Florea: Nicolăescu s-o lase domol cu analizele. Rezultatele programului vechi ne băgau în carantină

Prim-vicepreşedintele PDL Dorin Florea îi recomandă ministrului Sănătăţii "să lase senzaţionalul deoparte" şi să facă un program de analize medicale pentru populaţie pentru 4-5 ani, arătând că rezultatele programului anterior dispus de acesta "băgau România în carantină pentru vreo 100 de ani".

Urmărește
346 afișări
Imaginea articolului Florea: Nicolăescu s-o lase domol cu analizele. Rezultatele programului vechi ne băgau în carantină

Florea: Nicolăescu s-o lase domol cu analizele. Rezultatele programului vechi ne băgau în carantină (Imagine: Shutterstock)

Prim-vicepreşedintele PDL Dorin Florea, care este medic, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că i-a spus ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, în urmă cu câţiva ani, când a deţinut acelaşi portofoliu, "că programul de sănătate cu analizele pentru toată lumea va fi un eşec de proporţii" şi a avut dreptate.

El a adăugat că îi cere şi acum "să lase senzaţionalul deoparte" şi să facă un program de analize medicale pentru populaţie eşalonat pe patru-cinci ani şi să se preocupe de urgenţă de reformarea sistemului.

"Îi spun şi acum: să lase senzaţionalul deoparte şi să treacă de urgenţă la reformarea sistemului. Pentru că de-asta se nasc atâtea drame şi chiar ticăloşii. Şi îl invit la o discuţie corectă pe această temă - introducerea cardului (de sănătate - n.r.), informatizarea sistemului, normarea spitalelor, ierarhizarea lor. Pentru că suntem interesaţi ca acest spital al nostru să rămână în categoria şi peisajul din România alături de încă cinci sau şase, nu ştiu câte vor decide, spitale teritoriale. Şi cu analizele s-o lase mai domol", a spus Florea.

El a afirmat că n-ar vrea să fie răutăcios, însă i se pare "deplasat" să fie prezentate acum rezultatele programului din urmă cu câţiva ani.

"Să spui că prezinţi starea naţiunii de sănătate, acum, după trei ani, când noi ştim de fapt ce s-a întâmplat, mi se pare deplasat. Îl rog s-o facă de acum încolo măcar corect şi bine. Aprecierea stării de sănătate a populaţiei a fost un eşec de proporţii. Unul din patru bolnavi era diabetic, doi din trei erau arteriosclerotici... deci era prăpăd. Dacă ieşeam în străinătate cu chestia asta, cred că ne izolau şi ne băgau în carantină pentru vreo sută de ani! Fiind un popor bolnav, din toate punctele de vedere. Ca să nu mai apară această ticăloşie pe bani mari, îi spun şi domnului prim-ministru să fie atent la acest lucru", a declarat el.

Florea a adăugat că numai în Târgu Mureş programul de analize din urmă cu câţiva ani a dus la creşterea masivă a numărului de laboratoare - de la şase la 28, majoritatea închizându-se apoi.

El i-a recomandat lui Nicolăescu să folosească medicii de familie în programul de analize, apreciind că acesta ar trebui implementat în patru-cinci ani.

"Medicii de familie să-şi viziteze toţi bolnavii şi, în acelaşi timp, să-şi reactualizeze listele pentru care îşi iau salariile. Iar ţintit, cunoscând bolnavul, antecedentele, cunoscând toate lucrurile care trebuie cunoscute de medic, să-l îndrume să-şi facă analizele, într-o perioadă de cinci ani. Dar educat, în cunoştinţă de cauză şi alese laboratoarele într-adevăr, ca să nu mai dea astfel de bazaconii", a arătat Florea.

El a spus că oamenii sunt "cu nervii la pământ", pentru că nu ştiu dacă sunt sau nu sunt bolnavi şi i-a recomandat ministrului să nu mai utilizeze metoda "hai la analize ca la nuntă", după versurile cântecului "cine-i născut în ianuarie să se ridice sus".

"Dacă le mai face încă o dată analizele şi acum îi scoate sănătoşi, o să îi bage într-o confuzie totală şi vom bâjbâi medical probabil încă vreo 20 de ani. Să nu mai facă metoda «haide la analize ca la nuntă». (...) S-o facă cu medicii de familie, pe patru-cinci ani şi medicul de familie într-adevăr să-şi vadă bolnavul, să studieze, să-i reactualizeze fişa şi absolut tot, să stea de vorbă cu pacientul şi să-i indice exact - cum se fac, la ce ore şi ce incumbă chestia asta. Şi atunci poţi să te gândeşti că faci o apreciere a stării de sănătate corectă", a spus Florea.

El a precizat că îşi permite să îi dea sfaturile respective lui Nicolăescu, pentru că acesta "nu-i doctor, e contabil" şi "probabil" vrea "să înregistreze doar la statistică câţi au fost şi câţi n-au fost la analize".

În fostul mandat al ministrului Eugen Nicolăescu a fost pus în aplicare, din 1 iulie 2007, un program de evaluare a stării de sănătate a populaţiei. În cadrul acestui program, fiecare român a primit prin poştă un talon cu menţiunea "medic", cu care trebuia să meargă la doctorul de familie pentru un consult şi analize ce erau realizate în luna de naştere a fiecăruia.

Săptămâna trecută, Nicolăescu a prezentat rezultatele programului din 2007-2008 de evaluare a sănătăţii populaţiei, arătând că principalele patologii cu care se confruntă românii sunt hipertensiunea, hepatitele şi diabetul, 20 la sută dintre cei evaluaţi aflând astfel că au o boală nouă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici