Flutur propune MS menţinerea Spitalului din Gura Humorului şi comasarea a două spitale de psihiatrie

CJ Suceava va propune Ministerului Sănătăţii menţinerea Spitalului orăşenesc Gura Humorului, fuzionarea Spitalului de Psihiatrie Cronici Siret cu Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc şi transformarea Spitalului de Boli Cronice Solca în cămin de bătrâni, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
57 afișări

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, marţi, că va înainta Ministerului Sănătăţii o adresă prin care solicită menţinerea Spitalului orăşenesc Gura Humorului, fuzionarea Spitalului de Psihiatrie Cronici Siret cu Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc şi transformarea Spitalului de Boli Cronice de la Solca în cămin pentru bătrâni.

"Astăzi am semnat o hârtie către Ministerul Sănătăţii în care am cerut ca Spitalul din Gura Humorului să rămână spital de sine-stătător având în vedere că gravitează peste 60 000 de oameni aici şi Spitalul de Psihiatrie de la Câmpulung Moldovenesc să fuzioneze cu cel de la Siret şi să rămână unul singur. Nu ştiu dacă acest lucru va fi posibil sau va fi acceptat de Ministerul Sănătăţii", a spus Flutur.

El a arătat că populaţia trebuie să înţeleagă că nu e suficient ca într-o unitate spitalicească unde unui pacient care se internează i se ia doar tensiunea şi i se dă "un piramidon" să se numească spital.

Flutur a precizat că Ministerul Sănătăţii alocă în acest an 20 de milioane de lei pentru Spitalul municipal Fălticeni pentru a se finaliza o investiţie începută în urmă cu 20 de ani.

"Sigur, dacă o ducem în zona politică, am văzut acum că fac referendum, testează populaţia dacă e de acord sau nu. În ce mă priveşte, mi-aş dori ca la Gura Humorului să rămână spital, şi Doamne fereşte, dacă nu se va putea, să se găsească o soluţie de a se deschide secţii ale SJU Suceava şi la Gura Humorului", a spus preşedintele CJ Suceava.

El a subliniat că reforma în sănătate trebuie înţeleasă cum trebuie pentru că sunt "destui" oameni care au rezistenţă la schimbare şi modernizare.

"Nici nu poţi să ţii 400 de spitale în România, din care 200 îţi dau piramidon şi-ţi iau tensiunea. Nici asta nu cred că e o soluţie pe viitor", a spus Flutur.

Preşedintele CJ Suceava a arătat că, iniţial, DSP Suceava a propus fuzionarea Spitalului de Psihiatrie Cronici cu cel din Câmpulung Moldovenesc, menţinerea Spitalului din Gura Humorului şi închiderea celui din Solca şi transformarea lui în cămin de bătrâni, dar că Ministerul Sănătăţii, analizând parametrii de performanţă, a venit cu o altă propunere, aceasta fiind ca Spitalul din Gura Humorului să fie comasat cu SJU Suceava, Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc să fie comasat cu Spitalul Municipal din localitate, Spitalul de Psihiatrie Cronici Siret să fie comasat cu Spitalul Orăşenesc Siret, iar Spitalul de Boli Cronice Solca în cămin de bătrâni.

"Propunerile s-au făcut de DSP Suceava pe baza unor criterii. Contează parametrii în care te înscrii, că dacă pe o distanţă de 50 de kilometri ai patru spitale, din care două nu fac nimic şi doar două fac ceva, de aici vine nevoia de reformă. Dacă vrem populism, atunci ne punem cu toată lumea bine şi rămânem aşa. Pe de o parte, sunt criticaţi guvernanţii că nu fac reformă şi nu închid găurile care consumă bani, pe de altă parte nu-i bine atunci când se face această reformă", a spus Flutur.

El a subliniat că de la 1 aprilie, Casa de Asigurări de Sănătate nu va mai finanţa toate spitalele din România şi că în aceste condiţii este obligatorie această reformă.

"Ne dorim să rămână cât mai multe şi mai bine dotate, dar cred că cel mai important este ca oamenii să aibă unde să fie internaţi când au nevoie de aşa ceva. Reţeaua de spitale să fie bine dotată, ceea ce cred că facem noi de doi ani de zile cu SJU Suceava", a mai spus Flutur.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici