Un cunoscut creator de măşti populare din Galaţi face haz de necaz şi îşi pune creaţiile să înfrunte virusul COVID-19. În atelierul „Vatra cu dor” pe care l-a construit în satul Şiviţa, maestrul Paul Buţa este înconjurat de peste 1.500 de măşti populare făcute de-a lungul timpului.
„În această perioadă când toată lumea vorbeşte despre măşti m-am gândit să fac şi eu haz de necaz. De măşti mă ocup şi eu, doar că nu de măştile care sunt la ordinea zilei, ci despre măştile care se jucau cu ocazia sărbătorilor de iarnă, dar nu numai,” spune Paul Buţa.
Măştile lui Paul Buţa sunt inspirate din personaje tradiţionale, vesele sau triste, dar şi din animale, fiinţe fantastice şi diverse simboluri sau superstiţii.
„Şi îmi completez alaiurile mele de măşti cu aceşti dimoni, aşa cum spuneau strămoşii noştri, folosind tot felul de materiale, cu coarne naturale, dinţii din fasole sau din pene, ochii din nucă.”
Creatorul de măşti populare are şi un sfat pentru români: „Poate vom trece mai repede dacă suntem ascultători şi cumpăniţi, pentru că ăsta era termenul folosit de bătrâni: cumpătare în toate.”
Pentru realizarea unei măşti, Paul Buţa lucrează câteva ore, zile sau chiar săptămâni, dacă nu găseşte materiale potrivite şi inspiraţie.