Focar de dizenterie la două grădiniţe din Medgidia

Investigaţia epidemiologică efectuată de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Constanţa a continuat la grădiniţele nr. 3 şi 4 din Medgidia, unde este focar de dizenterie, reprezentanţii DSP anunţând că, în total, 54 de copii şi 14 adulţi au fost depistaţi cu bacteria care provoacă această boală.

Urmărește
55 afișări
Imaginea articolului Focar de dizenterie la două grădiniţe din Medgidia

Focar de dizenterie la două grădiniţe din Medgidia (Montaj foto)

Potrivit directorului adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa, dr. Mihaela Dinisov, 28 de probe luate de la copii şi patru probe de la personalul de la Grădiniţa nr. 3 au ieşit pozitive la această bacterie, în timp ce la Grădiniţa nr. 4 au ieşit pozitive probele luate de la 26 de copii şi de la 10 adulţi din rândul personalului.

"Tot personalul grădiniţelor depistat cu Shigella Sonne S (bacteria care provoacă dizenteria-n.r.) este sub tratament în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa. La ora actuală, tot personalul identificat cu coproculturi pozitive este internat", a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, dr. Mihaela Dinisov.

Potrivit acesteia, în cazul personalului de la cele două grădiniţe este necesar un tratament adecvat, iar medicii trebuie să se asigure că niciunul dintre adulţi nu va rămâne cu o formă cronică a bolii, pe care să o poată transmite mai târziu.

Directorului adjunct al DSP Constanţa a mai spus că niciunul dintre copii nu a rămas în spital, acest fapt nefiind necesar deoarece nu au suferit de forme grave ale bolii, însă toate cazurile pozitive la bacteria respectivă vor fi ţinute în evidenţă de către medicii de familie pentru o perioadă de trei luni, cu efectuarea examenelor clinice şi bacteriologice lunar, în vederea evitării cronicizării şi apariţiei stării de purtători cu risc epidemiologic într-o colectivitate de copii.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate au mai precizat că, în urma analizei rezultatelor de laborator privind sensibilitatea la antibiotice a tulpinei de Shigella Sonne S, în colaborare cu specialiştii Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa s-a stabilit schema de tratament care a fost comunicată medicilor de familie din Medgidia, care au în supraveghere cazurile.

Reluarea activităţii în grădiniţe, atât pentru personal, cât şi pentru copiii care au această bacterie se va face după trei investigaţii bacteriologice negative.

"Săptămâna viitoare copiii intră într-o minivacanţă şi sperăm că aceste două grădiniţe îşi vor putea relua cursurile după terminarea acesteia. La redeschiderea lor, specialiştii DSP vor reinstrui personalul privind măsurile de igienă individuală şi colectivă, iar pentru copii se vor efectua acţiuni de promovare a sănătăţii pe aceeaşi temă", a mai spus dr.Dinisov.

De asemenea, este în curs şi investigaţia epidemiologică şi de laborator pentru unităţile de producţie şi distribuţie a alimentelor consumate în zilele care au precedat apariţia focarului.

Un număr de 56 de copii şi trei adulţi de la grădiniţele cu orar prelungit nr. 3 şi nr. 4 din Medgidia s-au îmbolnăvit, în urmă cu două săptămâni, având simptomele unei toxiinfecţii alimenatare - dureri abdominale, vărsături, scaune diareice şi febră. Majoritatea cazurilor au fost uşoare, fiind tratate de medicii de familie, dar 12 copii şi un adult au fost internaţi în Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici