Firmele de salubrizare, amendate cu până la 5.000 de lei dacă nu spală străzile şi trotuarele

Firmele de salubrizare din Capitală vor fi obligate să spele străzile şi trotuarele cu utilaje speciale, iar în caz contrar pot primi amenzi între 3.000 şi 5.000 de lei, potrivit unui proiect aprobat, miercuri, de consilierii municipali.

Urmărește
38 afișări
Imaginea articolului Firmele de salubrizare, amendate cu până la 5.000 de lei dacă nu spală străzile şi trotuarele

Firmele de salubrizare, amendate cu până la 5.000 de lei dacă nu spală străzile şi trotuarele (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Potrivit proiectului de hotărâre, operatorii de salubritate din Capitală sunt obligaţi, sub sancţiunea amenzii, să spele cu jet de apă sub presiune atât străzile, cât şi rigolele şi trotuarele.

"Executarea operaţiei de spălare se va executa astfel încât să nu aducă atingere desfăşurării traficului pietonal, să nu afecteze autovehiculele, vitrinele, mobilierul şi alte amenajări stradale", se arată în proiectul de hotărâre aprobat în şedinţa de miercuri a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

În cazul în care firmele de salubrizare nu vor spăla străzile şi trotuarele pot primi amenzi între 3.000 şi 5.000 de lei.

De asemenea, este interzis ca utilajele cu care vor fi spălate străzile să se alimenteze cu apă de la hidranţii stradali.

În aceeaşi şedinţă, consilierii municipali au aprobat un proiect care stabileşte obligaţia bucureştenilor de a-şi împrejmui, salubriza şi igieniza terenurile pe care le deţin.

Aceştia vor fi obligaţi să-şi îngrădească, să-şi cureţe terenurile, dar şi să toaleteze copacii aflaţi pe proprietăţile lor, în caz contrar putând fi amendaţi cu sume cuprinse între 2.000 şi 4.000 de lei.

De asemenea, potrivit proiectului, deşeurile de orice fel nu pot fi depozitate sau arse pe terenurile virane.

Tot miercuri, consilierii municipali au decis, printr-un alt proiect, aplicarea de amenzi cuprinse între 3.000 şi 5.000 de lei persoanelor fizice sau juridice care execută lucrări de construcţii, modernizări, renovări, demolări şi care nu transportă în locurile special amenajate deşeurile rezultate în urma acestor lucrări.

Acelaşi proiect de hotărâre prevede ca maşinile cu care sunt transportate deşeurile de la construcţii să fie spălate şi curăţate la ieşirea pe drumurile publice.

Administratorii depozitelor unde sunt transportate aceste deşeuri vor fi obligaţi să raporteze lunar Primăriei Capitalei cantităţile de deşeuri produse, sortate sau valorificate.

Cele trei proiecte de hotărâre au fost supuse aprobării în urma datelor preluate de la staţiile de monitorizare a calităţii aerului din Capitală, unde anul trecut au fost înregistrate în mod frecvent depăşiri ale valorilor limită ale diverşilor poluanţi.

Bucureştenii vor fi obligaţi să îşi spele trotuarele din faţa caselor

Consilierii municipali au aprobat, miercuri, normele de salubrizare şi igienizare în Capitală, potrivit cărora bucureştenii vor fi obligaţi să îşi spele trotuarele din faţa caselor şi blocurilor în care locuiesc.

Proiectul care reglementează obligaţiile bucureştenilor şi ale firmelor în cazul salubrizării şi igienizării din Capitală a fost aprobat în şedinţa de miercuri, după ce timp de mai multe luni nu a primit votul consilierilor municipali, fiind amânat sau respins de mai multe ori.

Potrivit proiectului, persoanele fizice vor trebui să spele trotuarele în fiecare sâmbătă, între orele 9.00 şi 12.00, iar persoanele juridice, în zilele de luni, între orele 9.00 şi 12.00. În cazul persoanelor fizice aparţin unor culte religioase care au ca zi de sărbătoare sâmbăta, proiectul prevede ca acestea să spele trotuarele în următoarea zi lucrătoare.

Amenzile pentru cei care nu spală trotuarele din faţa caselor sunt cuprinse între 200 şi 500 de lei.

Proiectul mai prevede că în perioada de iarnă bucureştenii care deţin locuri de parcare trebuie să cureţe zăpada şi să asigure curăţenia acestor locuri.

De asemenea, bucureştenii nu vor avea voie să mai arunce zăpada din curţi pe trotuare sau pe carosabil, iar cei care în 24 de ore după încetarea ninsorii nu îndepărtează ţurţurii de pe acoperişurile clădirilor şi nu curăţă zăpada şi gheaţa de pe trotuarele din dreptul imobilelor în care locuiesc vor putea fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 200 şi 500 de lei. Pentru persoanele juridice, amenzile sunt cuprinse între 500 şi 2.000 de lei în cazul imobilelor în care la parter funcţionează societăţi comerciale sau magazine, obligaţiile de a curăţa zăpada sau gheaţa revenind în timpul programului de funcţionare.

Noile prevederi aprobate de consilierii municipali se referă şi la obligaţiile pe care le vor avea posesorii animalelor de companie. Aceştia vor fi amendaţi cu sume între 200 şi 500 de lei dacă atunci când îşi plimbă animalele de companie nu vor avea făraş, mătură şi pungi pentru curăţarea dejecţiilor acestora.

De asemenea, proiectul interzice creşterea sau întreţinerea, în Bucureşti, în gospodării individuale, a animalelor şi păsărilor pentru consum, piele, blană şi tracţiune, a albinelor, viermilor de mătase şi asimilate acestora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici