- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FMI a obţinut schimbarea modului de calcul a pensiilor -surse-
Pensiile vor fi indexate cu rata anuală a inflaţiei, urmând să se renunţe la ajustarea în funcţie de evoluţia salariului mediu pe economie, sistem practicat în prezent, pentru a echilibra pe termen mediu şi lung fondul de pensii, potrivit înţelegerii încheiate de autorităţile române cu FMI.
FMI a obţinut schimbarea modului de calcul a pensiilor -surse-
Surse prezente la negocieri au declarat pentru MEDIAFAX că modificarea va fi introdusă în următorii ani, iar decuplarea majorării pensiilor de evoluţia salariilor nu va avea efecte imediate, urmărindu-se în principal stabilizarea sistemului pe teremen lung.
Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat, miercuri, că FMI nu a cerut reducerea nivelului actual al pensiilor, dar a convenit cu autorităţile române reforma sistemului de pensii, pentru a se asigura sustenabilitatea pe termen lung.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ministrul adjunct de externe al Rusiei amenință cu începerea testelor nucleare
-
Preşedinta Georgiei se alătură protestatarilor şi refuză să demisioneze, denunţând alegerile ca fiind fraudate
-
Preşedintele Azerbaidjanului: avionul a fost supus unei „interferenţe fizice şi tehnice externe”
-
Putin şi-a cerut scuze deoarece „incidentul tragic” cu avionul azer a avut loc în spaţiul rusesc
"Sistemul public de pensii va reprezenta o provocare fiscală enormă. Va fi o presiune mare pentru că din ce în ce mai multe persoane ies la pnesie, iar tot mai puţini tineri intră pe piaţa muncii. Asta nu înseamnă că pensiile vor fi reduse. Este nevoie de reforma sistemului de pensii", a spus oficialul FMI.
El a spus că în acord s-a convenit asupra unor măsuri care să protejeze pensionarii şi salariaţii cu cele mai mici venituri.
La sfârşitul lunii ianuarie, Guvernul a decis că pensiile vor fi majorate în acest an cu 5%, respectiv 3% în aprilie şi 2% în octombrie, iar pensia socială minimă de 350 lei va fi acordată tot în două tranşe, de la 1 mai, cu plata în luna iunie, şi de la 1 octombrie, cu plata din luna noiembrie.
Potrivit ministrului muncii, Marian Sârbu, majorarea punctului de pensie cu 5% prevăzută pentru acest an urcã valoarea acestuia la 43,2% din salariul mediu brut, faţă de 45% cât prevede Programul de guvernare.
Sistemul actual presupune calculul punctului de pensie la începutul fiecărui an în funcţie de salariul mediu brut prognozat pentru anul în curs anunţat de către Comisia Naţională de Prognoză (CNP). Potrivit ultimei prognoze publicate de CNP, salariul mediu brut va creşte în acest an cu 5,8% la 1.693 lei.
Surse participante la negocieri au declarat, luni, pentru MEDIAFAX că FMI a convenit cu Guvernul "aproape îngheţarea" fondului public de salarii, autorităţile române având posibilitatea unor indexări punctuale, cu ajustări în compensare, pentru a nu depăşi limitele generale stabilite.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:18
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână / Ucraina atacă un depozit de drone din Rusia
-
astăzi, 16:15
Preşedintele Azerbaidjanului: avionul a fost supus unei „interferenţe fizice şi tehnice externe”