Firea, despre statisticile grele din ţară: „1,3 milioane de copii, afectaţi de sărăcie sau excluziune socială. Nepermis de mulţi!”

  • „Unul din trei copii din tara noastră este afectat de sărăcie sau excluziune socială. Statisticile vorbesc de 1,3 milioane de copii. Nepermis de mulţi”, afirmă Gabriela Firea.
  • Ea anunţă că lucrează la un plan care să transpună în practică recomandarea privind instituirea “Garanţiei pentru Copii”.
Urmărește
174 afișări
Imaginea articolului Firea, despre statisticile grele din ţară: „1,3 milioane de copii, afectaţi de sărăcie sau excluziune socială. Nepermis de mulţi!”

„Unul din trei copii din tara noastrā este afectat de sărăcie sau excluziune socială. Statisticile vorbesc de 1,3 milioane de copii. Nepermis de mulţi! Lucrăm intens, în această perioadă, la un plan de acţiune care să transpună în practică recomandarea Comisiei Europene privind instituirea <Garanţiei pentru Copii>”, scrie pe Facebook ministrul Familiei, Gabriela Firea.

Ea afirmă că aceasta va contribui în mod semnificativ la sprijinirea celor mai vulnerabili dintre copii, prin oferirea de servicii de educaţie timpurie şi îngrijire, prin oferirea unei mese sănătoase în cadrul şcolii, a unor servicii de sănătate sau prin asigurarea unor condiţii de locuire adecvate.

„Copiii au fost mereu în centrul preocupărilor mele, cu atât mai mult dacă vorbim despre cei care provin din medii defavorizate, care n-au acces la o educaţie, ai căror părinţi n-au nici măcar resursele minime pentru traiul de zi cu zi. <Garanţia pentru Copii> este una dintre măsurile concrete, menite să asigure un cadru unitar, la nivelul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, pentru prevenirea şi combaterea excluziunii sociale şi garantarea accesului copiilor aflaţi în situaţii de vulnerabilitate la o serie de servicii de bază fundamentale: educaţie timpurie, sănătate, locuire, alimentaţie. De altfel, prevederile <Garanţiei pentru Copii> au fost unele dintre elementele cheie care au stat la baza stabilirii priorităţilor naţionale din domeniul protecţiei şi promovării drepturilor copilului, incluse în noul proiect al Strategiei Naţionale privind drepturile copilului, pentru perioada 2022-2027. Pentru România, o veritabilă reuşită în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor copilului este finalizarea procesului de dezinstituţionalizare a copiilor aflaţi în marile centre de plasament”, adaugă Firea.

Ministrul Familiei precizează că, în prezent se află în curs de închidere ultimele instituţii, iar copiii din ele au fost găzduiţi în case de tip familial sau reintegraţi în familia naturală sau extinsă.

„Unii dintre ei au fost adoptaţi şi merită să remarcăm faptul că, anul trecut, pentru prima dată după mult timp, numărul adopţiilor naţionale a crescut semnificativ. Măsurile şi acţiunile care vor fi întreprinse în România, în vederea prevenirii şi combaterii sărăciei în rândul copiilor şi creşterii gradului de accesare de către aceştia a serviciilor de bază vor fi în strânsă legătură cu unul dintre obiectivele sociale majore ale Uniunii Europene care urmăreşte ieşirea din sărăcie sau excluziune socială a 15 milioane de persoane până în anul 2030, dintre care 5 milioane de copii. Ca ministru al Familiei sunt coordonatorul naţional al programului <Garanţiei pentru Copii> şi mi se pare esential ca, alături de reprezentanţii tuturor celorlalte autorităţi implicate în elaborarea acestui plan naţional de acţiune, să găsim soluţii concrete şi realiste, care pot face diferenţa în viaţa a peste un million de copii români. Planul naţional de acţiune va fi, de asemenea, adaptat la contextul actul, generat de conflictul armat din Ucraina. Astfel, un capitol aparte al documentului va fi dedicat măsurilor pe care le luăm pentru a veni în sprijinul copiilor ucraineni care ajung în România”, conchide Firea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici