- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FOCUS: Bacalaureatul s-a terminat, începe un alt bacalaureat la fel de exigent şi fără copiuţe
(Ştire redifuzată. Ştirea a fost publicată iniţial duminică, 10 iulie.)
Bacalaureatul de vară s-a terminat, de luni încep înscrierile pentru sesiunea din toamnă, care se anunţă la fel de exigentă, fără nicio şansă de a copia, după cum a spus ministrul Educaţiei, dar poate mai uşoară pentru că tinerii picaţi la examen vor susţine numai probele nepromovate.
Camere de supraveghere în sălile de examen, controale şi nereguli sesizate la Ministerul Educaţiei prin Tel Verde. Rezultatul: multe şcoli cu promovabilitate zero, unu din doi candidaţi promovaţi, 895 de eliminaţi pentru fraudă şi un dosar penal pentru neglijenţă în serviciu după ce 119 candidaţi din Geoagiu şi Orăştie au fost eliminaţi de la proba la matematică.
După un bacalaureat în care aproape jumătate din promoţie a fost picată, rata de promovabilitate fiind de 45,72%, cu doar 1,25% mai mare decât înainte de recorectarea celor 80.160 de lucrări contestate de elevi, de luni încep înscrierile pentru examenul din toamnă. O a doua şansă pentru cei nepromovaţi, nu şi pentru cei care au fost prinşi copiind, care nu pot veni decât în toamna anului viitor la examen.
Ministrul Educaţiei nu a ezitat să anunţe din nou, la fel ca la proaspăt încheiata sesiune, toleranţă zero faţă de fraudă.
"La sesiunea din toamnă va fi o mare greşeală să scădem standardele. Elevii care astăzi nu au reuşit la examenul de bacalaureat pot să îl ia în toamnă dacă vor învăţa, dacă se vor pregăti, dacă vor munci serios. Standardele nu vor fi scăzute, iar nivelul de corectitudine va fi exact acelaşi", le transmite ministrul Daniel Funeriu celor care vor susţine o nouă testare.
Şi pentru că sunt mai puţini candidaţi, inspectorii şcolari trebuie să găsească soluţii pentru a-i grupa pe tineri în sălile care au sistem de supraveghere.
Examenul trebuie organizat "preponderent" în sălile dotate cu sistem de supraveghere, deşi nu există o corelare directă între prezenţa camerelor web şi numărul candidaţilor care nu au reuşit la examen, spunea recent ministrul, care mizează şi pe răspunsul bun pe care l-a avut din partea dascălilor în prima sesiune.
"Cadrele didactice au cuplat la îndemnul meu de a fi corecţi. Cadrele didactice din România s-au săturat să fie parte dintr-un mecanism care face rabat de la onestitate, de la seriozitate. Anul trecut, cadrele didactice au dat un mesaj foarte clar când au spus să nu se facă grevă, să nu fie îngheţat anul şcolar. La prima sesiune, mesajul a fost la fel de clar", spunea Funeriu.
Mai mult, odată ce autoritatea profesorilor a fost întărită prin modul în care s-au comportat, ministrul crede că profesorii nu vor mai accepta să revină la vechiul sistem.
După emoţii, lacrimi, tristeţe şi, în final, resemnare, cei care au picat Bac-ul revin în august în sălile de examen ale liceelor.
În anii precedenţi, nimeni nu-i mai băga în seamă pe "tomnatici". Acum, lucrurile s-au schimbat. Toată lumea va fi cu ochii pe cel de-al doilea bacalaureat al anului.
În cazul în care toţi candidaţii respinşi la sesiunea din vară ar învăţa şi s-ar prezenta din nou la examen, atunci ar fi peste 100.000 de candidaţi la al doilea bacalaureat din 2011, fapt din nou inedit. Aceştia vor trebui să se pregătească în mai puţin de o lună la disciplina sau materiile pe care le-au ignorat timp de un an.
După trei zile în care au avut timp să se gândească dacă revin în sălile de examen, cei decişi să reia serios învăţarea se pot înscrie de luni şi până vineri la aşa-numita "sesiune de toamnă" a bacalaureatului.
Cei care speră la o a doua şansă vor veni, din 22 august, la probele orale. Vor fi evaluaţi în 22-23 august la limba română, în 22-24 la limba maternă, în 23 -24 august la o limbă străină şi în 25 - 26 august la competenţele digitale obţinute în timpul studiilor.
Sfârşitul lunii august şi începutul lui septembrie vor fi "zile de foc" pentru candidaţi, pentru că vor susţine probele scrise, acolo unde în vară au fost cei mai mulţi picaţi la bacalaureat. Candidaţii vor fi în sălile de examen în 29 august pentru proba la Limba şi literatura română, în 30 august pentru Limba şi literatura maternă, în 31 august pentru proba obligatorie a profilului şi în 2 septembrie pentru proba la alegere a profilului şi specializării.
Dacă "duşul rece" - expresie folosită atât de ministrul Educaţiei şi inspectorul general şcolar al Capitalei, cât şi de premierul Emil Boc - i-a şocat şi trezit la realitate pe cei care care au pierdut trenul la bacalaureatul din vară, o vor arăta rezultatele din toamnă. În 4 septembrie, la prima afişare, sau în 7 septembrie, după recorectarea lucrărilor pentru cei care vor contesta notele obţinute, candidaţii care şi-au dedicat vara învăţării vor afla dacă au valorificat a doua şansă sau au trecut din nou printr-un "duş rece".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Călin Georgescu și soția sa, Cristela Georgescu, s-au adresat criticilor: „Nu putem să stăm în genunchi decât în fața lui Dumnezeu”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1008. Un depozit de muniţii al ruşilor de lângă Vovceansk a fost distrus de ucraineni / Biden cere Congresului să aloce încă 24 de miliarde de dolari pentru Ucraina
-
Donald Trump, propus pentru nominalizarea la Premiul Nobel pentru Pace 2025
-
NEWS ALERT Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO