Firmele de la Târgul de Turism din Capitală, controlate de Inspecţia Muncii. Patronatele dezaprobă controalele: Ne-au făcut să părem evazionişti

Inspectorii de muncă din Bucureşti fac controale, sâmbătă, la Târgul de Turism organizat la Romexpo, verificând printre altele dacă reprezentanţii firmelor prezente la standuri au contracte de muncă, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din rândul expozanţilor. Patronatele din turism dezaprobă controalele, susţinând că aceste acţiuni i-au făcut pe cei din domeniu să pară evazionişti în ochii clienţilor veniţi să cumpere vacanţe.

Urmărește
920 afișări
Imaginea articolului Firmele de la Târgul de Turism din Capitală, controlate de Inspecţia Muncii. Patronatele dezaprobă controalele: Ne-au făcut să părem evazionişti

Firmele de la Târgul de Turism din Capitală, controlate de Inspecţia Muncii

Controalele vizează şi plata orelor suplimentare, respectiv dacă personalul aflat la standuri este remunerat şi pentru zilele lucrate în weekend, au mai precizat sursele citate, potrivit cărora aceasta este prima ediţie a evenimentului la care se fac astfel de verificări.

Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) al Municipiului Bucureşti, Constantin Bujor, a confirmat faptul că se fac controale, precizând că acestea au început în urmă cu câteva zile şi sunt "de rutină", iar astfel de acţiuni au avut loc şi la ediţii precedente ale evenimentului.

La controale participă şi inspectorul general de stat de la Inspecţia Muncii, Ciprian Dragomir, precum şi alţi "opt-nouă" inspectori de la ITM Bucureşti, a mai precizat Bujor.

Rezultatele controalelor ar urma să fie făcute publice săptămâna viitoare.

Aflat la a 31-a ediţie, Târgul de Turism al României reuneşte, până duminică, peste 280 de firme din domeniu, inclusiv agenţii de turism şi hoteluri.

Patronatele din turism dezaprobă controalele ITM de la târg: Ne-au făcut să părem evazionişti

Patronatele din turism dezaprobă controalele efectuate sâmbătă de inspectorii ITM la Târgul de Turism, susţinând că aceste acţiuni i-au făcut pe cei din domeniu să pară evazionişti în ochii clienţilor veniţi să cumpere vacanţe.

"Noi, ca ANAT, suntem perfect de acord ca ITM să efectueze controale, dar nu suntem de acord să descindă într-o zi de sâmbătă, când târgul e plin de vizitatori, iar inspectorii să se aşeze în faţa agenţilor de turism care voiau să îşi servească clienţii", a declarat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Lucia Morariu.

Ea a mai spus că nu crede că astfel de controale sunt soluţii împotriva evaziunii şi le-a recomandat inspectorilor să verifice la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) totalul contribuţiilor pe salarii plătite de firmele din turism.

"Impresia pe care o lasă acţiuni precum cea de astăzi este că agenţii de turism sunt evazionişti. Eu, la firma mea, Eximtur, plătesc taxe şi impozite la stat în valoare de un milion de euro pe an, majoritatea contribuţii pe salarii, şi mă simt jignită de un asemenea comportament", a mai spus Lucia Morariu.

Aceasta a adăugat că agenţii de turism care lucrează sâmbăta şi duminica primesc zile libere.

Şi vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Dragoş Răducan, spune că i se pare anormal ca pe duratal târgului să existe un control, atâta timp cât evenimentul se desfăşoară sub patronajul unei instituţii a statului - Autoritatea Naţională pentru Turism.

"Sunt curios dacă (inspectorii ITM - n.r.) au lăsat aceleaşi notificări la angajaţii Autorităţii Naţionale pentru Turism şi la standurile consiliilor judeţene. Nu ştiu dacă nu cumva nu este o răzbunare între societăţi din turism concurente, folosind instituţiile statului, sau este un control al ITM mai larg, care cuprinde şi societăţi din turism. În acest caz, sunt curios dacă au lăsat formulare de control la standurile consiliilor judeţene şi primăriilor sau acestea au închis standurile şi au plecat acasă în weekend, conform legislaţiei muncii", a mai spus Răducan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici