Florian Bodog, ministrul Sănătăţii: Am identificat 300.000 de doze de vaccin ROR, care vor asigura necesarul pentru tot anul/ Ghidurile medicale au fost actualizate. Sunt informaţii că a scăzut prescripţia

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat că a găsit un stoc de 300.000 de doze de vaccin împotriva rujeolei, care va asigura necesarul până la sfârşitul anului. În perioada următoare vor ajunge în ţară alte 110.000 de doze de vaccin. 25 de persoane au murit din cauza rujeolei.

Urmărește
550 afișări
Imaginea articolului Florian Bodog, ministrul Sănătăţii: Am identificat 300.000 de doze de vaccin ROR, care vor asigura necesarul pentru tot anul/ Ghidurile medicale au fost actualizate. Sunt informaţii că a scăzut prescripţia

"Ministerul Sănătăţii este pe cale să rezolve problema cu vaccinul ROR. Am identificat împreună cu firma producătoare un stoc de 300.000 de doze care va asigura necesarul până la sfârşitul acestui an. Suntem în curs de demarare a procesului de achiziţie şi pentru cele aproximativ 110.000 de doze care vor intrat în aceste săptămâni şi vor veni şi celelalte 300.000 de doze care acoperă necesarul României pe tot anul în aşa fel încât să putem recupera toate vaccinările antirujeolice care nu s-au făcut şi, în acelaşi timp, putem să vaccinăm la timp copiii. De asemenea, demarăm şi acordul cadru pe patru ani pentru a asigura continuitate acestei măsuri", a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.

În ultimele luni, 25 de persoane au murit din cauza rujeolei, cele mai multe fiind copii nevaccinaţi, opt în Timiş, cinci decese în Arad şi Dolj, trei în Caraş-Severin. Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, sunt confirmate peste 5.700 de cazuri de rujeolă în 39 de judeţe.

Florian Bodog: Ghidurile medicale au fost actualizate. Sunt informaţii că a scăzut prescripţia

Ministrul Sănătăţii a explicat că ghidurile medicale pe baza cărora se prescriu medicamentele au fost actualizate pentru că au fost semnalate mai multe probleme. Consumul de medicamente crescuse cu 10%, iar acum s-a ajuns la o normalitate, lucru datorat eliminării comisiilor de specialitate

"Ghidurile medicale pentru marea majoritate a afecţiunilor au fost updatate. Acolo unde s-au semnalat probleme noi, am intervenit şi am modificat prin ordin de ministru protocolul. Există informaţii conform cărora a scăzut prescripţia", a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.

Ministrul a mai explicat că eliminarea comisiilor de specialitate pune mai multă presiune pe medici. Concret, înainte, aceste comisii de specialitate prescriau tratementele scumpe pentru bolile grave sau rare, iar după eliminarea lor, responsabilitatea prescrierii acestor medicamente a fost pasată medicilor. În acest context, cadrele medicale, au devenit mai reţinute atunci când vine vorba de tratamentele pentru afecţiunile rare sau grave.

"Prin eliminarea comisiilor, s-a pus o mai mare responsabilitate pe doctori. Înţelegem faptul că medicii au anumite reţineri în a face prescrieri medicale, însă luna trecută s-a intrat deja la normal. Practic suntem în acelaşi ritm pe care l-am avut la momentul la care aveam comisiile. Ceea ce s-a rezolvat este faptul că pacientul nu mai trebuie să aştepte, are direct acces în momentul în care medicul a pus diagnosticul , poate să prescrie direct tratamentul şi atunci câştigăm timp", a explicat Bodog.

Eliminarea comisiilor medicale de experţi de la nivelul Caselor Judeţene de Sănătate a fost printre primele măsuri luat de Florian Bodog de când a preluat mandatul la Ministerul Sănătăţii. La momentul acela, Bodog a spus că speră ca pacientul să ajungă mai repede la medicamentele de care are nevoie.

"Acest demers va duce la creşterea accesului pacientului la medicamente încă din momentul diagnosticării. Această măsură este prevăzută în planul de guvernare pentru care am fost aleşi. Medicul curant va putea prescrie direct medicamentele, conform protocoalelor terapeutice. Facem precizarea că, până la intrarea în vigoare a HG, care se va face începând cu data de 1 martie, comisiile vor soluţiona toate dosarele care se găsesc pe ordinea de zi, în aşa fel încât începând cu 1 martie să putem să intrăm pe prescripţie directă", a precizat Bodog.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici