Firmă de construcţii din Vaslui, amendată cu 100.000 de lei pentru muncă la negru

O firmă din Vaslui, cu activitate în domeniul construcţiilor, a fost amendată, luni, cu 105.000 de lei de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui pentru muncă la negru şi încălcarea normelor privind sănătatea şi securitatea în muncă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
9 afișări

Societatea din Vaslui realiza lucrări de izolare termică la un bloc din municipiu cu cinci persoane care nu aveau încheiate contracte de muncă.

De asemenea, inspectorii au găsit nereguli pe linia sănătăţii şi securităţii în muncă pentru cei care se aflau pe schelă în momentul controlului, motiv pentru care i-au dat firmei o altă sancţiune, de 5.000 de lei.

"Am mers pe aplicarea sancţiunii maxime pentru muncă fără forme legale, de 20.000 de lei pentru fiecare persoană depistată fără contracte de muncă, deoarece am găsit şi numărul maxim de oameni la muncă ilegală pentru ceea ce înseamnă contravenţie. Nu am făcut niciun fel de concesie, având în vedere campania care s-a făcută pentru mediatizarea noului Cod al Muncii şi, mai ales, că se ştia de controalele pe care le desfăşurăm în această perioadă", a declarat, luni, pentru corespondentul MEDIAFAX inspectorul şef adjunct al ITM Vaslui, Adina Harabagiu.

În judeţul Vaslui, aceasta este cea de-a doua firmă amendată pentru munca la negru pe noul Cod al Muncii, după ce, în urmă cu o săptămână, o societate din Huşi, tot din domeniul construcţiilor, a fost amendată cu 20.000 de lei pentru depistarea în câmpul muncii a două persoane fără forme legale.

Noile prevederi ale Codului Muncii, care majorează perioada de preaviz, introduc agentul de muncă temporară şi înăspresc sancţiunile pentru munca la negru, angajatorii riscând să ajungă la închisoare dacă folosesc mai mult de cinci persoane fără forme legale, au intrat în vigoare în 1 mai.

Potrivit noului Cod al muncii, angajatorii care primesc la muncă până la cinci persoane fără încheierea unui contract individual de muncă vor fi sancţionaţi cu amendă de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată. De asemenea, prestarea muncii de către o persoană fără încheierea unui contract individual de muncă se va pedepsi cu amenda de la 500 la 1.000 de lei.

Noua legislaţie a muncii a introdus şi răspunderea penală a angajatorului. Astfel, se sancţionează cu închisoare de la unu la doi ani sau cu amendă penală primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără încheierea unui contract individual de muncă şi cu închisoare de la şase luni la un an sau cu amendă penală refuzul repetat de a permite accesul în spaţiul unităţii a inspectorilor de muncă sau de a pune la dispoziţia acestora documentele solicitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici