FOCUS: Elevi de 10 la Cluj: Secretul unui bacalaureat de nota maximă - perseverenţă şi seriozitate

Cei opt elevi din Cluj, cinci din Cluj-Napoca şi trei din Turda, care au obţinut media zece la examenul de bacaluareat, consideră că secretul unei asemenea performanţe este perseverenţa, seriozitatea şi constanţa la învăţătură, însă unii au recunoscut că au beneficiat de meditaţii înainte de examen.

Urmărește
310 afișări

Unii dintre absolvenţii "de zece” au luat meditaţii înainte, la unele materii, iar ceilalţi au spus că nu au avut nevoie şi că au reuşit să obţină nota maximă doar prin popriile forţe şi cu ajutorul profesorilor.

Niciunul dintre cei opt nu se aştepta să obţină media zece şi toţi susţin că examenul a fost de "nivel mediu".

Toţi se pregătesc să urmeze o facultate în ţară.

Iulia Plăian a absolvit Colegiul Naţional "George Coşbuc" din Cluj-Napoca şi a obţinut media zece la bacalaureat, fără a lua meditaţii în prealabil.

"Nu cred că a fost un examen mai greu sau mai uşor ca în alţi ani. A fost de nivel mediu. Am dat bac-ul din română, germană, matematică şi fizică. Nu mă aşteptam să iau aşa note mari, sincer. Nu am luat nicio oră de meditaţie. Cred că cine învaţă constant în timpul anului, cine îşi dă interesul, are şi rezultate. Şi profesorii contează foarte mult”, a declarat pentru corespondentulMEDIAFAX Iulia Plăian.

Tânăra a spus că nu a pornit cu ideea de a lua nota zece, nu a învăţat în fiecare zi, dar a învăţat constant în timpul anului.

"Învăţând pentru şcoală, implicit am învăţat şi pentru bacalaureat. Acum mă pregătesc să mă înscriu la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, la Automatizări şi Calculatoare. Calculatoarele rămân de viitor", a spus absolventa.

Nadina Zănoagă a absolvit Liceul Teoretic "Gheorghe Şincai" din Cluj-Napoca, acelaşi pe care l-a terminat şi premierul Emil Boc, şi a recunoscut că nu se aştepta să obţină media zece.

"Gradul de dificultate al bacalaureatului îl apreciez ca fiind de nivel mediu. Am dat din română, istorie şi geografie. Eu nu am fost stresată, pentru că mă ştiam pregătită şi îmi controlez emoţiile”, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX Nadina Zănoagă.

Absolventa de la "Şincai" a făcut meditaţii înainte de examene, la limba română, pentru oral, în special, ca să-şi stăpânească tracul.

"Nu mă aşteptam să iau media zece. La istorie da, dar nu la toate. Cred că secretul notelor mari este învăţarea constantă, dedicarea şi pasiunea pentru materii", a spus Nadina Zănoagă.

Planurile acesteia includ admiterea la Facultatea de Litere a UBB Cluj-Napoca sau la Facultatea de Istorie. Ea cochetează şi cu o carieră în jurnalism.

"Voi vedea ce facultate voi lua. În orice caz va fi una din Cluj", a mai spus Nadina.

Laura Răşinar a absolvit Liceul Teoretic "Nicolae Bălcescu" din Cluj-Napoca. A învăţat şi şi-a propus să ia o medie cât mai mare, mai mult pentru ea, nu pentru că bacalaureatul ar ajuta-o în viitoarea admitere în învăţământul superior. Proaspăta absolventă vrea să urmeze o carieră militară, unde se dă concurs.

"Nu mă aşteptam să iau zece la matematică, da, dar nu am tras pentru zece. Pentru mine, care vreau să dau admitere la Academia Forţelor Terestre de la Sibiu, nu conta oricum media de la Bacalaureat”, a spus Laura Răşinar.

Tânăra vrea o carieră militară pentru că îi place ordinea, disciplina şi să fie organizată. Examenul, din română, matematică, şi chimie anorganică, i s-a părut de nivel mediu.

"Nu am luat meditaţii înainte. Au contat orele de la şcoală, perseverenţa, în sensul că nu poţi învăţa astăzi mult şi mâine deloc, şi constanţa şi să fii conştient că bac-ul e un examen important. Trebuie să şi asculţi de profesori. Dacă ei îţi spun ceva să înveţi, să înveţi”, a afirmat Laura.

Mihaela Pilug a absolvit Liceul Teologic Adventist "Maranatha" Cluj-Napoca şi se pregăteşte să devină medic, urmând să se înscrie la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) “Iuliu Haţieganu”.

"Nu m-am gândit că voi lua media zece, mă aşteptam la 9,50. Am dat bacaluareatul la istorie, geografie şi limba română, fără să iau meditaţii înainte. Cred că secretul unei medii maxime este seriozitatea şi constanţa la învăţătură. Acum mă pregătesc pentru medicină, la UMF Cluj-Napoca”, a spus Pilug.

Eleva consideră că nivelul examenului din acest an a fost "peste medie".

Alexandra Marian a terminat Colegiul Naţional Pedagogic "Gheorghe Lazăr", tot din Cluj-Napoca şi spune că nu i s-a părut un examen greu. A dat examen din română, istorie şi sociologie şi nu se aştepta să obţină note de zece, ci doar o medie peste nouă.

"Pentru o notă maximă trebuie să fii dedicat, să înveţi constant şi serios”, crede Alexandra Marian, care înainte de bacalaureat a făcut meditaţii la istorie, materie care nu a fost punctul său forte.

Absolventa de zece se pregăteşte de o carieră în publicitate, urmând să se înscrie la Universitatea “Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca.

Ceilalţi trei elevi din judeţul Cluj care au obţinut media maximă la bacalaureat sunt din Turda şi sunt bucuroşi că aproape i-au egalat pe elevii din Cluj-Napoca la mediile de zece.

Melina Suciu a absolvit Colegiul Naţional “Mihai Viteazu” şi se pregăteşte să se înscrie la Facultatea de Litere a UBB, la română-engleză. Examenul de bacalaureat nu i s-a părut greu.

“Am dat examen din istorie, română şi geografie. Nu mi s-a părut greu, pentru că m-am pregătit zi de zi, fără să iau meditaţii. Secretul unei medii de zece cred că e pregătirea sistematică şi seriozitate în învăţătură", consideră Melina.

Colegul său de la “Mihai Viteazu”, Cătălin Oargă, singurul băiat din judeţul Cluj cu zece la bacalaureat, a fost olimpic naţional la Religie Ortodoxă, unde a luat medalia de aur, astfel că este obişnuit cu rezultatele bune la învăţătură. El vrea să urmeze două facultăţi.

“Cred că mă voi înscrie la Facultatea de Teologie Ortodoxă a UBB, apoi din anul II o să mă înscriu şi la Facultatea de Filosofie”, a declarat Cătălin Oargă pentru corespondentul MEDIAFAX.

Cea de-a treia elevă din Turda cu zece la bacalaureat, tot de la Colegiul Naţional “Mihai Viteazu”, Iulia Baciu, vrea ca după examen să lucreze un an în străinătate şi apoi să intre în învăţământul superior.

“Nu am nimic concret în minte, dar mă gândesc să plec un an să lucrez în străinătate, după bacalaureat, nu să mă înscriu la facultate imediat. Vreau să lucrez cu oamenii. Foarte mulţi tineri din vest fac acest lucru. Este o opţiune pentru mine, iar apoi mă voi decide ce facultate voi urma, în ţară”, a spus Iulia.

Una dintre opţiunile tinerei este să se angajeze ca baby-sitter în Marea Britanie.

Toţi cei opt elevi din judeţul Cluj vor fi premiaţi de Ministerul Educaţiei pentru rezultatele obţinute.

În judeţul Cluj, opt elevi au obţinut la bacalaureat media 10, iar 535 medii între 9 şi 9,99.

Potrivit datelor transmise, duminică, de Inspectoratul Şcolar Cluj, în judeţ s-au înscris la examenul de bacalaureat 6.202 elevi, din care 5.988 s-au prezentat la probe, iar 3.238 (54,07 la sută) dintre aceştia au promovat.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj a înregistrat, luni, 2.355 de contestaţii din partea elevilor nemulţumiţi de media obţinută la bacalaureat, reprezentând 85,8 la sută dintre cei respinşi, cele mai multe fiind depuse la limba şi literatura română.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici