Firmele acuzate în 2005 că au furat banii pentru diguri au obţinut în 2011 cele mai multe lucrări cu ANAR

Apasco SA Măneciu şi Socot SA Târgu Mureş, acuzate în 2005 de ministrul Mediului de atunci că "au furat banii pentru diguri", sunt cele care au obţinut, în 2011, cele mai multe lucrări hidrotehnice de la "Apele Române", cea de-a treia în top fiind Lescaci Com, implicată în scandalul Laszlo Borbely.

Urmărește
1260 afișări
Imaginea articolului Firmele acuzate în 2005 că au furat banii pentru diguri au obţinut în 2011 cele mai multe lucrări cu ANAR

Firmele acuzate în 2005 că au furat banii pentru diguri au obţinut în 2011 cele mai multe lucrări cu ANAR (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax foto)

În 5 mai 2005, pe când era ministru al Mediului şi Gospodăririi Apelor, Sulfina Barbu reclama procurorilor anticorupţie faptul că trei firme de construcţii au primit, în perioada 2000-2004 - de multe ori fără licitaţie, în ciuda valorilor care depăşeau pragul-limită - aproape toate lucrările de construcţii hidrotehnice.

Alături de şeful de atunci al Administraţiei Naţionale "Apele Române" (ANAR), Aurel Pană, ministrul Sulfina Barbu acuza acordarea lucrărilor "cu dedicaţie" către Apasco SA Măneciu şi Socot SA Târgu Mureş, în perioada guvernului Năstase. Sulfina Barbu vorbea, de la sediul Guvernului, despre "suspiciuni privind comiterea unor acte de corupţie" în atribuirea acestor contracte, dar şi de "folosirea ilegală a banilor publici". Aurel Pană, şeful ANAR, vorbea atunci, în acest context, despre "corupţia instituţionalizată", despre care spunea că "nu se face decît prin acte normative emise la nivelul Guvernului".

"În momentul în care ai «un H.G.» (o Hotărîre de Guvern, n. r.) de atribuire de lucrări pentru o singură societate este clar că este cu dedicaţie", spunea şeful ANAR de la acea vreme.

Cele trei firme acuzate erau Apasco SA Măneciu, Socot SA Târgu Mureş şi Repcon SA Oradea. Primele două apar, şase ani mai târziu, în vârful unui clasament al beneficiarilor de lucrări de la ANAR.

Conform unei statistici furnizate, joi, agenţiei MEDIAFAX de directorul ANAR David Csaba, din cele 357 de lucrări hidrotehnice aflate în desfăşurare în întreaga ţară în 2011, cele mai multe sunt executate de Apasco Măneciu, 28, şi Socot Târgu Mureş, 24.

Al treilea cel mai mare beneficiar de lucrări de la ANAR în 2011 a fost firma Lescaci Com din Negreşti Oaş, cea pe care ministrul Mediului, Laszlo Borbely, ar fi avantajat-o în obţinerea de contracte de lucrări de la "Apele Române" în schimbul unor lucrări în valoare de 20.000 de euro la un apartament al cuscrei sale. Lescaci Com are în lucru, potrivit statisticii furnizate joi de David Csaba, un număr total de 21 de lucrări în 2011, alte şase, începute de firmă în anii anteriori, fiind încheiate tot în acest an.

Cele trei firme au, împreună, potrivit şefului ANAR, 73 de lucrări în 2011, reprezentând 20 la sută din numărul total de lucrări aflate în execuţie.

"Nu am făcut încă o statistică să vedem cât la sută din banii de lucrări pe 2011 au fost acordaţi acestor firme, prin contractele pe care le-au câştigat. Urmează să facem şi această socoteală", a declarat David Csaba.

Acesta a precizat că Apasco, Socot şi Lescaci Com sunt trei dintre cele 73 de firme care au "lucrări deschise cu ANAR" în 2011.

În 16 şi 17 mai 2005, după reclamaţia Sulfinei Barbu, managerii Apasco şi Socot de la acel moment, Sterian Marian şi, respectiv, Eugen Popa, au fost chemaţi şi audiaţi de procurorii anticorupţie de la Bucureşti, care au deschis un dosar.

Presa de atunci relata despre legăturile dintre firma Apasco şi fostul ministru PSD al Mediului, Aurel Ilie, după ce soţia managerului Sterian Marian, Alexandrina Marian, fost asociat al firmei Apa Proiect, administratorul trustului de proiectări Aquaproiect - şi el implicat în scandal - i-a cedat părţile sociale din societate Leontinei Ilie, soţia fostului ministru. Apasco a câştigat, în 2004, "Trofeul Calităţii", pentru o lucrare în beneficiul Apelor Române: Supraînălţarea Barajului Hidroenergetic de acumulare de la Săcele.

Dosarul Apasco şi Socot, în care mai erau cercetate Aquaproiect şi Repcon SA Oradea, a fost declinat de procurorii DNA un an mai târziu, în 10 mai 2006, la parchetele de pe lângă tribunalele Bihor, Cluj, Timiş, Argeş, Iaşi, Buzău, Constanţa, Vâlcea, Bacău, Dolj şi Mureş. Conform unei informări transmise agenţiei MEDIAFAX în 24 august 2009 de Direcţia Naţională Anticorupţie, procurorii acestor parchete ar fi trebuit să cerceteze mai multe fapte constatate de controlorii financiari din cadrul camerelor de conturi ale acestor judeţe cu ocazia controalelor făcute pe această temă în 2005 la direcţiile judeţene de ape.

Societatea Apasco SA Măneciu este deţinută în proporţie de 68,7 la sută de Sterian Marian şi a înregistrat în 2009 o cifră de afaceri de 123,5 milioane de lei şi un profit net de 1,5 milioane de lei. Cu un an în urmă, firma a avut o cifră de afaceri de 122,3 milioane de lei şi un profit net de 3,3 milioane de lei.

Societatea Socot SA Târgu Mureş este deţinută de Sorin Apostol (32,4 la sută), Eugen Laurean Popa (21,57 la sută) şi Asociaţia Socot PAS Târgu Mureş (22,22 la sută), restul fiind distribuit, conform site-ului Bursei de Valori Bucureşti, de alţi acţionari.

Conform site-ului Ministerului Finanţelor Publice, atât Apasco SA cât şi Socot SA au fost înfiinţate în 1992. În 2003, Apasco a avut, conform datelor Finanţelor, o cifră de afaceri de aproape 700 de miliarde de lei vechi şi un profit de peste 30 de miliarde de lei vechi, iar Socot SA a avut, în acelaşi an, o cifră de afaceri de peste 424 de miliarde de lei.

Firma Lescaci Com SRL din Negreşti Oaş, cea care urmează Apasco şi Socot în clasamentul numărului de lucrări primite de la ANAR în 2011, aparţine omului de afaceri Ioan Ciocan. Conform site-urilor de licitaţii, firma Lescaci Com SRL a primit, din 2007, 34 de contracte de lucrări publice de la direcţiile din subordinea Administraţiei Naţionale "Apele Române" şi alte trei de la complexurile energetice Rovinari şi Craiova şi de la Consiliul Local Zlatna.

Potrivit presei, Ioan Ciocan ar fi ginerele deputatului PSD de Satu Mare Gheorghe Ciocan.

Ioan Ciocan este cercetat de procurorii DNA pentru cumpărare de influenţă, fiind acuzat că, printr-un consilier al ministrului Laszlo Borbely, ar fi cumpărat influenţa demnitarului, căruia, prin firma sa, i-a prestat lucrări în valoare de 20.000 de euro la renovarea unui apartament. Influenţa ministrului urma să-i asigure obţinerea de contracte cu ANAR, precum şi plata celor anterior obţinute şi executate.

Surse judiciare au declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că unul dintre consilierii actualului şef al ANAR, David Csaba, a fost găsit la o percheziţie a DNA locuind fără acte într-un apartament din Bucureşti aparţinând firmei Lescaci Com. Consilierul aflat în această situaţie este chiar cel însărcinat cu verificarea stadiului lucrărilor hidrotehnice prestate de câştigătorii contractelor în favoarea ANAR, Mircea Urzică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici