FOCUS: Deţinuţii de la Penitenciarul Rahova au sărbătorit Ziua Rromilor printr-un spectacol artistic

Deţinuţii de la Penitenciarul Rahova au sărbătorit Ziua Internaţională a Rromilor printr-un spectacol artistic în cadrul căruia au fost prezentate cântece, dansuri, dar şi scenete anecdotice despre etnia romă.

Urmărește
388 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Deţinuţii de la Penitenciarul Rahova au sărbătorit Ziua Rromilor printr-un spectacol artistic

Deţinuţii de la Penitenciarul Rahova au sărbătorit Ziua Rromilor printr-un spectacol artistic (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Manifestarea artistică la care au participat deţinuţi atât în calitate de actori, cât şi de spectatori s-a intitulat "Nu contează etnia ci contează omenia" şi s-a desfăşurat la Clubul central al penitenciarului.

Spectacolul s-a deschis cu imnul etniei rrome "Gelem, Gelem" şi a inclus momente de poezie, scenete umoristice, muzică şi dansuri reprezentative pentru această etnie.

Prin decoruri - o căruţă, un foc de tabără - spectacolul a încercat să surprindă viaţa nomadă a rromilor din trecut, cu pitorescul ei. Dincolo de scena în care iarba era făcută din bucăţi decupate de carton se vedeau gratiile de la geamurile penitenciarului cosmetizate şi ele estetic în formă de fluturi.

La manifestare au participat în jur de o sută de persoane în calitate de spectatori, grupul umoristic Co - Media şi grupul "Dinamic Group", care a interpretat muzică specifică comunităţilor de rromi din Serbia, Bulgaria şi România.

Pentru Gabor Munde, principalul dansator din spectacol, rrom cu mustaţă în oală şi pălărie cu boruri mari, Ziua Internaţională a Rromilor a însemnat "un simbol, dar şi o relaxare", importantă pentru că a amintit celor din etnie de tradiţii de mult uitate.

"Noi suntem ţigani gabori. Suntem mai deschişi, mai civilizaţi, păstrăm tradiţiile, le ştim. Ceilalţi (n.red. - rromi) sunt doar copii, care încearcă să ne imite. Ăştia şi fură, pe când la noi e o ruşine să furi", a povestit protagonistul momentelor de dans. Întrebat de ce e închis, el a povestit că la gabori se fură femeia care-ţi place. El o furase pe-a lui noaptea după ce a intrat în casa părinţilor ei şi a băgat-o într-un sac, dar familia fetei nu l-a acceptat şi a depus plângere. Acum este închis pentru violare de domiciliu.

Ziua Internaţională a Rromilor se sărbătoreşte în fiecare an, la începutul lunii aprilie. Ideea de a marca o astfel de zi a luat naştere la Londra, în 8 aprilie 1971, la primul Congres Internaţional al Rromilor, când au fost adoptate imnul şi steagul rromilor.

Un studiu prezentat, în septembrie 2009, şi realizat din fonduri Phare prin programul S.P.E.R a relevat că o treime din articolele de presă din ultimele şase luni în care s-a derulat cercetarea au cuprins prezentări negative la adresa etniei rome. La televizor, aproape două treimi din ştirile analizate au cuprins prezentări negative şi stereotipe ale etnicilor romi.

Concluziile studiului arată că majoritatea populaţiei de non-romi are o atitudine ambivalentă faţă de romi: toleranţi în cazuri care nu implică situaţii particulare, dar intoleranţi în situaţii care implică relaţii personale. Astfel, peste 50% din populaţia non-romă are o atitudine deschisă în ce priveşte integrarea socială a romilor, în timp ce doar o treime din populaţie ar accepta o căsătorie în propria familie între un membru non-rom şi un reprezentant al etniei rome.

Romi (uneori scris rromi) este denumirea unui grup etnic originar din India medievală, majoritatea acestuia găsindu-se în Europa, cele mai importante grupuri trăind în România, Bulgaria, Macedonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Spania, Grecia şi Serbia. Importante comunităţi de romi trăiesc de asemenea şi în America sau în alte colţuri ale lumii. Se presupune că numele de "ţigani" (zingari, tsigans, zigeuner, cigani, cikani - în alte limbi) provine din grecescul "athinganoi" (tradus: "a nu se atinge"), numele unei secte din Bizanţ care practica izolaţionismul, cu care romii au fost confundaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici