Fitch Ratings confirmă ratingul Bucureştiului la BBB minus cu perspectivă stabilă

Fitch Ratings confirmat ratingul municipiului Bucureşti creditele externe în valută şi în lei la „BBB-” cu perspectivă stabilă.

Urmărește
395 afișări
Imaginea articolului Fitch Ratings confirmă ratingul Bucureştiului la BBB minus cu perspectivă stabilă

Fitch Ratings confirmă ratingul Bucureştiului la BBB minus cu perspectivă stabilă. Sursă foto: Profimedia

Ratingul Capitalei este limitat de ratingul suveran al Romîniei (BBB- cu perspectivă stabilă), Fitch evaluând profilul individual de credit al Bucureştiului la „bbb +”. Agenţia apreciază că oraşul are surse de venituri stabile, cu perspective de creştere a veniturilor în concordanţă cu creşterea PIB. Bucureştiul este mai puţin dependent de transferurile guvernamentale, care au o pondere scăzută în veniturile oraşului. Bucureştiul are o oarecare flexibilitate în ceea ce priveşte impozitele şi taxele şi taxele locale, reprezentând împreună 26% din veniturile operaţionale ale oraşului.

Fitch evaluează ca medie capacitatea Bucureştiului de a-şi reduce cheltuielile, ca răspuns la reducerea veniturilor.

Bucureştiul are patru emisiuni de obligaţiuni în circulaţie, de 555 milioane lei fiecare, care au rambursări în 2020, 2022, 2025 şi 2028. Fitch consideră că oraşul şi-a redus semnificativ riscul de schimb valutar, după refinanţarea unei emisiuni de 500 milioane euro cu cele patru obligaţiuni denominate în lei şi o expunere pe euro de doar 14% în prezent. Oraşul nu este expus la creşterea ratelor dobânzilor, deoarece aproape toată datoria sa are dobânzi fixe.

Bucureştiul nu are garanţii restante, dar este expus datoriilor care decurg din faptul că este acţionar majoritar la o serie de companii. Acestea au reprezentat 804 milioane lei la sfârşitul anului 2018, constituite din 286 milioane lei pentru compania de transport local Societatea de Transport Bucuresti (STB), fosta RATB şi 518 milioane lei pentru RADET. RADET a acumulat datorii mari către Electrocentrale Bucuresti (Elcen), de aproximativ 4 miliarde lei (inclusiv penalităţi de 844,7 milioane lei). Fitch consideră oraşul ca nefiind responsabil pentru acest lucru. RADET face obieectul unei proceduri de faliment, iar serviciul public de distribuţie a încălzirii va fi operat de Compania Municipala Termoenergetica Bucuresti S.A., care a preluat întreaga activitate a RADET până la sfârşitul anului 2019.

Bucureşti găsduieşte aproximativ 11% din populaţia României şi contribuie cu peste 20% la PIB. Şomajul este foarte scăzut (1,4% la sfârşitul anului 2018), şi, spre deosebire de tendinţa generală din România, populaţia sa este în creştere. Profilul economic al oraşului este dominat de sectorul serviciilor, iar PIB-ul său pe cap de locuitor este de peste patru ori mai mare decât media naţională.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici