- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Flutur: În Suceava, inundaţiile din această săptămână au făcut pagube mai mari decât în 2008
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a apreciat, joi, că pagubele provocate în judeţ de inundaţiile din ultima perioadă le depăşesc pe cele înregistrate în 2008.
Flutur: În Suceava, inundaţiile din această săptămână au făcut pagube mai mari decât în 2008 (Imagine: Liliana Bujdei/Mediafax Foto)
Flutur a spus că prin ordinul prefectului de Suceava, Sorin Popescu, s-au înfiinţat, joi, zece comisii care vor evalua pagubele produse în ultima perioadă.
"Suntem în curs de evaluare a pagubelor, dar la o primă vedere este clar că depăşim pagubele din 2008", a spus Flutur.
El a solicitat Guvernului să găsească soluţii pentru sprijinirea populaţiei şi să grăbească programul sectorial pe mediu de combatere a inundaţiilor pentru regularizarea râurilor, mai ales că Suceava este un judeţ cu "caracter torenţial preponderent".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Diplomația Statelor Unite revine în Siria: Prima vizită americană oficială la Damasc după mai bine de un deceniu
-
Drulă: Ăştia sunt înţeleşi. Un teatru ieftin, PSD şi PNL vor face un Guvern până la Crăciun
-
Ruşii îi cer lui Trump restituirea unor proprietăţi ale corpului diplomatic, confiscate de americani
-
Mister aviatic. Malaysia anunţă că va relua căutarea epavei zborului MH370
"Trebuie grăbit POS, dar şi găsirea altor surse de finanţare, mai ales că la noi este urgenţă maximă", a spus Flutur.
Cele zece comisii de evaluare sunt formate din specialişti ai Consiliului Judeţean, ai Instituţiei Prefectului, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Bucovina" al judeţului Suceava, Inspectoratului Judeţean în Construcţii Nord-Est, Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, Sistemului Hidrotehnic Independent Siret.
În ultimele zile, 72 de localităţi din judeţul Suceava au fost afectate de inundaţii.
În 29 din cele 72 de localităţi afectate au fost evacuate aproximativ 2.581 de persoane, cele mai multe - 500 - în Frătăuţii Noi, 368 în Grăniceşti şi câte trei sute în Grămeşti şi Zvoriştea.
Un număr de 665 de persoane sunt izolate temporar, din care 134 în Arbore, 60 în Frasin, patru în Todireşti, 65 în Bilca, 25 în Burla, 21 în Dolhasca, câte una la Mitocu Dragomirnei şi Zamostea, 30 la Stulpicani, 168 în Voitinel şi 156 în Putna
Potrivit Prefecturii Suceava, inundaţiile au distrus 55 de case în Mănăstirea Humorului, Todireşti, Zvoriştea, Zamostea, Şerbăuţi, Pătrăuţi, Milişăuţi, Grăniceşti, Grămeşti, Dorneşti, Dolhasca, Dărmăneşti şi Comăneşti.
Totodată, din cauza inundaţiilor puternice, un număr de 5.018 case sunt avariate, iar 952 de locuinţe sunt izolate.
Apele revărsate au mai distrus sau avariat kilometri de drumuri naţionale, judeţene şi comunale.
Totodată, un număr de 114 poduri şi 649 de podeţe sunt distruse, 94 de poduri şi 913 podeţe sunt avariate, 32,96 de kilometri de apărări de maluri sunt distruse, iar 19.486 de hectare de teren agricol şi păşune sunt inundate, fiind înregistrate şi 30 de alunecări de teren.
De asemenea, circulaţia pe DN 2K, în comuna Iaslovăţ, se desfăşoară pe un singur sens, este blocată pe DN 2E, între Arbore şi Clit, în timp ce pe DN 17A, în Dorneşti, circulaţia este întreruptă, iar în comuna Suceviţa se circulă pe un singur sens pe o distanţă de 50 de metri. Totodată, sunt închise circulaţiei DJ 176 Vatra Moldoviţei - Vama, DJ 208B Vereşti - Udeşti.
Inundaţiile au dus la colmatarea a 17.907 de fântâni, la avarierea a 40 de obiective economice şi distrugerea unuia, fiind afectate, de asemenea, stadionul din oraşul Frasin şi 19 obiective culturale. În comuna Arbore, reţeaua electrică este distrusă pe o lungime de 1,7 kilometri.
În judeţul Suceava acţionează 450 pompieri, cu 36 de autospeciale, 19 motopompe şi 11 bărci pneumatice ale ISU Suceava, la care se adaugă 138 de pompieri sosiţi în sprijin din ţară, cu 14 autospeciale, 29 motopompe care se află în zonele din judeţ afectate de inundaţii pentru a acorda sprijin cetăţenilor şi a limita efectele inundaţiilor.
Totodată, 300 de poliţişti cu 80 de autospeciale, împreună cu 168 de jandarmi cu 16 autospeciale acordă sprijin la limitarea efectelor inundaţiilor şi asigură măsurile specifice de ordine şi siguranţă publică, în timp ce 200 de poliţişti de frontieră situaţi în cele patru sectoare de frontieră de pe raza judeţului sunt pregătiţi pentru a interveni în zonele afectate.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO