Al doilea mare producător de păsări de curte din Uniunea Europeană a detectat o nouă creştere a focarelor de gripă aviară în ultimele luni, după ce anul acesta a înregistrat cel mai grav val de îmbolnăvire din istoria sa, cu aproximativ 22 de milioane de păsări sacrificate, notează agenţia Reuters.
Între 1 august şi 8 noiembrie, 49 de focare de gripă aviară înalt patogenă (HPAI), denumită în mod obişnuit gripă aviară, au fost detectate în fermele franceze, cu un număr mare şi în creştere de cazuri descoperite la păsările domestice din curţi şi în rândul păsărilor sălbatice, a declarat ministerul.
„Într-un context marcat de o persistenţă fără precedent a virusului în mediu şi de o puternică activitate migratoare a păsărilor sălbatice, este esenţial să se consolideze măsurile de prevenire pentru a evita contaminarea fermelor avicole”, a precizat ministerul într-un comunicat.
Deşi virusul este inofensiv în alimente, răspândirea sa reprezintă o preocupare pentru guverne şi pentru industria avicolă din cauza devastării pe care o poate provoca în efectivele de păsări, a posibilităţii de a impune restricţii comerciale şi a riscului de transmitere la om.
Nivelul de risc „ridicat” implică faptul că toate păsările de curte ar trebui să fie ţinute în interiorul fermelor şi că ar trebui luate măsuri de securitate suplimentare, inclusiv pentru vânătoare, pentru a evita răspândirea bolii.
Gripa aviară loveşte, de obicei, în lunile de toamnă şi de iarnă. Aceasta se transmite prin fecalele infectate ale păsărilor sălbatice migratoare sau prin contactul direct cu furajele, hainele şi echipamentele contaminate sau prin aer.