Firma care a concesionat o parte a sistemului de termoficare din Târgu Mureş are pierderi de 40%

Firma care a concesionat o parte a sistemului de termoficare din Târgu Mureş, RFV, a înregistrat pierderi de 40 la sută în primele două luni de furnizare, numărul de consumatori fiind mult mai mic faţă de cât se estimase, şi solicită municipalităţii să acopere o parte din aceste pierderi.

Urmărește
14 afișări

Potrivit unui material întocmit de RFV, care însoţeşte solicitarea adresată Consiliului Local Târgu Mureş de a accepta creşterea preţului de producere, distribuţie şi furnizare a energiei termice la valoarea de 391,3 lei pe gigacalorie, inclusiv TVA (de la un preţ stabilit la 301 lei), acceptarea acestei cereri nu va duce la creşteri ale preţului de facturare către populaţie, care va rămâne la valoarea de 231 de lei pe gigacalorie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

RFV Mureş Energy SA precizează că tariful de producţie pentru care a obţinut avizul ANRSC şi aprobarea Consiliului Local Târgu Mureş "a fost calculat pentru prestarea serviciului la aproximativ 17.000 de apartamente, cu vânzarea anuală a 100.000 de gigacalorii", pe baza datelor cuprinse în documentaţia de atribuire elaborată pentru gestionarea serviciului de alimentare cu energie termică în municipiul Târgu Mureş.

"Faţă de 17.000 de apartamente la care s-a estimat numărul de consumatori finali, la data iniţierii procedurii de licitaţie publică pentru atribuirea contractului de delegare a gestiunii a serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat în municipiul Târgu Mureş, după semnarea contractului s-au inventariat apartamentele şi s-a constatat că există racordate la sistemul centralizat doar un număr de aproximativ 7.024 de apartamente", se arată în materialul RFV.

În aceste condiţii, numai contravaloarea consumului de gaze naturale folosite pentru producerea energiei termice se ridică la circa 90 la sută din preţul energiei termice facturate.

"După inventarierea bunurilor şi a contractelor predate de municipiul Târgu Mureş către S.C. RFV Mureş Energy S.A. s-a constatat că totalitatea cheltuielilor din luna decembrie 2010, respectiv a celor din luna ianuarie 2011, va duce la o pierdere de peste 90 de lei pe gigacaloria vândută. Această pierdere se datorează faptului că există mult mai puţine apartamente în sistemul centralizat decât cele previzionate, ceea ce duce la un consum specific de gaz şi energie electrică superioare celor cuprinse în tariful aprobat. (...) Pierderea este de 40 la sută, din care se solicită acoperirea a 30 la sută, astfel tariful de 301 lei se modifică la 391,3 lei pe gigacalorie, pentru o perioadă de valabilitate de 12 luni", se arată în materialul întocmit de RFV.

Reprezentanţii companiei susţin că în această perioadă se vor realiza investiţii, conform angajamentelor contractuale, care vor duce la diminuarea semnificativă a pierderilor.

"În acest context, propunem includerea unei părţi din pierderile tehnologice calculate în tariful de producere a energiei termice pentru aria delegării gestiunii, în valoare de 90 de lei pe gigacalorie", se arată în materialul RFV, care a obţinut aviz favorabil din partea Direcţiei economice a Primăriei şi va intra în dezbaterea Consiliului Local Târgu Mureş în zilele următoare.

În 26 octombrie 2010, reprezentanţii Primăriei Târgu Mureş şi cei ai firmei ungare RFV, câştigătoarea licitaţiei pentru concesionarea unei părţi din serviciul de termoficare din municipiu, au semnat contractul în acest sens, valabil pe 25 de ani. Potrivit viceprimarului Csegzi Sandor, contractul semnat cu firma ungară RFV pe 25 de ani prevede concesionarea a 15 centrale termice de cartier (CET-uri), dintr-o zonă neafectată de debranşări masive, unde se estima că mai erau 10.000 de consumatori în sistemul centralizat.

Preţul gigacaloriei a fost stabilit la maximum 301 lei, din care 231 de lei plătiţi de consumator şi 70 de lei subvenţie de la Primărie, în primul an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici