Florarii se plâng că nu pot onora comenzile pentru evenimente din cauza blocajului din vămi

Câţiva patroni de florării sau depozite de plante din Arad se plâng că au epuizat cele mai căutate specii şi că nu-şi pot onora comenzile pentru că nu au mai primit marfă din Olanda, luând în calcul aprovizionarea din Ungaria.

Urmărește
639 afișări
Imaginea articolului Florarii se plâng că nu pot onora comenzile pentru evenimente din cauza blocajului din vămi

Florarii se plâng că nu pot onora comenzile pentru evenimente din cauza blocajului din vămi (Imagine: Shutterstock)

Reprezentanţii unor florării sau depozite din Arad spun că nu mai au pe stoc anumite tipuri de plante aduse până acum din Olanda, precum trandafiri, cale, crizanteme sau orhidee, iar o parte dintre comenzile făcute de clienţi au fost anulate, până la refacerea stocurilor.

Comercianţii spun că majoritatea plantelor pe care le au provin din Olanda şi că în aceste zile aşteptau aprovizionarea.

"Suntem puşi în situaţia de a căuta soluţii la producători locali sau din Ungaria, cel puţin pentru unele plante, precum trandafirii. Încă nu am reuşit să ne refacem stocurile şi am fost nevoiţi să anulăm unele comenzi ale clienţilor. Nemulţumirile acestora sunt mari, mai ales când este vorba de nunţi sau botezuri, pentru care buchetele erau programate din timp", a declarat reprezentanta uneia dintre cele mai cunoscute florării din Arad.

Un depozit de plante din oraş urma să fie aprovizionat cu aproximativ 20 de specii, însă transportul nu a mai ajuns.

"Am luat legătura cu furnizorul şi a spus că marfa a fost întoarsă în Olanda duminică. Aveam o comandă importantă pentru trandafiri japonezi pe care nu o pot onora", a declarat un asociat al firmei care deţine depozitul.

Un alt patron de florărie, Cristian Tiniuc, spune că se va aproviziona din Ungaria, până când relaţia cu furnizorii olandezi revine la normal.

"Chiar dacă ajung comenzile din Olanda în zilele următoare, probabil că plantele sunt deja afectate. Noi avem furnizori şi în Ungaria şi vom creşte comenzile pentru a acoperi necesarul", a declarat Tiniuc.

În pieţele din Arad, florarii spun că a crescut interesul pentru plante autohtone, chiar şi pentru flori de grădină.

"Eu vând doar ce produc în grădină şi într-o mică seră, iar în ultimele zile am avut cerere mult mai mare decât în mod obişnuit, probabil pentru că nu se mai găsesc flori de import", a spus o comerciantă.

Comisarul şef al Gărzii Financiare Arad, Sorin Cirţi, a declarat că miercuri erau blocate în punctele de frontieră arădene Nădlac şi Vărşand şapte transporturi de plante provenite din Olanda. Unele dintre automarfare stau la frontieră de trei zile.

"Aşteptăm rezultatele de la probele prelevate de pe plante, înainte de a permite acestor tipuri de mărfuri să fie livrate pe piaţa din România", a declarat Cirţi.

Pe de altă parte, conducerea Direcţiei Agricole Arad afirmă că rezultatele analizelor întârzie să ajungă de la Laboratorul Central Fitosanitar din Bucureşti, unde au fost trimise probele.

"Am trimis sute de probe prelevate doar în Arad, astfel că volumul de muncă este foarte mare la Bucureşti. Este posibil să primim primele rezultate în următoarele ore sau joi", a declarat Monica Nadiu, directorul Direcţiei Agricole Arad.

Un prim transport de bulbi de lalele din Olanda a fost oprit la Nădlac sâmbătă, marfa fiind ulterior indisponibilizată în vederea confiscării din cauza lipsei documentelor.

Alte şase transporturi de flori provenind din Olanda au fost blocate în vămile arădene până miercuri dimineaţă, în timp ce un transport a fost întors la frontieră din cauza unor probleme privind documentele.

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, marţi, că, în urma verificărilor, au fost descoperite unul sau două transporturi de bulbi din Olanda neînsoţite de paşaport fitosanitar, el precizând că acestea vor fi distruse şi că există şi suspiciuni de evaziune fiscală.

Cincisprezece tiruri cu seminţe şi flori din Olanda au fost verificate în patru zile, 12 dintre ele fiind confiscate şi alte trei returnate furnizorului din Olanda, a informat, luni, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

Reprezentanţii ANAF au precizat că în urma monitorizării tuturor transporturilor de achiziţii intracomunitare de produse horticole, precum flori, bulbi de flori şi seminţe, în perioada 16 septembrie ora 21.00 - 19 septembrie ora 9.00 au fost identificate 15 transporturi de astfel de produse. Dintre acestea, zece tiruri au fost indisponibilizate în vederea confiscării sau instituirii sechestrului asigurător, ori pentru a fi luate alte măsuri, două au fost confiscate de Garda Financiară, iar alte trei au fost returnate furnizorului din Olanda.

Agenţia Naţională Fito-Sanitară din subordinea Ministerului Agriculturii a prelevat probe din mărfurile transportate, care vor fi analizate în laboratoarele de specialitate.

Toate transporturile de seminţe şi flori din Olanda au fost verificate în vămile din ţară, în contextul în care există suspiciunea că acestea ar fi purtătoare ale unor bacterii, iar din ele au fost prelevate probe pentru analiză, până la primirea rezultatelor transporturile fiind blocate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici