- Home
- Social
- BUCURESTI, (15.05.2019, 21:52)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fiul Doinei Cornea, despre o practică des întâlnită în justiţie după 1989: Cei care cercetează să fie tocmai procurori comunişti
Leontin Iuhas spune că nu ştie dacă Augustin Lazăr ar fi responsabil pentru refuzul eliberării disidentului anticomunist Iulius Filip de comisia de la Aiud, dar a spus că după 1989 a fost ”o politică” în justiţie ca cei care cercetează dosare importante să fie tocmai procurori comunişti.
Urmărește
2271 afișări
Fiul Doinei Cornea, despre justiţia după 1989: Cei care cercetează să fie tocmai procurori comunişti. Foto: Doina Cornea
”Toate lucrurile sunt legate între ele. Despre domnul procuror Lazăr nu pot să spun mai multe decât am aflat în media, în schimb, ceea ce pot să vă spun este că, din păcate, a fost o politică după 1989 şi anume justiţia a fixat pe cei care cercetează sau avizează dosarele importante, au fost puşi tocmai foşti procurori comunişti. Şi vă pot da exemplul mamei mele şi al meu. După ce am fost arestaţi în 1987, persoana care ne-a semnat câte două mandate de arestare, de câte 30 de zile, fiecăruia dintre noi, a fost procurorul militar Tit Liviu Domşa (...). Acest procuror, după 1990 a fost cel care a anchetat revoluţia de la Cluj”, a spus fiul Doinei Cornea, Leontin Horaţiu Iuhas, miercuri seară, la Antena 3.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
-
Iulian Anghel, editor politic ZF: Cum l-am cunoscut pe Călin Georgescu
-
Răsturnare de situaţie: Elena Lasconi îl depăşeşte pe Marcel Ciolacu. Pentru prima dată în istorie PSD ar putea să nu aibă candidat în turul 2
Doina Cornea i-a scris, înainte de 1989, fostului dictator comunist Nicolae Ceauşescu o scrisoare în numele a doi muncitori, printre care Iulius Filip, despre abuzurile, represiunile şi nedreptatea din timpul regimului opresiv.
Numele lui Iulius Filip a revenit recent în atenţia opiniei publice după ce fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, ieşit la pensie la sfârşitul lunii trecute simultan cu încheierea mandatului său la şefia Parchetului General, a fost acuzat că ar fi respins liberarea condiţionată a disidentului, pe vremea când Lazăr conducea comisia de propuneri pentru liberare din Penitenciarul Aiud.
Fiul fostei disidente Doina Cornea, Leontin Horaţiu Iuhas, a refuzat săptămâna trecută invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis de a participa, în 20 mai, la o ceremonie publică de comemorare a Revoluţiei din Decembrie 1989, menţionând că nu înţelege care este motivul pentru care un astfel de eveniment are loc în luna mai şi că „există riscul ca victimele regimului comunist să fie sărbătorite tocmai de torţionarii lor.” Leontin Iuhas a spus că perioada de câteva săptămâni de puşcărie comunistă făcută doar pentru că şi-a exprimat, alături de mama sa, solidaritatea cu muncitorii braşoveni, nu îi dau dreptul să intre în categoria victimelor comunismului.
Apel către invitaţii la comemorarea revoluţiei: Să se gândească dacă participă
Leontin Iuhas a făcut şi un apel către ceilalţi invitaţi ai preşedintelui Klaus Iohannis la evenimentul de comemorare, pe 20 mai, a Revoluţiei din decembrie 1989: ”să se gândescă bine dacă participă sau nu la această manifestare”.
„Nu am vrut să fac o scrisoare care să-l rănească, cu care să dau în el”, a spus miercuri seară, la Antena 3, Leontin Horaţiu Iuhas, motivând demersul său public prin care a refuzat invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis, de comemorare a revoluţiei din decembrie 1989 pe data de 20 mai.
El a făcut un apel către toţi cei invitaţi la evenimentul organizat de preşedintele Klaus Iohannis pe 20 mai, prin care sunt comemorate evenimentele de la revoluţia din decembrie 1989 ”să se gândească bine dacă participă”.
”Am vrut doar să arăt adevărul şi să arăt ce gândesc eu despre această ceremonie. (...) Rostul e acela că părându-mi-se că această invitaţie nu are chiar scopul pe care aparent l-ar avea, aş fi vrut să atrag atenţia şi celorlalţi - şi fac acum un apel celor care sunt în aceeaşi categorie cu mine, invitaţi, persoane care au suferit în timpul comunismului - să se gândească bine dacă participă sau nu la această manifestare”, a spus Leontin Iuhas.
Iuhas a spus că nu există nicio argumentaţie pentru organizarea evenimentului de comemorare a revoluţiei din decembrie 1989 în luna mai, pentru că pe 20 mai 1990 au fost alegerile din ”duminica orbului”.
El a dat, însă, mai multe motive care ar fi putut să justifice organizarea evenimentului patronat de preşedintele Iohannis: împlinirea a 105 ani de la naşterea ”Seniorului” Corneliu Coposu, disident anticomunist şi lider al Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (PNŢCD) care a făcut 17 ani de puşcărie comunistă, 90 de ani de la naşterea mamei sale, Doina Cornea, sau comemorarea Monseniorului Vladimir Ghika, beatificat de Biserica Catolică.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Legea taximetriei | Vicepremier: Avem creionat un draft de act normativ pentru REGLEMENTAREA activităţii de tip ride-sharing
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:51
-
astăzi, 10:43
Ruşii au atacat infrastructura energetică din regiunea Nikolaev din Ucraina