"Autorităţile locale din România au cunoscut schimbări semnificative în ultimii 10-15 ani, devenind mai răspunzătoare faţă de propriul electorat. Totuşi, numărul ridicat de reglementări care afectează cadrul instituţionale şi frecvenţa cu care legislaţia a fost amendată, înlocuită sau aborgată a reprezentat un obstacol major în calea corelării veniturilor şi a cheltuielilor între autorităţile situate pe diferite trepte", se arată într-un raport al Fitch.
Analiştii notează că implicarea autorităţilor centrale în activităţile locale rămâne semnificativă.
Acest lucru limitează flexibilitatea financiară a autorităţilor locale, statul controlând cea mai mare parte a veniturilor şi cheltuielilor, se spune într-un comunicat al Fitch.
Cheltuielile de capital din domenii precum transporturile, infrastructura, managementul deşeurilor, apelor uzate şi energiei şi renovarea urbană, efectuate de autorităţile locale, au fost deficiente şi neglijate pentru mai mulţi ani, în pofida asistenţei financiare oferite de instituţii precum Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană pentru Investiţii.