Florin Roman, deputat PNL, va depune un proiect de încurajare a învăţământului profesional, prin burse mai mari

Deputatul PNL Florin Roman, a anunţat, joi, la Alba Iulia, că a întocmit un proiect de lege privind încurajarea învăţământului profesional şi dual, prin burse care pot ajunge şi la 900 de lei lunar, echivalentul unei burse similare pentru elevii din Germania sau Belgia.

Urmărește
148 afișări
Imaginea articolului Florin Roman, deputat PNL, va depune un proiect de încurajare a învăţământului profesional, prin burse mai mari

Roman: PNL va depune un proiect de încurajare a învăţământului profesional, prin burse mai mari

Deputatul Florin Roman a declarat că, în ciuda faptului că în prezent există un mare deficit de forţă de muncă şi un procent foarte mare de şomeri în rândul tinerilor, statul nu încurajează suficient pregătirea forţei de muncă, astfel că, împreună cu colegii săi din PNL va depune la Parlament în această sesiune un proiect de lege care prevede burse mai mari pentru elevii şcolilor profesionale, astfel încât aceştia să fie atraşi să înveţe o meserie.

”La ora actuală avem în România un deficit de forţă de muncă de un milion de meseriaşi. Aşa spun toate datele oficiale ale Statului Român, inclusiv ale Ministerului de Finanţe. Cu toate acestea noi avem la ora actuală în România doar 6.506 copii care învaţă în anul şcolar 2018 - 2019 în învăţământul profesional şi dual. În acelaşi timp, unul din patru tineri este şomer, iar 16% dintre tinerii cu vârste între 18 şi 24 de ani nu studiază în nicio formă de învăţământ. La ora actuală, elevii de la învăţământul profesional primesc din partea statului o bursă de 200 de lei, dar nu o primesc tot timpul, ci doar pe perioada în care fac cursurile şi pe perioada de lalborator. Cei din învăţământul dual primesc 200 de lei din partea statului şi minimum 200 de lei din partea angajatorilor”, a spus Florin Roman.

Propunerea parlamentarului liberal este de a majora această bursă de la 200 la 300 de lei în 2019, iar din 2020 să crească etapizat cu 150 de lei, până la nivelul sumei de 900 de lei, ceea ce ar înseamna echivalentul a circa 200 de euro, comparabil cu cel european.

Roman a precizat că proiectul de lege este inspirat de modelul german şi cel belgian, deoarece aceste ţări s-au confruntat cu aceleaşi probleme privind cu forţa de muncă şi, pentru a întări învăţământul profesional, au ales să le acorde elevilor o serie de facilităţi, în primul rând să le mărească bursa.

Deputatul liberal a mai declarat că acest proiect are un impact financiar pozitiv, întrucât sursa de finanţare pentru creşterea burselor nu este de la Bugetul de Stat, ci din fondurile europene nerambursabile aferente cadrului financiar multianual 2014 - 2020.

”Sunt fonduri europene disponibile pentru România în valoare de 328 de milioane de euro, din care noi am cheltuit până acum doar 293.000 de euro, adică sub 1%”, a subliniat Roman.

”Eu ţin foarte mult la acest proiect şi am discutat şi cu colegii din Partidul Naţional Liberal cu care lucrăm pe programul de guvernare, să stabilim foarte clar că nu poate exista oraş în România fără să aibă minimum o şcoală profesională, o şcoală duală cu internat, pentru că fără asta este foarte greu să-i atragi pe copii la aceste şcoli”, a încheiat deputatul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici