Florin Colgiu, finul şefului suspendat al CJ Buzău, condamnat la închisoare. Decizia nu e definitivă

Florin Colgiu, finul şefului suspendat al Consiliului Judeţean Buzău, Cristi Bîgiu, a fost condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare, pentru complicitate la luare de mită, în dosarul în care Bîgiu este acuzat de luare de mită şi conflict de interese, decizia nefiind definitivă.

Urmărește
332 afișări
Imaginea articolului Florin Colgiu, finul şefului suspendat al CJ Buzău, condamnat la închisoare. Decizia nu e definitivă

Florin Colgiu, finul şefului suspendat al CJ Buzău, condamnat la închisoare. Decizia nu e definitivă (Imagine: Shutterstock)

Tribunalul Călăraşi l-a condamnat, miercuri, pe Florin Colgiu la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare, iar decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de zece zile, la Curtea de Apel Bucureşti.

În plus, Florin Colgiu trebuie să plătească 7.000 de lei reprezentând cheltuieli de judecată, iar suma de 6.500 de lei i-a fost confiscată.

De asemenea, instanţa a dispus ca perioada în care Colgiu a fost arestat preventiv, respectiv patru luni, să fie scăzute din pedeapsa dată de magistraţi.

Florin Colgiu a fost arestat preventiv în 7 decembrie 2014, alături de naşul său de cununie, preşedintele suspendat al CJ Buzău, Cristinel Bîgiu. În 23 aprilie, cei doi au fost plasaţi în arest la domiciliu, în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti.

Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Buzău, Marian-Cristinel Bîgiu, a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită şi conflict de interese în formă continuată şi pentru tentativă de spălare a banilor, iar finul său, Florin Colgiu, pentru complicitate la aceste infracţiuni.

Potrivit DNA, Bîgiu a fost trimis în judecată pentru două infracţiuni de luare de mită în formă continuată, 12 infracţiuni de conflict de interese în formă continuată şi tentativă de spălare a banilor, în timp ce finul său, Florin Mădălin Colgiu, administrator al SC Alexandra SRL, a fost trimis în judecată pentru două infracţiuni de complicitate la luare de mită în formă continuată şi pentru complicitate la tentativa de spălare a banilor,ambii fiind în arest preventiv.

De asemenea, în acelaşi dosar procurorii DNA au trimis-o în judecată, în stare de libertate, pe Gabriela Camelia Bădică, director în cadrul Asociaţiei pentru Dezvoltare, Inovaţie, Cultură şi Antreprenoriat Călăraşi, pentru dare de mită.

În rechizitoriul procurorilor DNA se arată că, în perioada noiembrie 2013 - decembrie 2014, Cristinel Bîgiu a cerut, iar în zilele de 20 decembrie 2013, respectiv 6 decembrie 2014 a primit sumele de 45.000 lei, respectiv 50.000 lei, prin intermediari, în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău - funcţie de demnitate publică, respectiv aprobarea atribuirii către firma Asociaţia pentru Dezvoltare, Inovaţie, Cultură şi Antreprenoriat (ADICA) Călăraşi, prin procedură directă, a două contracte, precum şi aprobarea plăţilor aferente, după recepţionarea lucrărilor.

Cele două contracte vizau elaborarea primelor două componente ale "Strategiei de dezvoltare durabilă a judeţului Buzău 2014-2020".

Potrivit procurorilor DNA, suma de 45.000 lei a fost dată ca mită de către Gabriela Bădică, sumele de 45.000 lei, respectiv 6.500 lei (o parte din cei 50.000 lei) fiind cerute şi primite de către Colgiu, cunoscând că aceste sume proveneau din săvârşirea infracţiunii de luare de mită în legătură cu îndeplinirea, de către Cristinel Bîgiu, a îndatoririlor de serviciu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău.

În acest fel, afirmă procurorii DNA în rechizitoriu, Florin Colgiu l-a sprijinit pe Cristinel Bîgiu să primească şi să valorifice sumele de bani obţinute cu încălcarea legii.

În 6 decembrie 2014, Bîgiu a încercat, sprijinit de Colgiu, să ascundă o parte din suma primită cu titlu de mită prin plata, în numele SC Sigma Montaj, dar în beneficiul său, a unei rate de leasing pentru un utilaj industrial pe care-l deţinea în fapt.

În perioada 20 noiembrie 2012 - 12 noiembrie 2014, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, Bîgiu a semnat 12 contracte cu două firme, cu o valoare de peste 7 milioane de lei, în condiţiile în care, începând cu iunie 2011, acesta beneficia, de la cele două firme, de suma de 1.034 euro, plus TVA, lunar, reprezentând contravaloarea chiriei unui utilaj industrial, pe care îl deţinea în fapt.

Pe parcursul desfăşurării urmăririi penale, s-a dispus aplicarea sechestrului asigurător asupra sumei de 11.900 lei, ridicată de la Marian Cristinel Bîgiu.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Călăraşi.

Cristinel Bîgiu a fost suspendat din funcţia de preşedinte al CJ Buzău după ce instanţa a transmis Prefecturii hotărârea prin care acesta a fost arestat preventiv, în 7 decembrie 2014.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici