FNPA: Amendamentele la proiectul privind câinii fără stăpân, nedemocratice şi în mare parte ilegale
Amendamentele aduse proiectului de lege privind câinii fără stăpân, care permit autorităţilor locale eutanasierea animalelor, sunt absurde, nedemocratice şi neconstituţionale, la mijloc fiind doar interese politice, au spus, luni, reprezentanţii Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor.
Vicepreşedintele Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor (FNPA), Carmen Arsene, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că a fost lansat un apel către plenul Camerei Deputaţilor de a întoarce proiectul de lege privind gestionarea situaţiei câinilor comunitari la Comisia pentru administraţie publică, cu recomandarea unei consultări reale a societăţii civile şi a rectificării "aspectelor absurde, nedemocratice şi neconstituţionale din amendamentele asumate de grupul parlamentar PDL".
La rândul său, Codruţ Feher, de la FNPA, a spus că scopul acestei legi, care a fost să rezolve problema câinilor comunitari într-un mod "uman şi eficient", a fost deturnat.
"Este o conspiraţie a unor primari care aveau interese economice. (...) E un interes material. În perioada 2001 - 2008 în Braşov s-au cheltuit două milioane de euro. Estimăm că la nivel naţional s-au cheltuit între 35 şi 45 de milioane de euro pentru eutanasierea câinilor, fără niciun efect. Toate lucrurile pe care le-am menţionat în plângerile penale au fost «corectate» prin aceste amendamente", a mai spus Feher.
Iniţiatorul proiectului de act normativ, liderul PRM Marius Marinescu, a acuzat partidul de guvernământ că prin amendarea legii încearcă de fapt să facă rost de bani pentru campania electorală, precizând că din eutanasierea a 200.000 de câini s-ar obţine circa 12 milioane de euro, având în vedere că o eutanasie costă 60 de euro.
"Banii vin de la bugetul de stat şi intră la firmele de partid pentru campanie. Partidul de guvernământ este un partid al hingherilor", a afirmat Marinescu.
Actriţa Monica Davidescu, prezentă la conferinţa de presă, a spus că s-a alăturat campaniei FNPA, precizând că soluţia nu ar trebui să fie eutanasierea, ci sterilizarea câinilor, dând în acest sens ca exemplu Bihorul, unde în cinci an s-ar fi redus populaţia canină prin sterilizare şi returnare.
"Transformarea în ucigaşi mă deranjează cel mai mult, pentru că pe banii noştri am sterilizat aceşti câini", a mai spus Monica Davidescu.
Cauza FNPA este susţinută şi de prinţesa Maja von Hohenzollern, care a venit în România pentru a sprijini campania ONG-urile de protecţie a animalelor.
Prinţesa Maja von Hohenzollern a spus că este foarte trist ceea ce vede în România, întrucât şi în era primitivă atitudinea faţă de animale a fost mai bună.
"Trebuie să avem o soluţie eficientă, pentru că eutanasia este inumană şi insuficientă. Vă oferim o cooperare pentru rezolvarea problemei câinilor comunitari. Nu este vina câinilor de pe stradă, ci a noastră, a cetăţenilor. Trebuie să existe norme clare de identificare şi de înregistrare a animalelor. (...) Această lege va face din dumneavoastră nişte ucigaşi. Imaginea României în Europa este proastă din această cauză. (...) Dacă aş fi animal în România aş vota pentru eutanasierea politicienilor", a mai spus Maja von Hohenzollern.
Ea a anunţat că dacă Parlamentul va adopta amendamentele la proiectul de lege, vor fi organizate proteste la toate ambasadele României, la agenţiile de turism şi la companiile româneşti din străinătate.
Asociaţiile pentru protecţia animalelor pichetează, luni, Camera Deputaţilor, cerând deputaţilor să respingă modificările la legea câinilor comunitari, care permit autorităţilor locale eutanasierea animalelor fără stăpân.
Reprezenţii ONG-urilor cer deputaţilor să respingă la discuţiile din plenul Camerei Deputaţilor proiectul de modificare a legii câinilor fără stăpân, printre acestea fiind şi posibilitatea eutanasierii atât a câinilor grav bolnavi, a celor agresivi, cât şi a celor care nu sunt adoptaţi în şapte zile.
Organizaţiile de protecţie a animalelor spun că modificarea legii câinilor fără stăpân va permite uciderea în masă a maidanezilor şi cer sterilizarea şi readucerea acestora în locul de unde au fost luaţi.
Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic din Camera Deputaţilor a dat, în 1 martie, aviz favorabil proiectului de modificare a legii privind protecţia animalelor, acesta urmând să intre în dezbaterea plenului.
Organizaţiile de protecţie a animalelor spun că dacă proiectul de lege nu va fi discutat luni, vor continua protestul şi marţi, tot între orele 15.00 şi 19.00.
Reprezentanţii ONG-urilor susţin că eutanasia nu va rezolvat problema câinilor străzii, aşa cum nu a rezolvat-o nici între 2001 şi 2008, când aceasta a fost permisă. Ei atrag atenţia că maidanezii apar şi din cauza cetăţenilor care îi abandonează şi care nu sunt sancţionaţi.
Pentru ţinerea sub control a înmulţirii câinilor maidanezi, ONG-urile militează pentru identificarea cu microcip a tuturor câinilor, dar şi pentru introducerea obligativităţii de sterilizare a animalelor de către stăpâni sau a plăţii unei taxe anuale în cazul în care refuză sterilizarea.
Reprezentanţii ONG-urilor precizează că toate aceste "aspecte pozitive" se regăsesc în proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân, în forma iniţială introdusă de Marius Marinescu, împreună cu ONG-urile şi aprobată de Senat în decembrie 2007.
Aceştia cer deputaţilor fie retrimiterea proiectului la Comisia pentru administraţie publică, fie "votul colectiv împotriva eutanasiei".
Asociaţiile de protecţia animalelor au mai arătat că în perioada 2001-2008, Administraţia pentru Supravegherea Animalelor a raportat 144.339 de câini eutanasiaţi în Capitală, pentru care s-au cheltuit peste nouă milioane de euro. Potrivit acestora, eutanasierea unui câine costă între 60 şi 70 de euro, în timp ce pentru sterilizarea unui animal sunt cheltuiţi între 15 şi 25 de euro.
Mai multe ONG-uri de protecţie a animalelor au protestat la Palatul Parlamentului şi în 1 martie, când a fost luat în discuţie proiectul de modificare a legii, la Comisia pentru administraţie publică din Camera Deputaţilor.
Deputaţii din Comisie consideră că modificările avizate, care dau posibilitatea autorităţilor locale să decidă ce să facă în cazul câinilor fără stăpân, sunt o soluţie mai bună la problema câinilor comunitari. Potrivit acestora, autorităţile locale pot decide fie sterilizarea animalelor şi propunerea spre adopţie, fie păstrarea lor în centre, fie eutanasierea după un anumit număr de zile. Totodată, legea dă posibilitatea încheierii unor parteneriate între autorităţile locale şi ONG-urile de protecţie a animalelor.
Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, anunţa, în 27 aprilie 2010, că a trimis Camerei Deputaţilor propunerile de modificare a legii câinilor fără stăpân, printre acestea fiind şi posibilitatea eutanasierii atât a câinilor grav bolnavi, a celor agresivi, cât şi a celor care nu sunt adoptaţi în şapte zile.
Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân a fost iniţiat de liderul PRM Marius Marinescu. Acesta prevede obligaţia autorităţile locale să sterilizeze toţi câinii comunitari şi a fost adoptat în unanimitate de Senat, pe 12 decembrie 2007, în prezent fiind la Camera Deputaţilor.
Totodată, Marius Marinescu este iniţiatorul Legii 9/2008 privind protecţia animalelor, prin care a fost abrogată eutanasierea acestora. Conform acestui act normativ, care a modificat Legea 205/2004, constituie infracţiune deţinerea şi comercializarea de animale sălbatice, cu excepţia grădinilor zoologice, folosirea animalelor pentru cerşetorie, omorârea animalelor, organizarea de lupte între animale sau cu animale, maltratarea şi schingiuirea acestora, despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni, precum şi interventiiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative. Actul normativ prevede pedepse care pot merge pâna la amenzi penale de 2.000 lei sau închisoare de până la un an.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO