării echipei de fotbal se stabileşte de către Consiliul Local, iar el ca primar nu face decât să se supună acestei decizii.

Percheziţiile făcute, marţi dimineaţă, de către procurorii DNA, au vizat sediul Primăriei Ploieşti şi locuinţa edilului Iulian Bădescu, în dosarul privind modul în care Consiliul Local a finanţat echipa de fotbal Petrolul Ploieşti.

Surse judiciare declarau pentru MEDIAFAX că descinderile au loc într-un dosar în care se fac cercetări pentru infracţiunea de abuz în serviciu şi care vizează modul de finanţare a echipei de fotbal Petrolul Ploieşti cu fonduri de la Consiliul Local.

DNA arată, într-un comunicat de presă transmis marţi dimineaţă, că procurorii DNA Ploieşti fac cercetări într-o cauză penală care vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie comise în perioada 2013-2014.

"Ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în două locaţii, situate în municipiul Ploieşti, dintre care una este sediul unei instituţii publice. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii", a precizat DNA.

Iulian Băsescu, lider al PSD Ploieşti, este la primul mandat de primar, după ce în perioada 2008-2012 a fost senator din partea PDL.

În decembrie 2012, Consiliul Local Ploieşti a aprobat alocarea câtorva milioane de euro de la bugetul local, suma finală variind în funcţie de performanţele competiţionale ale echipei Petrolul. Întrucât echipa a câştigat Cupa României şi s-a plasat pe un loc de top în Campionatul Naţional, suma finală aprobată a fost de trei milioane de euro, bani care să fie folosiţi, conform contractului, pentru salariile şi premiile jucătorilor şi ale staff-ului.

La începutul anului trecut, DNA a deschis o anchetă în acest caz, consilierii locali, dar şi primarul Iulian Bădescu fiind chemaţi pentru audieri în acest dosar, în care investigaţia nu s-a finalizat.

În luna martie a anului trecut, Asociaţia "Lupii Galbeni”, ONG prin intermediul căreia echipei de fotbal Petrolul Ploieşti i s-a promis alocarea a trei milioane de euro de la bugetul municipiului Ploieşti pentru performanţele competiţionale obţinute de Petrolul a dat în judecată municipiul Ploieşti pe motiv că autorităţile locale au achitat doar aproximativ 1,7 milioane de euro din suma promisă, în condiţiile în care între autorităţile locale şi Asociaţia "Lupii Galbeni” există un contract cu privire la alocarea banilor. În octombrie 2014, Asociaţia "Lupii Galbeni” a pierdut procesul intentat municipiului Ploieşti la Tribunalul Prahova.

Gruparea Petrolul Ploieşti traversează o criză financiară de la sfârşitul anului trecut, acţionarii Daniel şi Nicolae Capră precum şi directorului general al clubului, Marius Bucuroiu, fiind acuzaţi de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 15 milioane de euro.

În 6 februarie, Tribunalul Prahova a admis cererea societăţii care administrează clubul Petrolul Ploieşti de deschidere a procedurii generale a insolvenţei, stabilind termen pentru continuarea procesului data de 6 aprilie.

Acţionarii Petrolul Ploieşti, Daniel şi Nicolae Capră, şi directorul general al clubului, Marius Bucuroiu, trimişi în judecată în decembrie 2014 sub acuzaţiile de constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de 15 milioane de euro, sunt în arest preventiv. Ei au fost plasaí în mai multe rânduri în arest la domiciliu prin decizia Tribunalului Prahova, însă de fiecare dată procurorii au contestat decizia, iar Curtea de Apel Ploieşti a menţínut arestul preventiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici