Floricel Achim şi Marinov Zikolov rămân în arest

Subofiţerului Floricel Achim şi cetăţeanul bulgar Marinov Zikolov, acuzaţi de trădare prin transmitere de secrete şi spionaj, rămân în arest pentru cel puţin 30 de zile, după ce instanţa supremă a respins recursul celor doi faţă de prelungirea arestări, dispusă de Curtea de Apel Bucureşti.

Urmărește
67 afișări
Imaginea articolului Floricel Achim şi Marinov Zikolov rămân în arest

Floricel Achim şi Marinov Zikolov rămân în arest (Imagine: Mediafax Foto)

Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a prelungit, miercuri, mandatele de arestare preventivă pentru Achim şi Zikolov, decizia fiind contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Floricel Achim şi Marinov Zikolov au fost arestaţi preventiv, în 2 martie, de Curtea de Apel Bucureşti, pentru 29 de zile, la propunerea procurorilor DIICOT, pentru trădare prin transmitere de secrete şi spionaj, fiind acuzaţi că au manipulat informaţii de natură să pună în pericol securitatea naţională. Măsura a fost confirmată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În motivarea deciziei de arestare preventivă a lui Floricel Achim şi a lui Marinov Zikolov, instanţa Curţii de Apel Bucureşti a reţinut că Achim Floricel, în perioada 2002-2007, ar fi procurat documente cu caracter secret de stat, dar şi documente a căror importanţă face ca divulgarea lor să pericliteze siguranţa statului constând în sisteme de comunicaţii militare, frecvenţe radar, hărţi standard NATO, scheme şi hărţi ale subunităţilor şi tehnici militare, indicative ale unităţilor militare, planuri de apărare şi altele.

Astfel, Achim Floricel i-ar fi predat lui Marinov Zikolov aceste documente pentru diverse sume de bani, în general până la 1.000 de dolari, iar Marinov Zikolov le-ar fi transmis unei ţări străine. "Predarea propiu-zisă a documentelor de către inculpatul Achim inculpatului Zikolov se făcea în format electronic, prin întâlniri în locuri publice, respectiv în Bucureşti, zona 1 Mai şi zona Stadionului Naţional", se arată în motivarea judecătorilor.

"Floricel Achim lucra ca subofiţer în cadrul Ministerului Apărării divizia 1 infanterie Dacica, a participat la mai multe cursuri speciale de pregătire în domeniul informaţiilor criptate care i-au îmbogăţit experienţa profesională", a reţinut instanţa în motivarea sa.

Anchetatorii au stabilit că, din anul 2001, Floricel Achim l-a cunoscut pe Marinov Zikolov şi a legat o relaţie de amiciţie cu acesta. În baza acestei relaţii, în perioada 2001-2009, Floricel Achim ar fi procurat din reţelele informatice ale unităţii militare documente secrete de stat pe care le-ar fi transmis lui Marinov Zikolov, susţine instanţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici