FOCUS: Bursa locurilor de muncă pentru romi, transformată într-o bursă generală
Bursa locurilor de muncă destinată persoanelor de etnie romă a adunat oameni de toate vârstele, cu pregătiri diferite şi nu neapărat de etnie romă, evenimentul transformându-se astfel într-o bursă generală, fiecare participant sperând să obţină unul din cele peste 600 de posturi disponibile.
Ca la orice eveniment de acest gen, oamenii au făcut coadă încă înainte de deschidere. Deşi bursa era anunţată doar pentru persoanele de etnie romă, oamenii care nu reuşesc să găsească un loc de muncă se agaţă de orice oportunitate, astfel că jumătate dintre participanţi nu aparţineau acestei etnii.
Majoritatea cetăţenilor romi păreau încântaţi de ofertă dar şi de faptul că angajatorii prezenţi la bursă au avut răbdare să le vorbească, să le explice şi să le dea toate informaţiile. Cei mai nemulţumiţi au fost absolvenţii de studii superioare, destul de numeroşi, oferta de locuri de muncă pentru această categorie fiind foarte slabă, respectiv şapte locuri de muncă.
Din cei peste 20 de angajatori care au oferit locuri de muncă în cadrul evenimentului, doi au fost asaltaţi de numărul mare de participanţi care sperau să ocupe unul dintre cele 300 de posturi de agenţi de pază sau de lucrător comercial într-un hipermarket.
Gica Putan, o femeie trecută de 40 de ani, cu părul aranjat şi cu bijuterii masive, s-a aşezat, împreună cu prietena cu care venise, la una dintre cele două mari cozi, fără a şti ce posturi sunt oferite.
"Deocamdată să vedem. Ce-o fi, dar loc de muncă să avem, să muncim, să avem cu ce să ne întreţinem. (...) Am lucrat ca infirmieră, dar de când m-au dat în şomaj nici măcar la azile de bătrâni nu mă mai angajează. Poate unde mă văd mai brunetă. Nu ştiu", a declarat femeia.
Doamna care o însoţea a precizat că, pe lângă faptul că sunt "mai brunete", nici vârsta nu le ajută, explicând că de multe ori resimt acest lucru ca pe un handicap, atunci când vor să se angajeze.
La câteva standuri distanţă, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România recruta 20 de îngrijitori bătrâni, un asisten social şi un referent resurse umane.
Angajatorul explica tututror celor interesaţi că postul de îngrijitor persoană vârstnică este destul de obositor şi este remunerat cu salariul minim pe economie, la care se mai pot adăuga anumite sporuri, în funcţie de vechime.
Oamenii nu par nici speriaţi, nici mai puţin interesaţi de un astfel de post, dorinţa tuturor fiind să găsească un loc de muncă în orice condiţii.
Un alt angajator avea vacantă poziţia de manager de achiziţii, însă oferta nu a prezentat interes pentru participanţi. "Am mai fost şi la alte burse şi foarte puţini ne lasă CV-uri, pentru că nu ştiu limba engleză la nivel avansat", a explicat angajatorul.
Printre tinerele de 17-18 ani, strident machiate şi îmbrăcate după ultima modă a cartierului în care locuiesc, care sperau să se angajeze ca femei de serviciu, se pierdeau şi tineri absolvenţi de studii superioare sau bărbaţi în costume, trecuţi de 40 - 45 de ani, care doar făceau turul standurilor angajatorilor, fără să se oprească să lase vreun CV sau să ceară mai multe informaţii despre ofertă.
"Nu e aici ce ne trebuie nouă", concluzionează, înainte să plece, doi dintre domnii îmbrăcaţi în costum şi cu mapa de CV-uri în mână.
Doar două ore le-a luat căutătorilor de locuri de muncă de toate felurile să interacţioneze cu angajatorii şi să încerce să-i convingă că merită un post. Puţin după ora 12.00, la poartă nu mai erau decât cei care vizitaseră deja târgul de job-uri şi care se opriseră pentru o mică "şedinţă" în care îşi povesteau experienţa întâlnirii cu angajatorii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO